Ovada yağış sevinci

Ovada yağış sevinci

Yağışlar çiftçi için büyük umut oldu. Son yağışlarla birlikte kuraklık endişesi yerini sevince bıraktı. Konya Ovsaı genelinde önceki gece ve dün gün boyu etkili olan sağanak yağış, üreticileri sevindirdi. En çok yağışı Akşehir ve Beyşehir aldı

Sağanak yağış Ova çiftçisini mutlu etti. Konya Ovası'nda etkili olan yağışlar çiftçinin yüzünü güldürdü. Toprağın suya ihtiyaç duyduğu bir dönemde etkili olan yağışlar kuraklık endişesini de ortadan kaldırdı. Nisan'ın son günlerinde gelen yağışlar, umut oldu. Geçtiğimiz günlerde ülke genelinde olduğu gibi Konya Ovası'nda da yağışların azlığı nedeniyle kuraklık tehdidi oluşmuştu. Yağışların azlığı Ova çiftçilerini tedirgin etmişti. Ancak son günlerde etkili olan yağışlar üreticiyi sevindirdi.

EN ÇOK YAĞIŞ AKŞEHİR'DE

Meteoroloji'nin yağış tahmini tuttu. Yağışlar il genelinde etkili oldu. En çok yağışı Akşehir aldı. İlçede metrekareye 14 kilogram yağış düştü. En çok yağış Konya'ın batısında görülürken, en az yağış ise şehrin kuzeyinde görüldü. Beyşehir'e metrekareye 9, Seydişehir'e 11, Derebucak'a 12, Kulu'ya 2 kilogramdan fazla yağış düştü. Yağışların yüzleri güldürdüğünü belirten ziraatçiler ise daha fazla yağışa ihtiyacın olduğunu söyledi.

VATANDAŞIN DUASI KABUL OLDU

Beyşehir Ziraat Odası Başkanı Mustafa Ağralı, son yağışların üreticiye rahat bir nefes aldığını söyledi. Yağışların kuraklık endişesini bir nebze de olsa ortadan kaldırdığını ifade eden Ağralı, tedirginliğin yerini umuda bıraktığını kaydetti. Ağralı, "Önceki gece ve dün gün boyu etkili olan yağmur, çiftçiler için umut oldu. Konya Ovası'nda Nisan boyunca tedirginlik hakimdi. Bölgenin farklı noktalarında son günlerde halk yağmur dualarına çıkıyordu. Çiftçi ellerini semaya açmış, yağmur bekliyordu. Dualar kabul oldu, yağışlar görüldü. Yağışlar kuraklık endişesini ortadan kaldırdı. Mayıs'ta da iyi yağış alırsak zarar oranı çok düşer" sözlerini kullandı.

DAHA FAZLA YAĞIŞA İHTİYAÇ VAR

Yağış azlığı nedeniyle birçok çiftçinin buğday veya arpa darlasını devirip, yeniden ekim yaptığını belirten Ağralı, "Konya Ovası genelinde kuraklık nedeniyle kayıp ortalama yüzde 30. Bazı bölgelerde kayıp yüzde 50'yi buluyor. Beyşehir bölgesinde ise kayıp oranı yüzde 10 civarında. Beyşehir eşrafı biraz daha şanslı. Daha çok yağış alıyoruz. Ova inşallah daha çok yağış alır. Üretici dört gözle daha fazla yağış bekliyor" ifadelerini kullandı.

KERİM ATICI merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.