Merkel’in korkusu euro karşıtı parti

Merkel’in korkusu euro karşıtı parti

Almanya’da yarınki seçimlerden Başbakan Merkel’in galip çıkarak yine koalisyon hükümeti kurması bekleniyor. Ancak kriz nedeniyle euroya karşı çıkan parti barajı aşarsa tüm hesaplar altüst olacak.

Son anketlere göre, iktidar partileri kıl payı önde gözüküyor. Merkel’in Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) ile Hıristiyan Sosyal Birlik Partisi’nin (CSU) yüzde 40 civarında oy alması bekleniyor. Koalisyonun en küçük ortağı olan ve barajı aşıp aşamayacağı tartışılan Hür Demokrat Parti’nin (FDP) oy oranı ise yüzde 5’lerde. Anketler seçmenlerin yüzde 33’ünün kararsız olduğunu gösteriyor.

KOALİSYON HESABI ŞAŞAR

Ana muhalefetteki Sosyal Demokrat Parti’nin (SPD) yüzde 27, Yeşiller’in yüzde 9 ve Sol Parti’nin yüzde 8,5 oranında oy alacağı tahmin ediliyor. Yüzde 4-5 oy alması beklenen “euro karşıtı” Almanya İçin Alternatif Partisi (AfD) yüzde 5 barajını aşarak meclise girer, FDP de baraja takılırsa koalisyon için tüm dengeler değişecek.

YARIŞTA 70 TÜRK ADAY

70 Türk kökenli aday seçilmek için yarışıyor. Ancak meclise girme şansı olanların sayısı oldukça az. En çok dikkati çeken Başbakan Merkel’in partisinden aday gösterilen Batı Trakya asıllı Cemile Yusuf. Genel başkanlığını Haluk Yıldız’ın yaptığı Yenilik ve Adalet İçin Birlik (BIG) Partisi de ilk kez genel seçimlere katılıyor. Yaklaşık 5,8 milyon göçmenin oy hakkı olduğu ülkede 800 bin civarında Türk seçmen bulunuyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.