Nazarbayev: Ülkede Devalüasyon Beklentisi Yok

Nazarbayev: Ülkede Devalüasyon Beklentisi Yok

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, ülkede devalüasyon beklentisinin olmadığını söyledi.

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, ülkede devalüasyon beklentisinin olmadığını söyledi. Kazakistan’da son günlerde yükselişe geçen dolar kurunun ardından ülkede devalüasyon olacak sözleri ilk ağızdan yalanlandı. Konu ile ilgili açıklamalarda bulununan Nazarbayev, ülkede ekonomik istikrarın beklendiği şekilde gerçekleştiği ve bazı spekülatif söylemlere halkın itibar etmemesi gerektiğini ifade etti. Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nden yapılan açıklamada, ülkede ekonominin kontrol altında olduğuna vurgu yapıldı. Nazarbayev, bazılarının söylediği gibi ülkede herhangi bir devalüasyonun beklenmediğinin altını çizdi.
Ülkede döviz rezervlerinin yeteri kadar olduğuna dikkat çeken Nazarbayev, “Kazakistan’da devalüasyon olması için hiç bir neden yok” dedi. Ülkede ekonomik büyümenin ve enflasyon oranlarının beklenen düzeyde olduğunu da sözlerine ekleyen Nursultan Nazarbayev, finansal sistemin istikrarını sağlamak ve ekonomik kalkınma hızını korumak için yetkililere bir dizi talimatlar verdi.
Öte yandan ülkede yayın yapan bazı gazete ve internet sitelerinden Kazakistan Merkez Bankası Başkanı Grigori Marçenko’nun Nazarbayev tarafından görevden alınacağı söylentilerine cevap veren Başkan Marçenko: “Bu tamamen Cumhurbaşkanının takdiridir.” şeklinde kısa bir cevep verdi.

MERKEZ BANKASI: MALİ PİYASADA DURUM İSTİKRARLI
Kazakistan Merkez Bankası Başkanı Grigoriy Marçenko profinance.kz internet sitesinin düzenlediği toplantıda video konferans yoluyla yaptığı açıklamada, mali piyasada durumun istikrarlı olduğunu söyledi.
Konuşmasında istatistiki verileri açıklayan Marçenko, 2013 yılının Ocak-Mayıs aylarında bankaların ekonomik projeler için verdikleri kredinin yüzde 4,2 oranında arttığını, mevduat kurumlarında mukim kişilerin mevduat toplamının ise yüzde 9,6 oranında yükseldiğini vurguladı.

BAŞBAKAN AHMETOV: GSYİH’NIN YÜZDE 6 ARTMASINI BEKLİYORUZ
Bu arada Kazakistan Başbakanı Serik Ahmetov ise Cumhurbaşkanı Nazarbayev ile gerçekleştirdiği toplantı sonrası gazetecilere yaptığı açıklamada ülkede GSYİH’nın yüzde 6 oranında artmasını beklediklerini söyledi.
2013 yılının ilk yarısına ait ülkenin sosyo-ekonomik gelişme sonuçlarını
açıklayan Başbakan Ahmetov önümüzdeki dönem için hazırlanan plan hakkında da
bilgi verdi. Serik Ahmetov, “Avrupa’da ve ihracatta ana partnerlerimiz olan ülkelerde yaşanan krize rağmen, bu yılın sonunda GSYİH’nin yüzde 6 oranında büyümesini bekliyoruz. Büyüme özellikle sabit varlıklara yatırımlar başta olmak
üzere ekonominin her alanında görülmektedir. Enflasyon oranı yüzde 2,7 düzeyinde gerçekleşti.” diye konuştu.
Öte yandan Uluslararası derecelendirme Ajansı Moody’s Investors Service’in geçen hafta Kazakistan ekonomisi ile ilgili olarak yaptığı tahminde, 2013 yılında Kazakistan’ın gayri safi yurtiçi hasılasının reel anlamda yüzde 5 oranında artacağını duyurmuştu. .
Daha önce uluslararası Fitch Ratings ajansı da, Kazakistan’ın GSYİH’nin
2013 yılında yüzde 5, 2014’te ise yüzde 5,5 oranında artacağına dair tahminde
bulunmuştu.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.