Merkez Bankası Başkanı Başçı'dan 'Dolar' açıklaması

Merkez Bankası Başkanı Başçı'dan 'Dolar' açıklaması

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı "Yıl sonunda dolar/TL kurunun 1.92 olursa şaşırmayalım" dedi.

Başçı aynı zamanda 10 yıllık tahvil faizlerinin de yılsonunda tek haneli olmasını beklediklerini belirtti. Başçı şu anda döviz kurlarıyla ilgili hiçbir endişe duymadıklarını söylerken faiz silahını kullanmayacaklarını belirtti. Başçı'nın konuşması sonrasında ise piyasalar hareketlendi. Dolar arka arkaya rekor kırarken 2.03 TL seviyesini de geçti.

Merkez Bankası Erdem Başçı Anadolu Ajansı Finans Masası'nda yaptığı açıklamada yıl sonu dolar tahminini açıkladı. Başçı doların yılsonunda 1.92 TL olacağını öne sürdü. Başçı şöyle konuştu:

“CARİ AÇIK BEKLENENDEN DAHA İYİ OLACAK”

"Enflasyon tahminlerimizi koruyoruz. 2014'te yüzde 5'lik patikada kalma konusunda rahatız. Enflasyon dışında büyümede yüzde 3-4 arasında bir yerde kalabiliriz. Yılsonunda enflasyon hedefimize uygun olan kur oranı 1.92 görürsek şaşırmayalım. Bu konuda rahatız. Uzun vadeli tahvil faizlerinin yılsonunda tek haneli seviyelere düşeceğini tahmin ediyoruz. Cari açık da beklenenden iyi olacak, aşağı yönlü yenileme yapabiliriz."

Başçı Dolar/TL kuru hakkında ise "TL'nin bu kadar zayıf olmasını gerektirecek bir şey yok. Kısa sürede geçeceğini düşünüyoruz. Enflasyonla ilgili bir numaralı risk kur seviyesidir. Ancak bu riski geçicidir" dedi. Başçı ayrıca faizle ilgili geri adım atmayacaklarını faizin yüzde 6,75-7,75 olacağını belirtti.

"FAİZ YÜZDE 7,75 ÜZERİNE ÇIKMAZ"

Merkez Bankası Başkanı önceliklerinin likidite olduğunu söyleyerek şu açıklamaları yaptı

"Rezervlerimizi kullanarak bu likiditeyi sağlamayı amaçlıyoruz. Bunun için faiz belirsizliğini ortadan kaldıracağız. Aşağı yukarı neredeyse her gün normal piyasa yapıcıları faiz oranı 6,75'tir. Ek parasal sıkılaştırmaları zaman zaman yapacağız. Onu yaptığımız zaman faiz oranımız 7,75. Yani hiçbir zaman yıl sonuna kadar 6,75'in altına düşmeyecek. Enflasyon yüzde 6,2'ye düşene kadar faiz oranımız 6,75'in altına düşmeyecek. Ama ihtiyaç olursa ek parasal sıkılaştırmalar yoluyla 7'ye, 7,75'e kadar çıkabilir. Bunun üzerine çıkamaz."

Gelecek pazartesi ek parasal sıkılaştırma yapacaklarını açıklayan Başçı, "Bu, cuma gününe kadar ek parasal sıkılaştırma yok demek. Pazartesi günü uygulamamızın mantığı şöyle; orada merkez bankaları genellikle müdahale ederlerken döviz kurunu savunma yönünde müdahale ederler. Biz bunu biraz hücuma yönelik bir politika aracı olarak düşünüyoruz" diye konuştu.

"TL'NİN DEĞERİNİ ASLANLAR GİBİ KORUYACAĞIZ"

Başçı döviz kurunun bugün yanlış yerde olduğunu belirtirken "Bunu herkes biliyor. Merkez Bankası'na Ekim sonuna kadar süre verin. Biz TL'nin değerini aslanlar gibi koruyacağız. Bunu sadece döviz silahıyla yapacağız. Faiz silahını kullanmayacağız. Türk Lirası'nı değer kazandırıcı şokları bizden bekleyin. Çok enteresan manevralar yapacağız. Faiz konusunda bizden şok beklemeyin. Faiz artışı beklemeyin, faiz sabit beklentisini bekleyin." diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.