Oyan: Temel Hak Ve Özgürlükler Geriye Götürülüyor

Oyan: Temel Hak Ve Özgürlükler Geriye Götürülüyor

Temel hak ve özgürlükleri geriye götürecek 35 maddelik yargı paketi için yeniden düzenleme yapılması için Meclis Başkanı Cemil Çiçek’e teklif sunuldu.AB Uyum Komisyonu Başkan Vekili Oğuz Oyan, AB Karma Parlamento Komisyonu Eş Başkan Yardımcısı...

Temel hak ve özgürlükleri geriye götürecek 35 maddelik yargı paketi için yeniden düzenleme yapılması için Meclis Başkanı Cemil Çiçek’e teklif sunuldu.

AB Uyum Komisyonu Başkan Vekili Oğuz Oyan, AB Karma Parlamento Komisyonu Eş Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Şafak Pavey, İstanbul Milletvekili Umut Oran, Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka, Bursa Milletvekili Aykan Erdemir ve İstanbul Milletvekili Ayşe Eser Danışoğlu’nın imzasıyla hazırlanan metinde, şu ifadelere yer verildi:

"Sayın Cemil Çiçek

TBMM Başkanı,

Temel hak ve özgürlüklerin bir yapboz anlayışıyla hükümetin günlük ihtiyaçlarına göre sürekli yeniden düzenlendiği bir dönemden geçiyoruz. Hukuki düzenlemelerin ulaşılabilir, açık ve öngörülebilir olması, üyelik müzakerelerinin iyi kötü sürdürüldüğü Avrupa Birliği'nin temel hukuk normlarıyla uyumlu olması gerekirken bunun tam tersine bir gidiş vardır.

Son olarak, tarafsız olması gereken Cumhurbaşkanı'nın işaret etmesiyle hazırlanan ve üstelik temel hak ve özgürlükleri ilgilendirmesine rağmen bir hükümet tasarısı olarak bile TBMM Başkanlığı'na sevkedilemeyen Hâkimler ve Savcılar Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, aşınmış bir hukuk devletinden, baskıcı bir güvenlikçi devlete geçişin yeni unsurlarını taşımaktadır.

Üstelik bu teklifi savunan Başbakan ve hükümet çevrelerinin Almanya'da polisin yetkilerini referans göstererek ama bu yetkileri dengeleyen alt ve üst hukuk normlarını yok sayarak meşruiyet arama çabalarına karşın söz konusu teklifin, hiç olmazsa bu teklifin 5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu ile 5271 Sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu'nu ilgilendiren 20 ila 28. maddeler arasında kalan 9 düzenlemesinin tartışılması amacıyla AB Uyum Komisyonu’nun görüşüne sunulmaması büyük bir eksiklik ve hatalı uygulama olacaktır.

Komisyonumuz başkanının, her türlü ceza kanunu düzenlemesinin AB Uyum Komisyonu'na gelmesi gerektiği yönündeki genel görüşüne rağmen hükümetin bu teklifin acil olarak Meclis'ten geçirilmesi kaygısıyla Adalet Komisyonu dışında hiçbir komisyonun incelemesine sunulmaması yönündeki telkinleri nedeniyle teklifin komisyonumuza gönderilmeyeceği bilgisi alınmıştır. Bunu yasama organının işleyişine açık bir müdahale olarak görüyor ve temel hak ve özgürlüklerin geriye götürülmek istendiği böyle bir düzenlemenin, acil ihtiyaç gerekçesiyle AB normlarıyla uyumunun araştırılmamasını komisyonumuzun varoluş nedeniyle de büyük bir çelişki doğuracağını ve bunun AB üzerinden yeni eleştirilerin konusu olacağını dikkatinize sunmak istiyoruz. Bu nedenlerle Yüce Meclis'in başkanı olarak sizin bu eksik ve hatalı uygulamayı düzeltmek hususunda gereğini yapacağınıza güvenmek istiyoruz. Saygılarımızla." CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.