Ölümlü İş Kazaları Düştü, Geçen Yıl 745 İşçi Öldü

Ölümlü İş Kazaları Düştü, Geçen Yıl 745 İşçi Öldü

İş sağlığı ve güvenliğinde, özellikle ölümlü iş kazalarında dünya liginin alt sıralarında yer alan Türkiye, 2012 yılında bir önceki yıla göre ölümlü iş kazlarını yüzde 43,83 oranında düşürdü.

İş sağlığı ve güvenliğinde, özellikle ölümlü iş kazalarında dünya liginin alt sıralarında yer alan Türkiye, 2012 yılında bir önceki yıla göre ölümlü iş kazlarını yüzde 43,83 oranında düşürdü. Radikal düzenlemeler içeren yeni İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası'nın 1 Ocak 2013’te yürürlüğe girdiğinin altını çizen Mavi Akademi Genel Müdürü Güler Özkartal, "Yeni yasaya uyum yılında ortaya çıkan tabloya bakıp, doğru yolda olduğumuzu söyleyebiliyoruz. 2013 iş sağlığı ve güvenliği karnesi sanıyorum çok daha olumlu olacak." dedi.

    Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından açıklanan 2012 yılı iş kazaları ve meslek hastalıkları istatistikleri belli oldu. Geçen yıl 745 kişi iş kazalarında hayatını kaybederken, bu rakam 2011 yılında 1.700 olarak kayda geçmişti. İstatistik sonuçlarına göre yüzde 43,83 oranında bir azalma görüldüğünün altını çizen Güler Özkartal, "8 ay önce yürürlüğe giren İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası’nın uyum yılında elde edilen sonuçlar bunlar. Bu rakamlara bakıp doğru yolda olduğumuzu söyleyebiliyoruz, 2013 karnesinin çok daha çıkacağına inanıyorum. 74 bin 874 iş kazasına karşılık 2011’de 69 bin 277 kaza raporlanmış. Ortalama yüzde 8 gibi bir artış görülüyor. Ancak bu artışı daha önce kayda geçmeyen kazaların, oluşan hassasiyet ortamıyla resmi kayıtlara aktarılması olarak görüyorum. Özetle artık hiçbir işletme kazanın üstünü örtemeyeceğini anlıyor. Bu riski almak istemiyor." diye konuştu.

    İş kazası istatistiklerinin her yıl savaş gibi bir manzara çıkarttığını anlatan Özkartal şunları kaydetti: "2012 yılı SGK kayıtlarında 395 kalıcı meslek hastalığı kaydı raporlanmış, sürekli iş görmezlik sayısı ise 2 bin 209 kişi. İş sağlığı ve güvenliği uzun soluklu bir yolculuk ve en önemlisi bir kültür. Bunu bir maliyet olarak görmemek aksine, sonradan ortaya çıkacak ve telafisi imkânsız kayıpların sigortası olarak anlamak ve yaygınlaştırmak gerekiyor. Bu tüm paydaşların sorumluluğu. Bir ülkenin modernlik kriterlerinden biri de bu rakamlar." CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.