Lavrov’dan Türkiye’ye Suriye Krizinin Çözümüne Katkı Daveti

Lavrov’dan Türkiye’ye Suriye Krizinin Çözümüne Katkı Daveti

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, başta Türkiye olmak üzere “Müslüman Dörtlü”ye Suriye krizinin çözümünde katkı sağlamaya davet etti.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, başta Türkiye olmak üzere “Müslüman Dörtlü”ye Suriye krizinin çözümünde katkı sağlamaya davet etti.

Türkiye, Mısır, İran ve Suudi Arabistan dörtlüsünün Suriye krizinin çözümü ile ilgili önemli görev üstlenebileceklerine vurgu yapan Lavrov, “Suudi Arabistan Suriye krizinin çözümü ile ilgili oluşturulan “Müslüman Dörtlü” inisiyatifinden biraz uzaklaştı. Önemli bir Arap ülkesi olarak Mısır, Arap ülkesi olmasa da büyük çoğunluğu Müslüman olan ve bölgede önemli rol oynayan Türkiye ve İran'ın çabalarının birleştirilmesini önemli…” dedi.

Mısır Dışişleri Bakanı Nebil Fehmi ile görüşmesinden sonra düzenlenen basın toplantısında konuşan Lavrov, “Benim en büyük arzum Mısır dahil olmak üzere bu ülkeler, bölgede sorunun çözüm çabalarına dahil olmaları gerekiyor…” dedi.

Bu ülkelerin durumları dikkate alınmadan, onların endişelerini değerlendirmeye almadan kalıcı bir çözüm bulmanın imkansızlığına değinen Rus Bakan, “Bu ülkelerin Suriye krizinin çözümü için planlanan Cenevre-2’ye katılmalarını istiyoruz.” şeklinde konuştu.

Suriye Ulusal Koalisyon liderlerini Moskova’ya davet ettiklerini hatırlatan Lavrov, “Suriye’den tüm muhalif grupları Moskova’ya davet ediyoruz. Moskova her zaman Suriye Ulusal Koalisyon liderleri ile de görüşmeye hazır. Kimsenin dışarıda bırakılmadan herkesin sürece dahil edilmesi kriz çözümlerinin başarısı açısından önemli.” dedi.

MUHALEFET CENEVRE-2’YE KATILMAYA ZORLANMALI

Suriye’de muhalefetin Cenevre-2’ye katılması için ikna edilmesi yönünde bir yaklaşımın bugüne kadar olduğuna değinen Rusya Dışişleri Bakanı, “Belki şimdi bir başka fiili kullanma zamanı geldi, muhalefeti konferansa katılmaya zorlamalıyız. Maalesef bunu henüz başaramadık. Suriye hükümeti ön şartsız olarak katılacağını teyit etti. Muhalefetten bu yönde bir adım yok…” eleştirisi getirdi. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.