Meşhur Ğurs Tütünü Üreticisi, Kaçak Sigara Nedeniyle Zor Günler Geçiriyor

Meşhur Ğurs Tütünü Üreticisi, Kaçak Sigara Nedeniyle Zor Günler Geçiriyor

Tütünü ile meşhur Mardin’in Kızıltepe ilçesi Ğurs Vadisi'ndeki üreticiler son zamanlarda zor günler yaşıyor.

Tütünü ile meşhur Mardin’in Kızıltepe ilçesi Ğurs Vadisi'ndeki üreticiler son zamanlarda zor günler yaşıyor. Tekel’in kapanması ile ürettikleri tütünü satacak yer bulmayan üreticiler tütünü piyasaya perakende satma yoluna girdi. Ancak yurtdışından kaçak gelen sigaralar nedeniyle bu satışlarını da gerçekleştiremiyor. Yaklaşık 3 yıldan bu yana depodan bekleyen tütünlerinin olduğunu belirten çiftçiler durumdan müzdarip.

Vadi boyunca bulunan 12 köyde halk geçimini tütün ekiminden sağlıyor. Geniş arazilerin bulunmadığı vadide köylüler kendi imkânları ile oluşturdukları birer dönüm arazilerde tütün ekimi yapıyor. Tütün ekimin zor ve zahmetli olduğunu belirten üreticilerden Remzi Çakır, ürünü almak için 9 ay beklediklerini söyledi. Köylerde arazi bulunmadığını belirten Çakır, hayvancılığın ise bittiğini aktardı.
Çakır, 9 ay boyunca zor ve zahmetler sonucunda ürünü elde ediyoruz. Daha sonra alıp iplere geçirerek güneşte kurutuyoruz. Balya halinde kaldırdıktan sonra mengene işleminden geçiriyoruz. Çok zor ve zahmetli iş. Ancak elde ettiğimiz ürünü satacak yer bulamıyoruz. Tekel kapandıktan sonra perakende satmaya çalıştık. Ancak kaçak sigarlardan dolayı tütün satılmıyor. 3 yıldan bu yana bekleyen tütünümüz var. Başka geçim kaynağımız yok. Köylüler kendi imkânları ile ekilebilir hale getirdikleri 500 metrekare veya birer dönüm arazide tütün ekebiliyor." ifadelerini kullandı.



CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.