Kumyaka’da Zeytinciliğe Ipard Destekli Yatırım

Kumyaka’da Zeytinciliğe Ipard Destekli Yatırım

Bursa’nın Mudanya ilçesine bağlı, köyden mahalleye dönüşen Kumyaka’da, kırsal kalkınma programı IPARD desteğiyle hayata geçirilecek 1 milyon 350 bin lira değerindeki, yıllık 350 ton kapasiteli zeytin salamura tesisinin inşaatına başlandı....

Bursa’nın Mudanya ilçesine bağlı, köyden mahalleye dönüşen Kumyaka’da, kırsal kalkınma programı IPARD desteğiyle hayata geçirilecek 1 milyon 350 bin lira değerindeki, yıllık 350 ton kapasiteli zeytin salamura tesisinin inşaatına başlandı.

Mudanya’nın Kumyaka Mahallesi’nde muhtar Ramiz Batmaz’ın girişimiyle 2010 yılında kurulan Kumyaka Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nin, IPARD Hibe Programı’na sunduğu Zeytin Salamura Tesisi Projesi onaylandı. Proje ile ilgili basın toplantısı düzenleyen aynı zamanda Kumyaka Mahallesi Muhtarı olan Kumyaka Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Ramiz Batmaz, 1 milyon 350 bin TL değerindeki projenin yüzde 50’sini AB tarafından hibe olarak alacaklarını söyledi.

YILLIK 350 TON KAPASİTELİ

Proje Koordinatörü Tijen Yener ile Tarımsal ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) İl Koordinatörü Temel Naci Karslı’nın da hazır bulunduğu açıklamada, tesisle ilgili bilgi veren Muhtar Ramiz Batmaz, yıllık 350 ton kapasiteli olacak tesiste, zeytin salamura işleminin yanı sıra boylama, paketleme, ambalajlamanın da oluşturulacağını kaydetti.

“BÖLGE ZEYTİNCİLİĞİ İÇİN ÖNEMLİ GİRİŞİM”

Tesisin 450 metrekarelik arazi üzerine konuşlandırıldığına dikkati çeken Batmaz, söz konusu arazide korunması gereken zeytin alanları olduğu için Toprak Koruma Kurulu’ndan alınan izinle tesis proje çalışmalarını başlattıklarını hatırlattı. Zeytinlerin kesilmesine karşı olduklarını ancak köylünün kalkınması için gerekli olduğuna vurgu yapan Batmaz, 2015 yılı şubat ayına kadar tesisin faaliyete geçmesi ardından kooperatif tarafından toptan ve perakende zeytin satışlarına da başlanacağını belirtti. Kumyaka’nın kalkınmasının zeytincilikten geçtiğini ifade eden Batmaz, “Kumyaka’nın ekonomik olarak kalkınması, Kumyakalıların kendi iş yerlerinde istihdam edilmesi ve buradaki üretimlerin dünya ve iç piyasaya açılması için temellerini kurduğumuz bu kooperatif, bölge zeytinciliğinin gelişmesine önemli katkılar sağlayacaktır.” dedi. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.