Otobüsçüler Korsan Taşımadan Dertli: Bayramda Denetimler Artırılmalı

Otobüsçüler Korsan Taşımadan Dertli: Bayramda Denetimler Artırılmalı

Ramazan Bayramı’na adım adım ilerlerken otogarlarda yoğunluk artıyor. Bayramda yakınlarını, akrabalarını görmek için otogarlara akın edenler, otobüslerde yer bulamayıncı korsan taşıtlara yöneliyor.

Ramazan Bayramı’na adım adım ilerlerken otogarlarda yoğunluk artıyor. Bayramda yakınlarını, akrabalarını görmek için otogarlara akın edenler, otobüslerde yer bulamayıncı korsan taşıtlara yöneliyor. Bu arada çoğunlukla bilmeden bir firmaya bağlı olmayan ve uzun yol izni ve hiç bir güvencesi bulunmayan otobüslerle seyahat etmek durumunda kalıyor. Bu durumda şikayetlerin odağında yer alan sektör temsilcileri Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile Emniyet Genel Müdürlüğü’nden denetimleri artırmalarını istiyor. Türkiye Otobüsçüler Federasyonu (TOFED) Genel Başkanı Mehmet Erdoğan, markası ve firması yazılı olmayan otobüslerin bayram trafiğine girmesinin engellemesi gerektiğini belirterek, kontrollerin sıklaştırılmasını talep ediyor. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Karayolu Yolcu Taşımacılığı Meclisi Başkanı Rüştü Terzi de denetimlerin özellikle İstanbul'da Fatih Sultan Mehmet Köprüsü ve Mahmutbey gişelerinde yoğunlaşması gerektiğini vurguluyor.

Bayram dolayısıyla yaşanan yoğunluğu ve korsan otobüsler konusunda Cihan’a açıklamalarda bulunan sektörün çatı kuruluşlarından TOFED'in Genel Başkanı Mehmet Erdoğan, önce korsan tanımına netlik kazandırıyor. Erdoğan, "Korsan taşımadan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’ndan belge almamış taşıtları anlıyoruz. Yine D4 belgesi olan ancak 100 kilometre gidebilen taşıtların 200 kilometre yol yapmasını da korsan olarak yorumluyoruz. Çünkü herkes kendi grubu içinde faaliyet yürütmeli." diyor. Otogarlardan kalkan otobüslerin Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile Emniyet Genel Müdürlüğü’nün denetimine tabi olduğunu aktaran Erdoğan, şöyle devam ediyor:

TOFED: TAAHHÜT EDİYORUZ, KİMSEYİ YOLDA BIRAKMAYACAĞIZ

"Çünkü bu kurumlar, bilişimden yararlanıyor. Otobüsün kaç saat yol aldığını, kaç kilometre süratle gittiğini görüyor. Sigortaları tam mı, ya da şoför ehliyetli mi, alkollü mü biliyor. Otogarlardan kalkan otobüsler güvenli. Bu anlamda otogar dışından kalkan taşıtlara bakmada fayda var. Yolcular, bayram günlerinde ne yapıp edip memleketlerine gitme derdinde. Haklı olarak yer bulamadıklarında başka taşıtlara yöneliyor. Ama biz, taahhüt ediyoruz bu bayram, mağdur etmeyeceğiz; otogarlarda yolcu bırakmayacağız."

Bu noktada denetimin önemine değinen Erdoğan, otogardan kalkan otobüslerin kontrol edilmesine anlam veremiyor. Korsan araçların otogar dışından hareket ettiğine dikkat çekerek, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü ve Mahmutbey’de kontrollerin artırılması gerektiğni vurgulayan TOFED Başkanı, "Buralarda durdurulan ve firması ile markası yazılı olmayan otobüsler korsandır. Ama markası ve firması yazılı olan otobüsleri belli yerlerde 15-20 dakika durdurmanın manası yok." ifadelerini kullanıyor.

TOBB Karayolu Yolcu Taşımacılığı Meclisi Başkanı Rüştü Terzi de korsan taşımacılığa karşı emniyet güçleri ve kolluk kuvvetlerinden kontrollerini artırması temennisinde bulunuyor. Terzi de denetim için en uygun noktaların Fatih Sultan Mehmet Köprüsü ve Mahmutbey olduğunu belirtiyor.

DOLULUK ORANI YÜZDE 100 AMA BİLETLERE ZAM YOK

Ramazan ayında otobüslerin doluluğunun yüzde 50 azaldığını bildiren TOFED Başkanı Mehmet Erdoğan, ancak bayram zamanı yaşanan yoğunluğun bunu telafi ettiğini dile getiriyor. Ağustos’un 1’inden 8’ine dek otobüslerin dolu olduğunu aktaran Erdoğan, "Adıyaman, Van ve Artvin gibi illere giden araçlar 30-31 Temmuz’dan itibaren doldu. Buna rağmen bir mağduriyet olmayacak. D2 belgeli taşıtların kullanımının onayı ile bin 500 otobüs daha devreye girecek." vaadinde bulunuyor. Buna rağmen bilet bedellerinde artış yapılmayacağını vurgulayan Erdoğan, şunları söylüyor:

"Bu bayramda geçen bayramlarda fiyatlar ne ise onu uygulayacağız. Biz, fiyatlarımızı 4 aylığına alıyoruz. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’na onaylatıyoruz. Bizim için bu meblağ geçerlidir, en çok indirim yaparız. Bir de hemen yukarımızda Rekabet Kurumu var. Yani biz, fiyatları anlaşarak belirleyemeyiz. Tabii otobüslerin uçak, otomobil ve tren ile yarıştığı da muhakkak. Onun için bilet bedellerini artırmak pek mümkün görünmüyor. Öte yandan otobüslerin doluluk oranı gayet iyi. Dönüşler dahi doldu. Şu an Esenler Otogarı’ndan 2 bini aşkın otobüs kalkıyor. Bu rakam 6-7 Ağustos’ta 2 bin 500’ü aşacak, hatta 3 bini görecek. Temelinde İstanbul’dan 150 bin yolcu otobüslerle ayrılacak. Yine tahminim o, Türkiye’nin tamamında 20 bin otobüs kalkacak, 1 milyon yolcuya hitap edecek."

Karayolu Yolcu Taşımacılığı Meclisi Başkanı Rüştü Terzi de doluluk oranlarının yüzde 100’ü bulduğunu bu yüzden D2 belgeli otobüslerin onay alması ile ilave seferler konulacağını söylüyor. Dolayısıyla yolcuların mağdur edilmeyeceğini ifad edene Terzi, bayram döneminde yüzde 10-15 ilave servis ile 15-16 bin otobüsün sefere çıkacağını sözlerine ekliyor.
CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum