Bayram Miroğlu

Bayram Miroğlu

Peygamberimiz ve Şahsiyet İnşası

Peygamberimiz ve Şahsiyet İnşası

Andolsun, Allah’ın Resulünde sizin için, Allah’a ve ahiret gününe kavuşmayı uman ve Allah’ı çok zikreden kimseler için güzel bir örnek vardır.” (Ahzâb, 33/21)

2024 Yılı Mevlid-i Nebi Haftası ile Camiler ve Din Görevlileri Haftamızın temasını Diyanet İşleri Başkanlığımız Peygamberimiz ve Şahsiyet İnşası” olarak belirlemiştir. Bu hafta vesilesi ile bu konu üzerinde durulacak, düzenlenecek birçok etkinlikte bu konular konuşulacaktır. Biz de bu minvalde yazımızı şekillendirmeye çalışacağız.

Allah insanı en güzel şekilde yaratmıştır. En güzel şekilde yaratılan insana verilen akıl nimeti ise onu diğer varlıklardan ayıran temel yapı taşıdır. İnsanın rabbine karşı gerçek manada nasıl bir kul olması gerektiğini ise akıl nimeti sayesinde şekillendirecektir. Allah’ın rızasını kazanmayı hedef alan insanın ise bir Müslüman şahsiyetine bürünmesi bu yolun temelini oluşturacaktır. Kendisine kulluk şahsiyeti inşa etmesi istenen insanın ise bu yolda rehber edineceği en önemli kişi Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’dir (s.a.v).

***

Allah resulüne baktığımız zaman kendi çağının karanlığına ışık olduğu gibi kıyamete kadar da ışık olmaya devam edecektir. Hayat nizamını şekillendiren Kur’an vahyinin çizgisinde peygamber örnekliğini de kendisine şiar edinen bir mü’min, kendisi için şahsiyet inşa etmeye başlamış demektir. Hayatını ibadetle yoğuran, kulluğu özünde yaşayan, ahlaki değerleri kendisine nizam edinen bir mü’min kendisi için şahsiyet inşa etmeye başlamış demektir. Önemli olan şahsiyet inşasında kendine seçtiği rehberdir. Çünkü kişinin şahsiyeti gittiği yol ile şekillenecek, edindiği rehber ile hayat bulacaktır. Rehberini yanlış seçen bir kişinin doğru yolda kalması mümkün değildir. Doğru rehberi bizlere Ahzâb Suresinde ifade eden Rabbimiz : Andolsun, Allah’ın Resulünde sizin için, Allah’a ve ahiret gününe kavuşmayı uman ve Allah’ı çok zikreden kimseler için güzel bir örnek vardır.” Ayeti kerimesi ile Peygamber Efendimizi (s.a.v) kendimiz için örnek almamız gerektiğini ifade etmiştir.

***

Şahsiyet inşasında Peygamber örnekliğini kendisine şiar edinen bir kul, özünde ve sözünde bir olandır. İman nimetini kuşandıktan sonra kulluğun gereklerini en iyi şekilde yerine getirendir. Allah’ın emrettiği her şeyi hayat nizamı olarak gören, ihlaslı bir şekilde ibadete yönelen, gösterişten uzak olandır. Şahsiyetli mü’min insan onurunu gözetendir. İyiliği emreden kötülüğü engelleyendir. Komşu hakkını gözeten, alışverişinde, ticaretinde helal olanı tercih edendir. Adaleti Hz.Ömer (r.a.) çizgisinde hayatına nakşedendir. Öfkesine yenilmeden sabrı kuşanandır. Merhameti, bağışlamayı, affetmeyi Efendimizden (s.a.v) öğrendiği gibi uygulayandır. Büyüklük ve kibir taslamayan, tevazu ve alçakgönüllü olandır. Zalimin karşısında duran, mazluma her daim kucak açandır. Şahsiyetli mü’minin özellikleri bunlardır. En ufak bir rüzgârla, ufacık bir dünya menfaatiyle yolundan sapmayandır. Sırat-ı Müstakimden, o dosdoğru yoldan ayrılmayandır.

Gerçek mü’min şahsiyetini kendinde inşa edenlerden olma duası ile…

Selam, dua ve muhabbetlerimle…



Önceki ve Sonraki Yazılar
Bayram Miroğlu Arşivi
SON YAZILAR