Mehmet Akif Ersoy’u Anmak, Anlamak
Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’u anmak ve anlamak… Gelin ölüm yıldönümünde İstiklal Şairi Mehmet Akif Ersoy’u şiirleriyle yorumlayalım ve onu tanımaya çalışalım.
Çanakkale Şehitlerine
Ey, bu topraklar için toprağa düşmüş asker!
Gökten ecdâd inerek öpse o pâk alnı değer.
Ey şehîd oğlu şehîd, isteme benden makber,
Sana âgûşunu açmış duruyor Peygamber.
Bu asil milletimiz tüm zorluklara rağmen yekvücut olmayı Çanakkale’de göstermiş bu ülkeyi parçalamak isteyen azgın güruhun önünde adeta set olmuş, namusunu asla çiğnetmemiştir. Mehmet Akif’in Çanakkale Şehitlerine yazmış olduğu bu şiiriyle, bizlere ve gelecek nesillere mesaj bırakmış Çanakkale’yi asla unutmamamız gereken bir madalya gibi göğsümüzde taşımamız gerektiğinin altını çizmiştir. Şehit kanlarıyla sulanmış bu toprakları düşmanca geçmek isteyenlere izin verilmeyeceğini tüm dünyaya göstermiştir. Yalnız şunu unutmamamız gerekmektedir ki Çanakkale de bizi yenemeyen güçler bizim aramıza ayrımcılık sokarak “sucu bucu” diyerek bölmeye çalışmaktadırlar. Bunun her daim farkında olarak Akif’in söylemiyle:
“Girmeden tefrika bir millete düşman giremez
Toplu vurdukça yürekler onu top sindiremez”
Uyanık olmalıyız, bizi bölmek isteyenlere fırsat vermemeliyiz. Bir olmalıyız Ayet-i Kerime de belirtildiği üzere : “Hep birlikte Allah’ın ipine (Kur’an’a) sımsıkı sarılın. Parçalanıp bölünmeyin. Allah’ın size olan nimetini hatırlayın. Hani sizler birbirinize düşmanlar idiniz de o, kalplerinizi birleştirmişti. İşte onun bu nimeti sayesinde kardeşler olmuştunuz. Yine siz, bir ateş çukurunun tam kenarında idiniz de o sizi oradan kurtarmıştı. İşte Allah size âyetlerini böyle apaçık bildiriyor ki doğru yola eresiniz. (Âl-i İmrân,103.)
“Zulmü alkışlayamam, zalimi asla sevemem;
Gelenin keyfi için geçmişe kalkıp sövemem.
Biri ecdadıma saldırdımı, hatta boğarım! ...
-Boğamazsın ki!
-Hiç olmazsa yanımdan kovarım.”
Bir yerde haksızlık ve zulüm varsa orada karmaşa var demektir. En kötüsü ise bu haksızlık ve zulüm karşısında hakkı söylemekten korkmak, “Bana dokunmayan yılan bin yaşasın.” anlayışı da bir o kadar tehlikelidir. Bir yerde bir sorun varsa onu elimizle, elimizle düzeltemezsek, dilimizle buna da gücümüz yetmezse kalben buğz etmek de imanın en zayıf noktası olduğunu bilerek hareket etmemiz gerekmektedir. (Müslim, İman 78)
“Korkma, sönmez bu şafaklarda yüzen al sancak;
Sönmeden yurdumun üstünde tüten en son ocak”
“Kork”madan doğru bildiğimiz yoldan yürümek de bizim şiarımız olmalıdır. Aklımızın bir yerinde şu bulunmalıdır. Bu toplum burada var oldukça vatana saldırmaya devam edenler olmaya devam edecektir. “Siper et gövdeni, dursun bu hayâsızca akın.” misali gerekirse gövdemizi siper etmeye her daim hazır olmamız gerekmektedir.
Bu duygu ve düşüncelerle İstiklal Şairi Mehmet Akif’i anmaya onun şiirleriyle onu anlamaya çalıştık. Bu vatana hizmeti dokunmuş herkesi hayırla yâd ediyor, selam, dua ve muhabbetlerimi sunuyorum.