Prof. Dr. Günay: Ak Parti Yine Ak Parti İçinden Yıkılacak

Prof. Dr. Günay: Ak Parti Yine Ak Parti İçinden Yıkılacak

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) öğrencilerine yönelik, “Değerbilim Düşünbilim Bağlamında Toplumsal Algı” konulu bir konferans düzenlendi. Burada konuşan Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Veli Doğan Günay, AK...

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) öğrencilerine yönelik, “Değerbilim Düşünbilim Bağlamında Toplumsal Algı” konulu bir konferans düzenlendi. Burada konuşan Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Veli Doğan Günay, AK Parti’nin, kendi içinden çıkan bir ideoloji tarafından yıkılacağını iddia etti.

ADÜ Atatürk Kongre Merkezi’ndeki konferansı veren Prof. Dr. Günay, AK Parti’nin Türkiye Cumhuriyeti’nin sistemi içerisinden bir ideoloji olarak çıktığını söyledi. İdeolojilerin zamanla yaygınlaştığını ve içinden başka bir ideolojinin çıktığını belirten Günay, “Değerbilim topluma ait. Buradan bir ideoloji çıkıyor. O ideolojiyi o kadar yaygınlaştırıyorsunuz ki sonra o artık ideoloji olmaktan çıkıyor, aksiyolojiye dönüşüyor ve o aksiyolojinin içerisinden tekrar bir ideoloji çıkacak. Şimdi biraz politika yapalım. Kime dokunuyoruz bilmiyorum. AKP, Türkiye Cumhuriyeti’nin sistemi içerisinden bir ideoloji olarak çıktı. AKP çıktığı zaman, başlangıçta küçücük bir şeydi belki. Şu anda yaygınlaştı yaygınlaştı, artık ideoloji olmaktan çıktı, aksiyolojiye dönüştü. Şimdi AKP’yi yıkacak bir başka görüş nedir? AKP’nin içerisinden çıkacak başka bir şeydir. Bu onu yıkabilir. Dışarıdan değil, çünkü o aksiyolojinin içerisinde çıkacak bir şey, o görüşü yıkar. Marksizm de aynı şekilde yıkılmıştır. Marksizm, başlangıçta bir ideolojiydi ama dediler ki kollektif düşünme, baktılar ki kollektif düşünmenin sonucunda toplumlar ileri gitmiyor. Batı düşüncesindeki 'ben' kavramı toplumları geliştirdi, çünkü orada bireysellik var, kendine özgü çabalar var.” dedi.

İdeolojiyi, çok değişken ve durağan olmayan düşünceler sistemi olarak değerlendiren Prof. Dr. Günay, Türkiye’nin Amerikan ideolojisi karşısında savunmasız olduğunu iddia etti: “En tehlikesiz ideoloji, 'Ben şu görüşteyim' demek ama örtük ideoloji, özellikle bize batıdan gelen, Amerikan emperyalizminin bize verdiği örtük ideolojiler var. Bu ideolojinin farkında olmadığımız için şu anda biz ABD ideolojisinin baskısı altındayız, çünkü hangisinin ideoloji, hangisinin ABD yaşamı veya ABD'nin istediği şekilde olduğunu bilmediğimiz için biz onlara karşı savunmasız durumdayız. İşte şu ya da bu düşünce sistemini benimsetmeye zorlayan bir anlatım biçimi vardır. Açık açık, 'Siz şunu düşünün, şöyle yapın deseler' bu kolay ama bu derin yapıda varsa, bunu toplum da algılayamıyorsa o toplum, savunmasız bir toplumdur ve o ideolojiye mahkumdur. Şu anda bizim gibi toplumlar, ABD ideolojisi karşısında savunmasız durumda.”

İktidarların, iktidarda kalabilmek için ideolojilerini sürekli değiştirdiklerini ancak ideolojistlerin görüşlerinin değişmediğini belirten Günay, Napolyon’u örnek vererek, “Napolyon ilk iktidara geldiği zaman ideolojistlerle birlikte hareket eder, çünkü ideolojistlerin bir görüşü vardır. Bunların görüşü değişmez ve sürekli olarak aynı şeyi söylerler ama Napolyon iktidarda güçlenmeye başladıktan sonra ideolojistlerle çatışmaya başlar. Sonra onları ideolog diye küçümsemeye başlar. Kim kaybediyor? Napolyon kaybediyor, çünkü ideolojistler düşüncesini her gün değiştirmiyor ama öteki iktidarda kalabilmek için değişiklikler yapabiliyor. Napolyon anlatımında ideologlar kötü insanlardır. İdeofop ise idelojistlerin Napolyan’a taktıkları addır." dedi.

Türkiye’deki üniversitelerin durumuna da değinen Günay, “Batı üniversitelerinde diyorlar ki, 'Ya yayın yap ya yok ol.' Yani diyorlar ki, 'Ya üniversiteni dünya çapında duyuracaksın, yayın yapacaksın ya da senin üniversiteyle ilişkini keseceğiz.' Bizim şu anda ülkemizde durum nasıldır? Politikaya girmeyelim, onu sonraya bırakalım.” şeklinde konuştu. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.