Recai Kutan: Cumhurbaşkanın Taraflı Olduğu Yönünde Bende Bir Kanaat Oluşmadı

Recai Kutan: Cumhurbaşkanın Taraflı Olduğu Yönünde Bende Bir Kanaat Oluşmadı

Eski Saadet Partisi (SP) Genel Başkanı Recai Kutan, mevcut Cumhurbaşkanı’nın taraflı davrandığı ve hükümeti idare ettiği yönünde kendisinde oluşmuş bir kanaat olmadığını söyledi. Kutan, "Epey süreden beri Türkiye’de bir nevi başkanlık...

Eski Saadet Partisi (SP) Genel Başkanı Recai Kutan, mevcut Cumhurbaşkanı’nın taraflı davrandığı ve hükümeti idare ettiği yönünde kendisinde oluşmuş bir kanaat olmadığını söyledi. Kutan, "Epey süreden beri Türkiye’de bir nevi başkanlık sistemi müzakere ediliyor. Ve atılan adımlar da adım adım bir başkanlık sistemine doğru gidiştir." dedi.

Şu anda Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi (ESAM) Genel Başkanı olan Recai Kutan, ESAM merkezinde İstanbul’da 7-9 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirilecek ‘1. Dünya Savaşı’nın 100. Yıldönümü: Emperyalimz ve İslam Dünyası’ konulu toplantı hakkında bilgi verdi. Gazetecilerin gündemdeki gelişmelerle ilgili sorularını da cevaplayan Recai Kutan, uzun süren son Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısı bildirisinde yer alan ‘legal görünümlü illegal yapılarla mücadele’ kavramıyla 'cemaat ve tarikatlarla mücadele mi başlatıldı?' yönündeki soruyu cevapladı.

Kutan, MGK’da yapılan müzakarelerin gerçek mahiyetini bilmediklerine işaret ederek, "Sonunda yayınlanan bir açıklama var. Umumiyetle oradaki müzakerelerin gizliliği asıldır. Dolayısıyla esas konuşulan nedir en azından ben bilmiyorum, çok kimsenin de bildiğini zannetmiyorum." dedi.

'MEVLEVİLİK TE TARİKAT HEP BERABER DEVLET OLARAK KUTLUYORUZ'

İllegal yapılarla her yönetimin mutlaka mücadele etmek mecburiyeti olduğunu ve bunun da normal olduğuna işaret eden Kutan, "Değişik tarikatlarla vs. ile bu kapsamda bir beyanın olması mümkün değil. Bizim medeniyetimizin temelinde elbette tarikatlar var, tekkeler var. Ve bunları illegal kuruluşlar olarak; her ne kadar bir kanun çıkmış vakti zamanında ama bunları böyle ‘illegal’ diye gösterme kimsenin aklının ucundan geçmez. Mevlevilik de tarikat, hep beraber devlet olarak gidiyor kutluyoruz." izahında bulundu.

Aynı yöndeki ısrarlı sorular üzerine Kutan, siyasi durumuna dikkat çekerek, şunları söyledi: "Aktif siyasi faaliyet içinde değilim. Ben Saadet Partisi'nin kurucu genel başkanıyım. Ama şu anda siyasi olarak irtibatım Yüksek İstişare Kurulu üyesi olmak gibi bir sıfatım var. Dolayısıyla bu tip meseleler üzerinde emin olun oturup uzun uzun müzakere ediyor da değiliz. Ben bu tip meseleler hakkında hiç açıklama da yapmıyorum. Dikkat ederseniz uzun süreden beri benim siyasi bir beyanat verdiğimi kimse duymadı. Dolayısıyla bu hususta bir görüş de bildirmek istemiyorum."

'TÜRKİYE’DE BİR NEVİ BAŞKANLIK SİSTEMİ MÜZAKERE EDİLİYOR'

ESAM Genel Başkanı Recai Kutan, 'Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın tarafsız davranmadığı ve hükümeti idare ettiği' yönündeki bir soruya ise bu konuda kendisinde teşekkül etmiş bir kanaat olmadığını belirtti.

"Ancak bu farklılıklar şuradan geliyor genellikle" diye sözlerini sürdüren Kutan, "Biliyorsunuz epey süreden beri Türkiye’de bir nevi başkanlık sistemi müzakere ediliyor. Ve atılan adımlar da adım adım bir başkanlık sistemine doğru gidiştir. Dolasıyla Sayın Erdoğan her vesileyle de ifade etti, ‘Ben bütün bu anayasa değişikliğinden sonra bugüne kadar olandan çok farklı bir başkanlık uygulaması yapacağım’ diye. O istikamette de oluyor. Cereyan eden bazı olaylar, bugüne kadar rastlanmayan bazı olaylar sebebiyle görüşlerini de ifade ediyor. Yani şu anda ‘hükümeti idare ediyor, yetkimi kullanıyorum’, ‘Ben gerekirse Bakanlar Kuruluna gidip başkanlık ederim’ diyor. Zaten eskiden de öyle bir imkan var idi. Dolayısıyla bu konuda bende teşekkül etmiş kesin bir kanaat yok. Hayır." görüşünü aktardı. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.