Kuzey Irak'ta Seçim Heyecanı (Özel)

Kuzey Irak'ta Seçim Heyecanı (Özel)

Irak'ın kuzeyindeki otonom Kürt bölgesinde 21 Eylül'de yapılacak parlamento seçimlerine günler kala partiler son kozlarını oynamaya başladı.

Irak'ın kuzeyindeki otonom Kürt bölgesinde 21 Eylül'de yapılacak parlamento seçimlerine günler kala partiler son kozlarını oynamaya başladı. Meydanlarda miting düzenleyen siyasi partiler, seçmenleri etkilemeye çalışıyor. Aralarında ittifakların da olduğu büyük-küçük toplam 29 siyasi parti 111 sandalye için 21 Eylül’de yarışacak.

Irak Bölgesel Kürt Yönetimi parlamento seçimleri; Erbil, Duhok ve Süleymaniye vilayetlerinde yapılacak. Söz konusu şehirler adayların posterleriyle donatılırken, partiler arasındaki rekabet ise gün geçtikçe daha da kızışıyor.

Cihan Haber Ajansı’na (Cihan) seçimi değerlendiren Irak Seçim Komiserliği Erbil Ofis Müdürü Hadren Mohammad Salih, bütün hazırlıkları tamamladıklarını ifade etti. Salih, "Seçimlere 29 siyasi grup ve parti katılıyor. Seçimde toplam bin 129 aday adayı bulunuyor. Toplam 111 sandalyeli parlamentoda 5 sandalye Türkmenlere, 5 sandalye Hıristiyanlara ve sandalye de Ermenilere tahsis edilmiştir. Seçimde Kürt partiler ise 100 sandalye için yarışacak." şeklinde konuştu.

İKİ BÜYÜK PARTİ SEÇİME AYRI GİRİYOR

Önceki seçimlerde "Kürt İttifakı" adı altında birleşen Kürdistan Yurt Severler Birliği (KYB) ve Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) bu seçimlere ayrı listeler halinde katılma kararı aldı. KDP, KYB ve kısa sürede dikkatleri üzerine çeken ana muhalefet partisi Değişim Hareketi (GORAN) arasında büyük bir çekişme yaşanıyor.

Cihan'a konuşan KDP eski gençlik kolu sekreteri ve milletvekili adayı Omed Hoshnaw, seçimi kazanma ihtimallerinin diğer partilere oranla daha yüksek olduğunu dile getirdi. Omed Hoshnaw, "Biz yine kazanırız, çünkü halk yıllardır bizim çalışmalarımızı takip etti ve gördü. Bizi her ne kadar karalamaya çalışsalar da halk bunun asılsız iddialar olduğunu biliyor. Ancak Başkanımız Mesud Barzani'nin her zaman vurguladığı bir husus var: tek başımıza iktidara gelebilecek kadar sandalye sayımız olsa bile yine de koalisyon hükümeti kuracağız." dedi.

Hoshnaw ayrıca seçimlerde yolsuzluk olacağını iddia eden muhalefeti ise eleştirdi. Hoshnaw "Muhalefet gücümüzü biliyor, yine kazanacağımızı biliyorlar. Bu tür çıkışları ondan dolayı yapıyorlar.” dedi.

KYB Siyasi Büro Üyesi Saadi Ahmad Pire ise seçimlerin çok çekişmeli geçeceğini düşündüğünü, ancak KYB olarak daha güçlü olduklarını illeri sürdü. Pire Cihan’a yaptığı açıklamada, "Bu büyük bir adımdır ve büyük bir demokrasi mücadelesidir. Süreçte bazı tatsız ve bizi üzen konular yaşandı, ancak bundan eminiz ki demokrasi kazanacak.” diye konuştu.

Ana muhalefet Goran ise iki büyük parti diye adlandırdıkları KYB ve KDP iktidarının artık değişme zamanı geldiğini ve kendilerinin iktidar olacaklarını iddia ediyor.

Değişim Hareketi Erbil aday adayı Sheh Jengi Cihan'a yaptığı açıklamada, "Biz yıllarca yapılan yolsuzlukları aydınlattık. Bu iki partinin yıllarca halktan saklayıp ve keyfi olarak harcadıkları bütçeyi o karanlık odalardan çıkarıp halka ulaştırdık. 'Artık yetti' diyor, değişim zamanının geldiğini söylüyoruz." ifadesini kullandı.

Milletvekili aday adaylarının 25 yaşını doldurmaları, Irak vatandaşı ve Kürdistan'da ikamet etmeleri şartı aranıyor. Bölgede parlamento seçimleri 4 yılda bir yapılıyor. Partilerin parlamentoya girmeleri önünde seçim barajı yok. Fakat bir partinin grup kurması için 5 sandalyeye sahip olması gerekiyor. 21 Eylül’deki seçimde oy kullanbilecek kayıtlı seçmen sayısı 2 milyon 803 bin. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.