Memur-sen: Toplu İş Sözleşmesi'ni Başarısız Göstermek Hesap Bilmezlik

Memur-sen: Toplu İş Sözleşmesi'ni Başarısız Göstermek Hesap Bilmezlik

Memur Sendikaları Konfederasyonu (Memur-Sen) Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, Kamu İşveren Kurulu’nun imzalaması sağlanan Toplu İş Sözleşmesi'ni (TİS) başarısız göstermeye çalışmanın; diğer iki konfederasyonun hesap bilmezliğinin ve Memur-Sen’e yönelik hase.

Memur Sendikaları Konfederasyonu (Memur-Sen) Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, Kamu İşveren Kurulu’nun imzalaması sağlanan Toplu İş Sözleşmesi'ni (TİS) başarısız göstermeye çalışmanın; diğer iki konfederasyonun hesap bilmezliğinin ve Memur-Sen’e yönelik hasetlerinin tezahürünün eseri olduğunu söyledi. Gündoğdu ayrıca, toplu sözleşmeyle elde ettikleri kazanımları yanına yenilerini eklemek için 2015 yılı toplu sözleşme görüşmelerini beklemeyeceklerini dile getirdi.

Ahmet Gündoğdu, 2014-2015 yılı toplu iş sözleşme sonuçlarını değerlendirdi. Genel merkezde yapılan basın toplantısına Memur-Sen’e bağlı diğer 11 sendika da katıldı. Gündoğdu, “Toplu sözleşme, kamu görevlilerinin maaş ve ücretleri başta olmak üzere mali ve sosyal haklarını belirlemek yanında, kamu görevlilerinin bütçeden alacağı payı, kamu görevlilerinin maaş ve gelirlerine ilişkin adaleti, kamu görevlilerinin emekli ikramiyesi ve emekli maaşı tutarları ile çalışma şartları ve birçok hususu içinde barındırmaktadır.” dedi.

Kamu İşveren Kurulu ile Memur-Sen arasında akdedilen genel toplu sözleşmede düşük ve orta düzeyde maaş alan kamu görevlilerinin daha yüksek oranda maaş ve gelir artışı elde ettiklerini kaydeden Gündoğdu, "Yüksek düzeyli maaş grubundaki kamu görevlilerinin daha düşük oranda maaş ve gelir artışı oldu. Emekli maaşlarında düşük olana yüksek, yüksek olana düşük oranda maaş artışı yaptık. Düşük maaş alan kamu görevlilerinin emekli ikramiyelerinin daha yüksek düzeyde artmasını sağlayacak şekilde emekli ikramiyesinde 30 yıllık hizmeti bulunan kamu görevlileri için 5 bin 250 TL artış olmasını ve kamu görevlileri arasındaki maaş makasının düşük maaş alanlar lehine daralmasını ve emekli kamu görevlileri arasındaki maaş makasının da düşük emekli maaşı alanlar lehine azalmasını sağladık." diye konuştu.

En düşük emekli maaşının en yüksek emekli maaşına oranını 2 puan artmak suretiyle yüzde 22’den yüzde 24’e çıkmasını sağladıklarını belirten Gündoğdu, "En yüksek emekli maaşı ile en düşük emekli maaşı arasındaki oransal farkın 4,59 kattan, 4,41 kata düşürmek suretiyle 40 puan düşmesini ve öğretmenlerin ek ödeme kaynaklı maaş mağduriyetinin giderilmesini ve kadroya geçirilmesine ilişkin mücadelemizi kararlılıkla sürdürdüğümüz 4-C’li personelin aile yardımından yararlanmasını ve ücretlerinin aile yardımı hariç olmak üzere yüzde 20 - yüzde 24 arasında artması sağlanmıştır." şeklinde konuştu.

YENİ KAZANIMLAR ÜRETMEK

Söz konusu kazanımlara rağmen kendilerinin eleştirilmesine karşı çıkan Gündoğdu, "Bütün bu verilere ve gerçeklere rağmen, imzalanan daha doğru bir ifadeyle Kamu İşveren Kurulu’nun imzalaması sağlanan toplu sözleşmeyi başarısız göstermeye çalışmak, ancak ve ancak yetkili oldukları dönemde kazanım üretmek bir tarafa görüşme sürecinin son gününe kadar Kamu işveren Kurulu’ndan teklif dahi alamayan diğer iki Konfederasyonun hesap bilmezliğinin ve Memur-Sen’e yönelik hasetlerinin tezahürünün eseridir." ifadelerini kullandı.

Kamu görevlilerine yeni kazanımlar üretmenin peşinde olduklarını vurgulayan Gündoğdu, ayrıca şöyle konuştu:

"Bu kapsamda Kurul gündemine, öğretim elemanlarının maaş ve ücretlerinin iyileştirilmesi, eş ve çocuk yardımının arttırılması, 4-C’li personelin kadroya geçişi, emekli ikramiyesinin hesabında otuz yıllık sınırın kaldırılması, 2005 yılından sonra göreve başlayanlara/başlayacaklara bir derece verilmesi, disiplin cezalarının affına ilişkin düzenleme yapılması, görevde yükselmeye ilişkin sınavların yapılması, atama ve yer değiştirmeye ilişkin sorunların çözülmesi, ek göstergelere ilişkin talep ve beklentilerin karşılanması, fazla mesai ücretlerine ilişkin sorunların çözülmesi, fiilen çözüme kavuşturduğumuz başta başörtüsü olmak üzere kılık-kıyafet özgürlüğü konusunun yasal olarak da çözüme kavuşturulması, teknikerler ile teknisyenler arasındaki ek ödeme adaletsizliğinin giderilmesi, vardiyalı görev yapan kurumlarda üç öğün yemek verilmesi, KİT’lerde II sayılı cetvelin ücret gruplarının beşten üçe düşürülmesi, sağlık çalışanlarının ek ödemeden vergi alınması kaynaklı mağduriyetleri ile ek ödeme tavan oranlarının artırılması ile başta sağlık çalışanları olmak üzere kamu görevlilerinin fiili hizmet zammının kapsamının genişletilmesi konularının ele alınmasını isteyeceğiz. Toplu sözleşmeyle elde ettiğimiz kazanımların yanına yenilerini eklemek için 2015 yılı toplu sözleşme görüşmelerini beklemeyeceğiz."


CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.