Mehmet Alkan Konya’da konferans verdi

Mehmet Alkan Konya’da konferans verdi

Tarih Vakfı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Öznur Alkan Konya’da konferans verdi. Necmettin Erbakan Üniversitesinde Tanzimat'ın 180.yılı nedeniyle düzenlenen programda önemli bir başlıkta panelist olarak yer aldılar.

 

 NÜ Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi ve uluslararası ilişkiler öğrenci topluluğunun davetlisi olarak şehrimize gelen Prof. Dr. Mehmet. Ö. Alkan hoca "İlanının 180.yılında Tanzimat-i Hayriye " konulu panele "Tanzimat neyi tanzim etti" içerikli tebliğiyle panelist olarak katıldı. Tanzimatın neyi tanzim ettiği sorusunu sormadan ve dünden bugüne muhasebesini yapmadan  önce dönemin dünya ve ülke koşullarından etraflıca bahseden Prof. Dr. Mehmet Ö. Alkan dünya tarihinde kırılma ve dönüm noktalarından birisi olarak 19.yüzyılın çok iyi bilinmesi ve anlaşılması gerektiğini dile getirdi ve bugün dünya tarihinde ve Türkiye tarihinde ne görüyorsak tıpkısının 19.yy.içerisinde izdüşümü görülen ve bir o kadar da tuhaf bir olgusal benzerlikler taşıdığını dile getirdi. Tebliğin ilerleyen bölümlerinde Alkan, O dönemde Osmanlı devlet yapısının global trendlerle uyumlu hale gelme çabalarının hem sahici girişimler hem de hiç de küçümsenemeyecek ölçekte sistem karşılaştırması, nasıl iktibas edileceği ve toplumsal yapıya adaptasyonuna dair önemli paradigma çerçevesi oluşturduğunu vurguladı. Dünyadaki sivil toplum kuruluşlarının ilk nüvelerinin ortaya çıkması, gazete-roman-tiyatro gibi sanatsal faaliyetlerin, anayasa düşüncesi ve yapımı, devlet yetkilerinin sınırlanması, ekonomik, sosyo-kültürel ve sanatsal değişimlerin Osmanlıda da çok çabuk karşılık bulduğunu örneklerle ortaya koydu. Tarihimizdeki ilk ihtilal girişimi olan Kuleli hadisesinde ise halaskar zabitan anlayışının nüvesi kadar  o dönemde bu gelişmelerden hoşnut olmayan asker, bürokrat ve ulema sınıfının itirazları kadar benzer hoşnutsuzluk ile ihtilal girişimine destek veren bazı dergah mensuplarının varlığına da dikkat çekti.

Alkan, fesin ilk dönemindeki "din elden gidiyor" algısı ve itirazı ile daha sonra yerleşik bir kıyafet olan fesin kaldırılması noktasında feslilerin şapka inkılabına ve kanununa muhalefet etmeleri arasındaki garip paradoksa değindi. Toplumsal belleğimizde yer eden ancak net olarak hatırlanmayan olayları ve siyasal gelişmeleri nesnel belgeler ışığında ele alan Alkan, ilk elden olayların içinde olan kişilerin hatıratları, o kişilerle doğrudan görüşmeler ve yapılan röportajlar gibi destekleyici ek kaynaklarla birlikte tarihi olguları anlamak gerektiğini, tek yönlü ve yanlı bakış açılarının gerçeklerin üstünü örtebileceğini vurgulayarak sözlerini tamamladı.

HABER MERKEZİ

fb_img_1574919117076.jpgwhatsapp-image-2019-11-29-at-11.36.57-(2).jpeg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.