"Mersin, Türkiye-meksika İlişkilerinin Gelişmesi İçin Önemli Bir Merkez"

"Mersin, Türkiye-meksika İlişkilerinin Gelişmesi İçin Önemli Bir Merkez"

Meksika Büyükelçisi Martha Barcena Coqui Mersin'in Türkiye ile Meksika arasındaki ilişkilerin gelişmesine katkı koyacak önemli bir merkez olduğunu belirtti. Meksika Büyükelçisi Martha Barcena Coqui Mersin Valisi Özdemir Çakacak'ı ziyaret...

Meksika Büyükelçisi Martha Barcena Coqui Mersin'in Türkiye ile Meksika arasındaki ilişkilerin gelişmesine katkı koyacak önemli bir merkez olduğunu belirtti.

Meksika Büyükelçisi Martha Barcena Coqui Mersin Valisi Özdemir Çakacak'ı ziyaret etti. Büyükelçi Coqui burada yaptığı konuşmada Mersin'in Türkiye ile Meksika arasındaki ilişkileri gelişmesine katkı koyacak çok önemli bir merkez olduğunu söyledi. Meksika'nın Türkiye ile 1 milyar dolarlık dış ticaret hacmine sahip olduğunu hatırlatan Coqui "2023 yılı hedefi olarak 5 milyar dolar gibi bir ticari hacme ulaşmayı hedefliyoruz. Bu nedenle özel sektörle birlikte çok sıkı çalışmamız gerekiyor.” dedi.

Karşılıklı heyetlerin ülkelerde ağırlanarak kültürel bağların daha da güçlendirileceğini düşündüğünü anlatan Coqui "Aynı zamanda üniversitelerle yakından çalışmak, seminerler düzenlemek istiyoruz. Meksika’ya Türk ve Türkiye'ye de Meksikalı öğrencilerin gelmesini sağlayarak kültürlerini tanımalarına yardımcı olabiliriz. Konum olarak çok uzağız ancak değerlerimiz açısından çok yakınız. Ticareti, öğrenci değişim programlarını, festivalleri ve diğer sanatsal aktiviteleri programlayarak, kaynaşmak için bir plan yapmak ve Meksika’da Türk heyetini misafir etmek istiyoruz” diye konuştu. Büyükelçi, 50 milyon dolar civarında yatırımları olduğunu sözlerine ekleyerek “Otomotiv ve gıda sektörlerindeki başarısından dolayı Türkiye’de ortak yatırımlar yapmayı planlıyoruz. Mersin’de de yatırımlarımızın olmasını hedefliyoruz” diyerek konuşmasını noktaladı.

Vali Özdemir Çakacak ise “Meksika ile ülkemiz arasında dostluk bağımız var. Bu ziyaretlerin iki ülke arasındaki ticaretin gelişmesine katkıda bulunacağına inanıyorum. 2023 yılı Cumhuriyetimizin 100’üncü yılında 160 milyar dolar olan ihracatımızı, 500 milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz. Mersin çok büyük bir potansiyele sahip. 3 üniversitemiz var. Üniversitelerle öğrenci değişim programları yapılabilir. Meksika ve Türk kültürlerinin tanıtılmasına dönük diğer aktiviteler de planlanabilir. Sayın Büyükelçimizin ziyaretinden memnuniyet duydum, kendisine teşekkür ediyorum.” açıklamasında bulundu.

Coğrafi uzaklığın iki ülke insanının birbirine uzak olacağı anlamına gelmeyeceğini anlatan Çakacak “Türk insanının gönlü boldur. Biz, en iyi şekilde misafirlerimizi ağırlarız” ifadesini kullandı.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.