'Muş Şeker Fabrikası 600 Çiftçinin Ekmek Kapısı'

'Muş Şeker Fabrikası 600 Çiftçinin Ekmek Kapısı'

Şeker İş Sendikası Muş Şube Başkanı Fikret Sancar, Muş Şeker Fabrikası’nın 2014-2015 yılı kampanyasını başarılı bir şekilde sürdürdüğünü belirterek kentte 600 civarında çiftçiye ekmek kapısı olduğunu söyledi.Şeker İş...

Şeker İş Sendikası Muş Şube Başkanı Fikret Sancar, Muş Şeker Fabrikası’nın 2014-2015 yılı kampanyasını başarılı bir şekilde sürdürdüğünü belirterek kentte 600 civarında çiftçiye ekmek kapısı olduğunu söyledi.

Şeker İş Sendikası Muş Şube Başkanı Fikret Sancar, fabrikanın ekonomiye büyük oranda canlılık kattığını söyledi.

Fabrikada bin civarında kişinin çalıştığını ve yaklaşık 600 çiftçiye ise ekmek kapısı olduğunun altını çizen Sancar, şunları söyledi: “Şeker fabrikamız 2014-15 kampanyasını başarılı bir şekilde sürdürmektedir. Özellikle kampanya aylarında olağan üstü bir hareketlilik gözlenmekte, ekonomik yönden ilimize yüksek bir katma değer sağlarken 1000 civarında çalışanı 6 bin civarında çiftçisine ekmek kapısı olmaktadır. İlimizin en büyük istihdam kaynağı olan fabrika, nakliyecimize 700 bin ton civarında iş sağlamakta. Hayvancılık yapan vatandaşımıza 80 bin ton yaş küspe katkısı sağlamaktadır. Çıkan melasın yem fabrikalarında sağlık ve kozmetik de hammadde olarak kullanıyor olması pancar sektörünün ne derece kompleks bir alan olduğu görülmektedir pek çok ülkede bu sanayiden bioetanol elde edilerek yenilenebilir enerji kaynakları öncülüğü yapmaktadırlar. Türkiye gibi yüzde 93-94 oranında enerjide dışa bağımlı bir ülkenin bu yola başvurması kaçınılmaz. Hatta geç kalınmıştır.”

“FABRİKANIN BÜYÜK KATKISINI MALİYE BAKANIMIZA ANLATAMIYORUZ”

Muş’un gelişmişlik düzeyinde Türkiye’nin en son ili olduğunu hatırlatan Sancar, “Muş Şeker Fabrikası’nın bu gelişmişlik yönü ile en sonlarda yer alan ilimiz için bu kurumun sağladığı büyük katkılarını halkımıza anlatabiliyoruz ancak Maliye Bakanımıza anlatamıyoruz. Her defasında fabrikaları satacağız diyerek tüm çalışanların psikolojilerini altüst eder. Verimliliği düşürürler oysa, batı ülkeleri bu uygulamalarından vazgeçmiştir. Dünyada şeker kartelleri Türkiye gibi ülkelerde hep pazar ararlar, tatlandırıcılar da buna örnektir. Şeker fabrikalarının modernizasyonu çiftçinin desteklenmesi şarttır.” dedi.

Halkın doğal şeker tüketmeye ve nişasta bazlı şekerlerden korunmasına önem verilmesi gerektiğini kaydeden Sancar, “Gelişmiş ülkelerde obezite ile mücadele büyük gündem oluşturmaktadır ülkemizde de henüz dillendirilmekte tedbirler alınmaktadır. Bu bağlamda halkımızı doğal şeker tüketmeye nişasta bazlı şekerlerden korumaya önem verilmelidir. Muş Şeker Fabrikasının bu haliyle üretimini sürdürmesi çalışanların, esnafımızın, çiftçimizin yani tüm halkımızın sahip çıkması ile mümkün olacaktır. İlle de hemşehrilerimizin bir yakının kurumda çalışmasına gerek yok, dolaylı olarak tüm halkımıza faydalı bir işletmedir.” şeklinde konuştu. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.