Mudanya Mütareke Evi Müzesi 1,5 Yıl Sonra Yeniden Ziyarete Açıldı

Mudanya Mütareke Evi Müzesi 1,5 Yıl Sonra Yeniden Ziyarete Açıldı

Bursa’nın Mudanya ilçesinde 2013 yılı mart ayından bu yana restorasyon dolayısıyla kapalı olan Mudanya Mütareke Evi Müzesi, Bursa Büyükşehir Belediyesi ile Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın 1 milyon 100 bin liralık restorasyonuyla yeniden...

Bursa’nın Mudanya ilçesinde 2013 yılı mart ayından bu yana restorasyon dolayısıyla kapalı olan Mudanya Mütareke Evi Müzesi, Bursa Büyükşehir Belediyesi ile Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın 1 milyon 100 bin liralık restorasyonuyla yeniden hayat buldu.

Kurtuluş Savaşı’nın sonunda İtilaf Devletleri ile 11 Ekim 1922 tarihinde imzalanan ateşkes anlaşmasına ev sahipliği yapan ve müze olarak kullanılan Mudanya Mütareke Evi, Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edildi.

1,5 yıl aradan sonra kapılarını yeniden ziyaretçiye açan müze evinin açılışına Bursa Valisi Münir Karaloğlu ve Bursa milletvekilleri Bedrettin Yıldırım, Önder Matlı, Kemal Şerbetçioğlu, İsmet Su, İlhan Demiröz ve Sena Kaleli’nin yanı sıra Kültür ve Turizm Bakanlığı temsilcisi Mustafa Bozdemir ile Bursa ve Mudanya protokolü geniş katılım sağladı.

Mütareke Evi Müzesi önünde düzenlenen açılış töreninde konuşan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Mütareke’nin tarihi önemine dikkati çekti. Tarihin yorgun tanığının eski ihtişamına kavuşturduklarını dile getiren Altepe, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın proje ve raporlarına uygun olarak restorasyon çalışmasında, çürümüş durumda olan tüm ahşap imalatların aslına uygun olarak yenilendiğini, özgün kapı ve pencerelerin ilaçlanıp bakımının yapılarak korunduğunu söyledi. Bina etrafında yapılan çevre düzenleme imalatlarının yanı sıra dış cephede çürüyen yağmur iniş boruları ve oluk ile çatının ahşap taşıyıcılarından çürüyenlerin 1. sınıf çamla değiştirildiğini kaydeden Altepe, binanın iç elektrik tesisatı ile dış aydınlatmaları ve yangın tesisatının da komple yenilendiğini belirtti.

Bursa Valisi Münir Karaloğlu da, Osmanlı’nın külleri üzerinde doğan yeni Cumhuriyetin bakımından Mudanya Mütarekesi’nin önemli bir kavşak noktası olduğunu belirterek, tarihi yapının aslına uygun restore edilmesinden dolayı emeği geçenleri kutladı. Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz da, Cumhuriyetin önemli zafer duraklarından biri olan Mudanya’dan 92. yıldönümü dolayısıyla tüm dünyaya barış mesajı vereceklerini söyledi.

Konuşmalar ardından kurdelesi kesilen müze evi, kapılarını ziyaretçilere açtı. Restorasyonla birlikte müzenin ikinci katı da hayat buldu. İkinci katta, İsmet İnönü ve yaverlerinin yatak odalarının yanı sıra Mütareke günlerine ait fotoğraflar sergileniyor. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.