Oslo Halkı Kış Olimpiyatlarına Referandumda 'Evet' Dedi

Oslo Halkı Kış Olimpiyatlarına Referandumda 'Evet' Dedi

Norveç'te dün yapılan genel seçimlerle birlikte başkent Oslo'da, şehrin 2022 Kış Olimpiyatları'na ev sahipliği yapması da referanduma sunuldu.

Norveç'te dün yapılan genel seçimlerle birlikte başkent Oslo'da, şehrin 2022 Kış Olimpiyatları'na ev sahipliği yapması da referanduma sunuldu. Oslo halkı, ülkenin kış olimpiyatlarına üçüncü kez ev sahipliği yapmayı yüzde 55 evet oyuyla kabul etti.

Bundan sonra Ekonomi Bakanlığı bütçe hazırlayacak ve en geç Aralık'ta raporunu kamuoyuna sunacak. Konu Meclis'e taşınacak ve meclisten de geçmesi halinde Oslo kış olimpiyatları için adaylık başvurusunu yapacak. Olimpiyatlara ev sahipliği yapması halinde Oslo'nun 5 milyar dolar civarında harcama yapması öngörülüyor. Norveç, petrol gelirlerinin aktarıldığı fonda 750 milyar dolardan fazla paraya sahip.

31 Temmuz 2015'te Kuala Lumpur'da toplanacak olimpiyat komitesi , 2022 Kış Olimpiyatları'nın hangi şehirde gerçekleşeceğine karar verecek. Şu ana kadar yalnızca Kazakistan'ın Almatı şehri resmen başvuru yaptı. Barcelona ve Münih şehirleri de adaylığı düşünüyor.

Norveç halkı en kritik referandumu 1994 yılında yaşamıştı. Avrupa Birliği'ne üye olmayı değerlendiren Norveç hükümeti, konuyu halka sormaya karar vermişti. Halkın yüzde 88,6’sının katıldığı referandumda, Avrupa Birliği için yüzde 52,2 ‘hayır’ oyu, yüzde 47,8 ‘evet’ oyu çıkmıştı. Böylelikle Norveç, AB dışında kalmıştı. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.