Merkez'in Faiz Artırımından İş Dünyasın Memnun: Karar Piyasalara Uygun

Merkez'in Faiz Artırımından İş Dünyasın Memnun: Karar Piyasalara Uygun

Merkez Bankası’nın faiz koridorunun üst bandında yaptığı 75 baz puanlık artış, iş dünyasını memnun etti.

Merkez Bankası’nın faiz koridorunun üst bandında yaptığı 75 baz puanlık artış, iş dünyasını memnun etti. Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Ankara Şube Başkanı, Merkez Bankası kararının piyasalara uyduğunu söylerken, Ankara Genç İşadamları Derneği (ANGİAD) Başkanı ise faiz artışının beklentiler doğrultusunda olduğunu dile getirdi.

Merkez Bankası’nın faiz artırımı ile ilgili Cihan Haber Ajansı’na açıklamalarda bulunan MÜSİAD Ankara Şube Başkanı Ziya Kahraman, kurumun FED’in açıklamalarından sonra piyasaların yön bulma çabasını dikkate alarak böyle bir uygulamaya gittiğini ifade etti. Dövizin sakinlediğine işaret eden Kahraman, “Bizim çok güzel bir istikrarımız vardı. Maalesef FED’in açıklamaları istikrarımızı biraz bozdu. Döviz sakinledi. İnşallah bu durum devam eder. Bizim tek istediğimiz şey istikrarlı bir ekonomi.” dedi.

FED’in açıklamaları üzerine daha yumuşak bir geçiş beklediklerini aktaran Kahraman, Merkez’in yeni politikasıyla ilgili olarak, “Merkez Bankası dövizi ve enflasyonu kontrol etmek istiyor. Bu oranlar piyasalara kısmen uydu. Zaten bankalar faizleri kısmen artırmıştı.” diye konuştu.

ANGİAD: MEMNUNUZ ANCAK BÜYÜMEYİ OLUMSUZ ETKİLEYECEK

ANGİAD Başkanı Abdullah Değer ise “Artış sürpriz değil, beklentiler doğrultusunda ve kararındadır. Ancak büyümeyi olumsuz etkileyecektir.” dedi.

İş dünyasının ve ekonomistlerin faiz artış beklentisinin 50 ila 100 baz puan arasında olduğunu vurgulayan Değer, “Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK), faiz koridorunun üst sınırı 75 baz puan yükseltmiştir. Dolayısıyla sürpriz bir sonuç ortaya çıkmamış, kararında bir artış yapılmıştır. Finansal istikrarı sağlamakla görevli olan Merkez Bankası’nın bu artışla ateşi biraz olsun düşüreceğine inanıyoruz.” şeklinde konuştu.

”BÜYÜMEYİ OLUMSUZ ETKİLER”

Enflasyonla mücadele ve finansal istikrar için Merkez Bankası’nın para politikasını sıkılaştırdığına temas eden Değer, şunları söyledi:

“Merkez Bankası her ne kadar faizlerde ölçülü bir adım atmışsa da bu artışın büyümeyi olumsuz etkileyeceği de bir gerçek. Döviz kurlarında ve enflasyonda rahatlama sağlayacak olan faizlerdeki artış diğer taraftan da büyüme ve işsizlik hedeflerini sekteye uğratabilir. Diğer yandan da söz konusu artış banka kredilerini de etkileyecek. Konuttan otomobile, ihtiyaç kredisine kadar bankalar tüm kredilere zam yapmaya başladı bile. Bu noktada harcamaların kontrol altında tutulmasında yarar var. Asıl önemlisi bundan sonra gelecek faiz artışı ve Merkez Bankası politikasıdır.”



CANDIR: MERKEZ BANKASI YUMRUĞUNU VURDU

İntegral Menkul Değerler Araştırma Departmanı, Araştırma Müdürü Egemen Candır ise ‘‘Merkez Bankası yumruğunu vurdu.’’ yorumunda bulundu. Egemen Candır, “Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın önümüzdeki dönemde faiz koridorunun üst bandında sınırlı sıkılaştırmaya devam ederek, şu anki yüzde 7,25 seviyelerinden yüzde 7,75 seviyelerine çekebileceğini; politika faizini ise yüzde 4,50’de tutarak büyümede aşırı olumsuzluklara izin vermeden TL’deki değersizliğe müdahale etmeye devam edebileceğini düşünmekteyiz.” diye konuştu.

Gecelik borç verme faiz oranını artıran Merkez’in sıkılaştırmaya yöneldiğini belirten Candır, Merkez’in iç piyasada TL sıkışmasının aşırı artmasını da engellediğini, bu şekilde yüksek kredi oranlarına odaklı bir müdahalede bulunmaya çalıştığını kaydetti.
CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.