Şevki Çobanoğlu

Şevki Çobanoğlu

Marka Şehir Konya

Marka Şehir Konya

Konya; Orta Anadolu’nun tam ortasında bir şehirdir. Selçuklu başkenti Konya sultanlar şehridir. Konya; ticarette, sanayide, ilim, kültür ve sanatta güçlü bir merkezdir. Tarihten gelen güçlü yapısı ile bugün de bu gücünü göstermektedir.
Konya gerek tarihi eserleri ile gerekse bugün yapılan imar faaliyetleri ile tüm dikkatleri üzerine çekmektedir. Mevlâna Külliyesi, Karatay Medresesi, Alaadddin Camii, İnce Minare, kümbetler ve diğer camiler ve eserler geçmişten kalan tarihi miraslardır.
Konya’yı gezen seyyahlar tarafından Konya hakkında önemli değerlendirmeler yapılmıştır.
16. yüzyılın en ünlü seyyahı Arap Gazzi: “Konya güzel bir şehirdir, mümbit ve mahsuldar ovaları vardır… Burada geçim de ucuz ve güzeldir” demiştir. (Merhaba, Akademik Sayfalar, Konya, sh: 421)
Konya; verimli, ucuz, bereketli, gelişmiş ve güzel bir şehirdir. Konya halkı da gayretli ve çalışkandır.
Bir şehri güçlü kılan; o şehri yöneten insanların yaptığı hizmetlere bağlıdır. Konya, başta Alaaddin Keykubat olmak üzere bütün Selçuklu Hükümdarları tarafından devrinin en büyük imar faaliyetlerine sahne olmuştur. Osmanlı döneminde de yapılan imar faaliyetleri ile gelişmesini sürdürmüştür. Konya imar faaliyetlerinin yanında ilimi çalışmalarla da kendini dünyaya duyurmuştur. Mevlâna başta olmak üzere ilim öncülerinin çabaları ile Konya dünya çapında bir merkez haline gelmiştir.
Konya, tarımda, ticarette, sanayide gelişmiş bir şehirdir. Bugün Konya’da seferberlik gibi bir çalışma var. Organize Sanayi Bölgeleri’nde kurulan fabrikalar ve alış-veriş merkezleri ile gücünü ortaya koymuştur. Şehir bir baştan bir başa elden geçirilmiştir. Yeni açılan yerleşim alanları ile şehir devasa bir boyut kazanmıştır. Konya, yeni projelerle ve yapılan yeni yatırımlarla her yönden örnek alınacak bir şehir haline gelmiştir.
Konya; Türkiye’nin en büyük yüzölçümüne sahip olan bir ilimizdir. Konya devamlı gelişen ve kalkınan bir şehirdir. Konya bir marka şehirdir.
Konya’da, 1989’da Halil Ürün ile başlayan halkla bütünleşmiş ve adil bir belediyecilik anlayışı hakim kılınmıştır. Konya’da; imar, yollar, bulvarlar, cadde ve sokaklar, kaldırımlar, dinlenme ve oturma parkları, yeşil alanlar, orta refüjler, köprüler, alt geçitler, su ve kanalizasyon gibi altyapı çalışmaları, özellikle yapılan tatlı su çeşmeleri takdire şayandır. 774 adet tatlı su çeşmesi yapılmıştır. Bu çeşmelerden içilen ve kullanılan su bedavadır. Konya’ya 162 bin metre kare alan üzerine kurulan Olimpiyat Parkı Ortadoğu’da örneğine az rastlanan bir parktır. Konya’ya plânlı, geniş, düzenli ve güzel bir otogar yapılmıştır. Otogar çok temiz ve bakımlıdır. Yapılan tramvay ile yolcu taşımacılığında kolay bir ulaşım sağlanmıştır. Kültürel alanda da çok yönlü çalışmalar vardır.
Konya’daki imar faaliyetleri hızlı bir biçimde yürütülmektedir. Bu çalışma ve çabalar Konya’nın düzenli ve istikrarlı gelişmesini sağlamıştır. Bir marka şehri olan Konya, gittikçe daha çok bir dünya şehri olmaktadır.
Yerleşmeden önce Konya’ya geldim ve iki gün şehri bir baştan bir başa gezdim. Sonra böylesi güzel bir şehre yerleşmeye karar verdim ve 17 Ekim 2009’da Konya’ya yerleştim.
Konyalı şehrine sahip çıkmaktadır. Konyalılar, şehirlerine sahip çıkma konusunda takdire şayan bir yol izlemektedirler. Bu nedenle Konyalılar için yazmış olduğum “Konyalı” adlı şiirimi burada sunmak istiyorum.
 
KONYALI
 
Gezdim şu dünyayı şehirler gördüm
Şehrine çok sahip çıkar Konyalı
Mevlâna diyarı Konya’da durdum
Şehrine çok sahip çıkar Konyalı

Tarihi eserler meydana çıkmış
Zararlı olanı kökünden yıkmış
İstikbale doğru umutla bakmış
Şehrine çok sahip çıkar Konyalı

Selçuklu başkenti, bu kenti tanı
Yaşamaya uygun, huzur mekânı
Uğruna kitaplar vardır yazanı
Şehrine çok sahip çıkar Konyalı

Durmamış, çalışmış, gelişmiş her gün
Yeter artık deyip olmamış yorgun
Cesur, cesaretli, insanı girgin
Şehrine çok sahip çıkar Konyalı

Şevki Çobanoğlu bir biçim biçer
Çeşmesinden tatlı suyunu içer
Böylesi bir yerde kalınmaz naçar
Şehrine çok sahip çıkar Konyalı

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Şevki Çobanoğlu Arşivi

Vergi

31 Mayıs 2014 Cumartesi 06:00