Osmanlıca'ya yoğun ilgi var

Osmanlıca'ya yoğun ilgi var

Son yıllarda Osmanlıca kurslarına ilgi artmaya başladı. Konya'nın birçok bölgesinde Osmanlıca kursları açılmaya başlndı. Konya'da geçen sene 5 bin öğrenci ve öğretmen Osmanlıca dil eğitimi almaya başladı

Nun Harfi İlim Kültür ve Gençlik Derneği (NUNDER) bu sene Osmanlıca Dil Eğitim Kursu açtı.  Kurs ile ilgili bilgi veren NUNDER Genel Koordinatörü Musab Muhammet Yiğit, kursun ücretsiz olduğunu ve yoğun ilgi gördüğünü belirtti. Yiğit, " Bu sene NUNDER olarak kurs merkezimizde 320 kişilik kontejan belirledik. Şu anda sadece el broşürleri ile yaptığımız reklamlardan ve sosyal medyadan 280 kişi kursumuza gelerek kayıt oldu. 320 kişinin Osmanlıca öğrenmesi için 6 tane gönüllü öğretmen hizmet verecek. Eğer 320 kişi son kayıt tarihimizden önce dolarsa kontejanımızı iki katına çıkartarak 750 kişilik kontejan belirleyeceğiz. 750 kişilik kontejana ise 10-15 tane gönüllü öğretmenin eğitim vermesini planlıyoruz. Kursumuz 1'inci kurdan itibaren eğitim verecek. 1. kurumuz haftada 2 günden oluşuyor ve haftada toplamda 4 saat eğitim vereceğiz. 2 ay sürecek kursumuzda toplam 32 saat eğitim vereceğiz. 1. kura katılan bir öğrenci dijital olarak basılmış bir Osmanlıca kitabınını kolayca okuyabilecek. Diğer kurlarda ise yazmayı öğrenecek. Kursumuz ücretsizdir. Projemiz İçişleri Bakanlığı Dernekler Dairesi Başkanlığı tarafından desteklenmektedir" dedi.

ECDADIMIZA SAHİP ÇIKMALIYIZ

Dernek olarak yaptıkları faaliyetlerden bahseden Yiğit, geçen sene 5 bin öğrenci ve öğretmenin Konya'da Osmanlıca dil eğitimi görmesinden etkilendiklerini ve böyle bir proje yapma gereği duyduklarını belirterek şunları söyledi: "Derneğimiz geçtiğimiz sene kuruldu. Geçen sene Konya'da 5 bin öğrenci ve öğretmenin Osmanlıca dil eğitim görmesi bizi etkiledi. Konya'da kurumsallaşmış  Osmanlıca dil eğitimi veren  bir kurumun olmadığını gördük. Bu eksikliği gidermek için Nun Harfi İlim Kültür ve Gençlik Derneği'ni kurduk. Geçen sene bir kurs yerimiz ve derneğimizin ofisi yoktu. Ama "500 Genç Beyin" projesi adı altında Karatay Fen Lisesi'nde ve Meram Fen Lisesi'nde akşamları Osmanlıca dil eğitimi vererek Osmanlıca öğrettik. Böylece ecdada sahip çıkıyoruz. Bunu dernek dışında yaptık. Bu sene İçişleri Bakanlığı Dernekler Dairesi Başkanlığı'na yaptığımız projeleri ve yapacaklarımızı anlatan bir dilekçe verdik. Bu dilekçeyi değerlendirmeye aldılar ve "Ecdadını Lafla Değil Harfle Öğren" başlıklı  projemizi onayladılar. Bakanlığımızın verdiğiği destek ile hem ofisimizi hem de kursumuzu açtık" diye konuştu. 

600 YIL 3 KITADA HÜKÜM SÜRDÜ

Yiğit, "Osmanlı bizim ecdadımız 600 yılda 3 kıtada hüküm sürmüş, hüküm sürdüğü yere kültürümüzü ve tarihimizi bırakmış bir imparatorluk. Bu imparatorluk şu anda olmamasına rağmen derslerde okullarda tarih dersinde gösteriliyor. Bu imparatorluğumuza sahip çıkmalı yaşatmalıyız. Osmanlıca Türklerin yüzyıllar boyunca geliştirdiği bir dil. Geçmişimiz ile geleceğimiz arasında iyi bir köprü kurabilmek için Osmanlıca'yı iyi öğrenmeliyiz.  Millî kültürümüzün temelini oluşturan eserlerimizin hemen hemen tamamı, Osmanlıca’yla yazılmıştır.  Yeni neslimiz, dedesinden kalmış bir kitap veya eski bir tapu senedinin, bir paranın, bir çeşme kitabesi, tarihî bir çarşı girişi ya da belki her gün altından geçtiği üniversite giriş kapısında yazılı olan Osmanlıca metnini okuyamadığı gibi, gerek ne manaya geldiği, gerekse yazının ve eserin estetiğini anlayamamakta ve Osmanlıca'yı bilmediği için birçok şeyden mahrumdur. Üzerinde güneş batmayan koca bir cihan devletinin dayandığı sırrın perde arkasındaki çağ açıp çağ kapayan bir kültürün mirasçıları olan bizlerin, birkaç yıl değil, asırlarca tüm dünyayı adâlet ve şefkatiyle avucuna alan ve ışık saçan o güzelliklerin kaynağını,sahibini yani ecdadımızı araştırmayız. Bu nedenden dolayı Osmanlıca bir ihtiyaçtır ve herkesin öğrenmesi gerektiği bir dildir" şeklinde konuştu. 

AHMET SÜTCÜ merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum