Abdullah Leblebici

Abdullah Leblebici

Kütüphane binası UCUBEYE dönmesin

Kütüphane binası UCUBEYE dönmesin

  1956 yılında hizmete giren ve aralıksız 61 yıl hizmet veren Seydişehir Halk Kütüphanesi yerine yenisinin yapılacağı gerekçesi ile 23 Kasım 2017 günü yıkılmaya başlandı.

 

Hatırlanacağı üzere yıkılma işlemi Belediye ekiplerince birkaç günde kazasız belasız tamamlandı.

O tarihlerde Belediye Başkanı Mehmet Tutal, 'ın Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürü ve Kültür Bakanlığı ile yaptığı görüşmeler sonucu yapılan protokole göre Seydişehir Belediyesi yıkım ve hafriyat işlemlerini tamamlayacak, İş adamı Osman Nuri Bakırcı'da kütüphanenin yapımını üstlenerek yeni ve modern bir binayı Seydişehir’ e kazandıracaktı.

Buna ilişkin protokol de Konya İl Kültür Müdürlüğü, Seydişehir Belediye Başkanlığı ve Hayırsever İşadamı Osman Nuri Bakırcı arasında imzalanarak yürürlüğe girmişti.

Protokol sonrası yerel ve ulusal basında; “Seydişehir  modern bir Halk Kütüphane binasına kavuşuyor. Yıkım ve hafriyat alım çalışmaları Belediye tarafından yapıldı.

Bu çalışmaların tamamlanmasının ardından işadamı Osman Nuri Bakırcı tarafından kütüphane binası inşaat çalışmalarına başlanacaktır” ifadeleri yer aldı.

Yıkım çalışmaları tamamlandıktan sonra Kütüphane Binasının temeli ha atıldı ha atılacak diye aylarca bekledik.

Bu konuda yetkililerden tatmin edici bir açıklama da gelmedi. Aradan 6-7 ay geçtikten sonra binanın temeli kazılmaya başlandı. İlk katının karkası da yapıldı.

Her ne hikmetse ilk kat yapıldıktan sonra inşaat uzun süre tekrar durdu, bununla birlikte demir, tahta parçaları, taş ve moloz yığınları uzun süre ortalıkta gezindi durdu.

Yaklaşık 2 ay önce inşaata yeniden başlandı, dört katının karkası tamamlandı.

UCUBEYE DÖNECEK ENDİŞESİ

                Üzülerek ifade ediyorum dört katlı karkas binayı görünce bu kıymetli yerde buluna arsaya yapılacak binanın ucubeye dönecek endişesi hakim oldu.

                Kütüphane binasının girişi arka kısımdan yapılacak, öğrencilerin güvenliği sebebi ile bu doğru bir karar.

                Ancak Bina yapılırken planlama hatası yapıldığı düşüncesindeyim. Binaya bodrum kat yapılsa, birinci kat ve asma kat yapılacağı düşüncesi ile proje çizilse, bu kısmı kiraya verilse, Kütüphanenin elektik, su, temizlik, ısınma ve bu gibi giderleri karşılansa daha iyi olmaz mıydı?

                Kiraya verilecek kısmın girişi cadde tarafından, kütüphane giriş kısmının da arka taraftan planlanması bu kadar mı? Zor.

                Ülke olarak çok mu? Zenginiz. Diğer yandan PTT binası ile Kütüphane binası arasında bir metreden fazla bir boşluk var, bu boşluk neden kaldırılmadı ve iki bina birleştirilmedi. İlerleyen zamanda bu boşluk giderilecek mi?

                Şu anki görünümü ile oldukça çirkin bir durum söz konusu.

                Kütüphane binasının neresinden tutsam elimde kalacak cinsten. Korkarım ki bu şekli ile inşaata devam edilirse ortaya hiç de hoş olmayan bir bina çıkacak.

                Yetkilileri buradan uyarmak istiyorum, daha yolun başında iken zemin kat kiralık bir yer olarak düşünülsün, kalan katlar da kütüphane olarak planlansın.

                Değilse, Seydişehir’ e yakışmayan bir bina ortaya çıkacak.

                Lütfen bu güzelim yeri UCUBEYE döndürmeyin.

               

               

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Abdullah Leblebici Arşivi