Rafineride 0,93 pompada 3,75 TL

Rafineride 0,93 pompada 3,75 TL

Türkiye, dünyadaki petrol fiyatlarına kıyasla pompa fiyatlarında ve akaryakıttan alınan vergilerde 2 adet dünya rekoruna sahip. Benzinin rafineri çıkış fiyatı ile satış fiyatı arasında fahiş farklar var.


Rafineri çıkış fiyatı ile satış fiyatı arasında ise 3-4 kata varan artışlar var. 
Türkiye benzinin ve motorinin rafineri çıkış fiyatları ile satış fiyatları karşılaştırıldığındaki aradaki fahiş fark gün yüzüne çıkıyor. Türkiye’de benzinin rafineri çıkış fiyatı 0,93 kuruş, motorinin rafineri çıkış fiyatı da 0,94 kuruş olarak gerçekleştiriliyor. 
1 litre benzin refineriden 0,93 kuruşa çıktıktan sonra yüzde 403 artışla 3,75 liraya satılıyor. Motorinde durum ise benzinden farklı değil.Bir litre motorin rafineriden 0,94 kuruşa çıkıyor yüzde 328 artışla 3,08 liradan satılıyor. 22 ay öncesi ile kıyaslandığında rafineri fiyatları daha düşük durumda ama pompa da ise tam tersi durum hakim!
Akaryakıt ürünlerinde vergilere bakıldığında ise biz başka dünya rekoru karşımıza çıkıyor.
Benzinde rafineri çıkış fiyatına uygulanan vergi oranı yüzde 266 iken motorinde bu oran yüzde 188.
 
Benzinin rafineri çıkış fiyatı--------------0,93 TL ----Pompa fiyatı 3,75 TL
--- Fark yüzde 403

 
Motorinin rafineri çıkış fiyatı-------------0,94 TL ----Pompa fiyatı 3,08 TL
--- Fark yüzde 328

 
Kırsal motorinin rafineri çıkış fiyatı------0,93 TL ----Pompa fiyatı 2,97 TL
--- Fark yüzde 313 
 
Türkiye ithal ettiği ham petrolün refinerilerde işliyor fakat işlenen benzinin ancak yarısı tüketilebiliyor.Türkiye’de rafinerideki petrol yurtdışına ihraç edilirken fiyatı 0,93 kuruş. Yani Türkiye’de pompada 3,75 olan benzin yurt dışına 0,93 kuruşa depolara doldurulmaya hazır olarak satılıyor.
 Konuyu değerlendiren Şükrü Kızılot “benzin fiyatlarının 3 TL gibi rakamlara çekilmesi tüketimi artıracağından iç piyasada vergi gelirlerini de yükselir.Motorin talebi buna bağlı olarak da ham petrol ithalatı azalır, bu da cari açığın gerilemesine katkıda bulunur. Daha pahalı olan diesel araç ve yedek parça ithalatı azalır. Benzin tüketimi arttıkça çevre kirliliği azalır” diyor.
Haber7
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.