Meclis Kit Komisyonu'nda Süleyman Arslan Tartışması Çıktı

Meclis Kit Komisyonu'nda Süleyman Arslan Tartışması Çıktı

Halk Bankası’nın 2011 ve 2012 yılı hesaplarının ele alındığı Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) Komisyonu’nda, 17-25 Aralık yolsuzluk ve rüşvet soruşturması kapsamında evindeki aramada ayakkabı kutusu içinde 4,5 milyon dolar bulunan...

Halk Bankası’nın 2011 ve 2012 yılı hesaplarının ele alındığı Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) Komisyonu’nda, 17-25 Aralık yolsuzluk ve rüşvet soruşturması kapsamında evindeki aramada ayakkabı kutusu içinde 4,5 milyon dolar bulunan eski Halk Bankası Genel Müdürü Süleyman Arslan’ın sağlığını mazeret göstererek komisyona gelmemesi tartışma çıkardı. Muhalefet, sağlık raporunu istedi. Her hangi bir sağlık raporu gösterilemeyince gerginlik yaşandı.

CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar, soracakları birçok sorunun muhattabının yeni genel müdür değil, Aslan’ın olduğunu söyledi. Akar, "Ben kendisine niye başında bulunduğu bankada bulundurmadığı parayı evinde, ayakkabı kutusunda bulunduğunu soracağım. Halk Bankası’nın kara para aklama ve altın kaçakçılığına karıştığı iddiaları var. Bu bunu bu genel müdüre nasıl soracağım?" diye konuştu.

AK Parti Siirt Milletvekili Osman Ören ise "Konuşmak için konuşuyorsunuz." diye bağırdı. AK Partililer muhataplarının Arslan değil, Halk Bankası Genel Müdürü Ali Fuat Taşkesenlioğlu olduğunu dile getirdi. CHP'li Turgay Develi de "Elbette banka ama 91 yıllık tarihimizde evinde 4,5 milyon dolar para bulunan bir genel müdürle karşı karşıyayız. Ahlaklı bir iş yaptıysa, erdemli bir iş yaptıysa, bankanın, hepimizin parasını teamüllere uygun kullandıysa, alnı açık bir biçimde karşımızda durmalı, şunları şunları yaptım demeliydi. Açıkçası kaçarak, toplumun vicdanında nasıl da suçlu olduğunu bildiğini gösteriyor. Gelmeyerek, başkanlığa yaptığımız dilekçe amacına ulaşmıştır. Süleyman aslan suçlu olduğunu kabullenmiştir." ifadelerini kullandı.

Komisyon toplantısında, Halk Bankası'nın hangi şirketlere yüklü kredi verdiği ile medyaya verilen reklam bedelleri de gündem geldi. AKP’liler ticari sır kapsamında olduğu gerekçesiyle bu şirketlerin açıklanmamasının doğru olduğunu savundu. CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç ise "Meclis adına denetim yapan Sayıştay’ın hangi şirkete ne verildiğini biliyor ama ben bilemiyorum. Ben bilemeden nasıl denetim yapacağız. Reklam bedeli nasıl sır oluyor. Bir şirkete 600 milyon kredi veriyor ve şirket batıyor. Bana 600 milyon kredi veriresiniz ben 599 milyonunu rüşvet veririm. Arslan’da kendisini garanti altına almak için paraları evinde bulunduruyordu." dedi.

MHP Bursa Milletvekili Necati Özsensoy da şirketlere verilen kredilerle meydaya verilen reklam bedellerinin görüşülmesi için kapalı oturum talebinde bulundu. "KİT komisyonu adına denetim yapan Sayıştay’daki beyfendiler her şeyi biliyor ama Meclis bilmiyor. Meclis daha mı aşağıdır. Kapalı oturum yapalım ve bize de söylensin." diye konuştu. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.