Perakendede Satış Hacmi Arttı

Perakendede Satış Hacmi Arttı

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sabit fiyatlarla perakende satış hacmi 2013 yılı Mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 1,8 oranında arttı.

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sabit fiyatlarla perakende satış hacmi 2013 yılı Mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 1,8 oranında arttı. Aynı ayda gıda, içecek ve tütün satışları yüzde 2, otomotiv yakıtı hariç gıda dışı satışlar yüzde 2,2 ve otomotiv yakıtı satışları yüzde 0,8 arttı.

TÜİK tüketici güveni ve hanehakı talebinin kısad dönemli göstergesi olarak kabul edilen 2013 yılı Mayıs ayına ilişkin ‘Perakende Satış Hacim Endeksi’ni açıkladı. Buna göre mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış cari fiyatlarla perakende cirosu 2013 yılı Mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 1,9 oranında arttı. Aynı ayda gıda, içecek ve tütün satışları yüzde 2,1, otomotiv yakıtı hariç gıda dışı satışlar yüzde 2 ve otomotiv yakıtı satışları yüzde 1,4 arttı.

Takvim etkilerinden arındırılmış sabit fiyatlarla perakende satış hacmi 2013 yılı Mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2,1 oranında arttı. Gıda, içecek ve tütün satışları yüzde 7, otomotiv yakıtı hariç gıda dışı satışlar yüzde 2,2 artarken, otomotiv yakıtı satışları yüzde 2,7 azaldı.

PERAKENDE CİRO BİR ÖNCEKİ YILA GÖRE ARTTI

Takvim etkilerinden arındırılmış cari fiyatlarla perakende ciro 2013 yılı Mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 6,6 oranında arttı. Aynı ayda; gıda, içecek ve tütün satışları yüzde 16,6, otomotiv yakıtı hariç gıda dışı satışlar yüzde 4,3 ve otomotiv yakıtı satışları yüzde 1,9 arttı.

PERAKENDE SATIŞ HACMİ ENDEKSİ NEDİR

Avrupa Ana Ekonomik Göstergeleri ile uyumlu, Aylık Perakende Satış Hacim ve Ciro Endeksleri 2010 temel yıllı olarak 2013 Mayıs sonuçları ile yayımlanmaya başlandı. Perakende Satış Hacim Endeksi, uluslararası karşılaştırılabilirliği sağlamak için, ‘Avrupa Birliği Kısa Dönemli İş İstatistikleri Mevzuatı’nda tanımlanan faaliyet grupları detayında ve EuroStat ile uyumlu olarak yayımlanıyor. Endeksler; 'toplam perakende ticaret', 'gıda, içecek ve tütün perakende ticareti', 'gıda dışı ürünlerin perakende ticareti (otomotiv yakıtı hariç)', 'otomotiv yakıtının perakende ticareti' ayrıntılarında mevsim ve takvim etkilerinden arındırılarak hesaplanıyor.

Perakende Satış Hacim Endeksi, Perakende Ticaret sektöründe farklı tür ve büyüklükteki girişimlerin satışlarını aylık olarak ölçen, fiyat değişimlerinden arındırılmış bir hacim endeksi olarak tarif ediliyor. Tüketici güveninin ve hanehalkı talebinin kısa dönemli göstergesi olarak kabul ediliyor.
CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.