Krv’de Sanayi Sektörü, Hükümetin Daha Fazla Çırak Çağrısına Uydu

Krv’de Sanayi Sektörü, Hükümetin Daha Fazla Çırak Çağrısına Uydu

Kuzey Ren-Vestfalya’da çıraklık eğitimi alanların sayısındaki gerileme endişe verici boyutlara ulaştı. İstatistiklerin ortaya koyduğu ürkütücü tabloyu görünce harekete geçen eyalet hükümeti ilgili kurumlarla daha fazla çırak eğitilmesi...

Kuzey Ren-Vestfalya’da çıraklık eğitimi alanların sayısındaki gerileme endişe verici boyutlara ulaştı. İstatistiklerin ortaya koyduğu ürkütücü tabloyu görünce harekete geçen eyalet hükümeti ilgili kurumlarla daha fazla çırak eğitilmesi konusunda anlaşmaya vardı. Kuzey Ren-Vestfalya’da (KRV) Sanayi ve Ticaret Odası’nın (IHK) bu sene meslek eğitimi yeri bulan gençlerin sayısının bir önceki yıla göre yüzde 3.6 oranında gerilediğini söylemesi eyalette alarm etkisi bıraktı.

Gelişme üzerine harekete geçen Kırmızı-Yeşil koalisyon hükümeti konuyla ilgili kurumları ‘KRV Çıraklık Konsensüsü’ başlığı altında bir araya getirdi. Zirvede hükümeti temsil eden Başbakan Hannelore Kraft, Çalışma Bakanı Guntram Schneider ve Eğitim Bakanı Sylvia Löhrmann, “Sanayi görülür şekilde daha fazla çırak eğitmeli.” diyerek hedeflerini belli etti. Başbakan Kraft, “Hedefimiz okuldan ayrılan herkese güvenilir mesleki bir gelecek sunmak. Ama bunun mümkün olması sanayinin işin ucundan tutarak daha fazla çırak yetiştirmesi ile mümkün.” şeklinde konuştu.

Zirveye hükumet temsilcilerinin haricinde katılan ekonomi, belediye, iş ajansları ve sendika temsilcileri hep birlikte gidişatın endişe verici olduğu ve acil tedbirler alınması gerektiği hususunda hemfikir kaldı.

SANAYİ DAHA FAZLA ÇIRAK EĞİTECEK, MESLEK ODALARI DANIŞMAN TAHSİS EDECEK

Zirveden sonra sanayi çevrelerinin gelecek yıl binlerce gence daha fazla çırak eğitimi vermeyi kabul ettiği açıklandı. Bunun mümkün olması için de IHK ve Zanaat Odası gibi meslek odalarının daha fazla meslek danışmanları istihdam etmesi kararlaştırıldı. Bu meslek danışmanları her yıl çırak sayısını azaltan küçük işletmelerle irtibata geçerek onların sorunlarını dinleyip çözümü için uğraşacak.

Bunun için Noel tatilinden önce tekrar bir araya gelecek bu kurumlar, bulundukları bölgelerde ne kadar gence daha eğitim verecekleri konusundaki hedeflerini bildirecek. Eyalet hükümeti bu şekilde çırak sayısına binlerle ifade edilecek yeni sayıları eklemeyi garantilemek istiyor.

MESLEK YERİ BULAMAMANIN NEDENİ ÖĞRENCİNİN NİTELİKSİZ OLMASI DEĞİL

Zirveden evvel son yıllardaki çıraklıkla ilgili rakamları açıklayarak konunun aciliyetini gözler önüne seren IHK, sanayiden sonra zanaatkârlık alanında da çıraklık kontratı imzalayanlarda azalma olduğu bilgisini verdi. Buna göre azalma yüzde 3,19 oranında gerçekleşti. Serbest mesleklerdeki azalma ise yüzde 3,47 olarak kayıtlara yansıdı.

Çıraklığa başlayanların sayısı 2006 yılında 118 bin iken 2014 yılında bu rakamın 116 bine düştüğünü ifade eden Çalışma Bakanı Schneider, ‘sanayi yeterli sayıda çıraklık yeri sundu fakat öğrenciler niteliksizlik sebebiyle dolduramadı’ şeklindeki eleştiriyi reddetti. Schneider, “Başvuruların yüzde 74’ü en az Realschule diploması sahibi idi. Ama yine de 6 bin 600 kişi boşta kaldı.” diyerek sebebin öğrencinin nitelikli olmasından kaynaklanmadığını vurguladı. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.