Krize geçici çözüm

Krize geçici çözüm

Olimpiyat Parkı etrafında bulunan çardakların kaldırılması için belediye ile çardak sahipleri arasındaki sıkıntı artıyor. Belediye kendilerine yılsonuna kadar süre tanıdı

Karatay Belediyesi tarafından yaklaşık 10 milyon TL’ye yaptırılan Olimpiyat Parkı etrafında bulunan çardakların kaldırılması için belediye ile çardak sahipleri arasında yaşanan sıkıntı artarken belediye yetkilileri kendilerine yılsonuna kadar süre tanıdı. Bölgede besicilik değil sadece birkaç adet büyükbaş hayvan ile süt üreticiliği yaptıklarını söyleyen çardak sahipleri belediyenin kendilerini 30 kilometre ileriye göndermek istediklerini söyledi. Çardak sahipleri, belediyenin almış olduğu karar ile mağdur olduklarını ifade ederek, “Bizler burada onlarca hayvan ile besicilik yapmıyoruz. Birkaç inek ile süt üretiyoruz. Şimdi bu imkanımız da elimizden alınmak istiyor. Belediye bize 30 kilometre uzaklıkta yer gösteriyor. Gidiş dönüş ile bu mesafe 60 kilometreye çıkacak. Biz bu kadar yolun giderini karşılayacak para kazanmıyoruz ki gidelim. Biz bu soruna geçici değil kalıcı bir çözüm bulunmasını istiyoruz” dedi.

Dün Olimpiyat Parkı’nın yanında toplanan çardak sahipleri seslerini duyurmak için belediye yetkilileri ile görüşmek istediklerini söyledi. Ancak Karatay Belediye Başkanı Mehmet Hançerli’nin Konya dışında olması nedeni görüşemediler. 23 yıldır hayvancılıkla geçimini sağladığın söyleyen Cemil Kırcıl, Olimpiyat parkının yapılmasının ardından bu sorunla karşı karşıla kaldıkların söyledi. Yaklaşık 500 kişinin hayvancılıkla evine ekmek götürdüğünü belirten Kırcıl, “Biz burada domuz yetiştirmiyoruz. Helal bir iş yapıyoruz. Hayvanlarımızı taşımak için gösterdikleri yer 30 kilometre uzaklıkta bir yer. Burada büyük üretici yok 4–5 hayvanı olan insanlar var. Ulaşım masraflarına bile değmez. Bizim tek geçim kaynağımız bu bunu da elimizden alırlarsa eve nasıl ekmek götüreceğiz” dedi. 
Yıllardır bu işi yapıklarını aktaran Mustafa Şimşek, sorunun çözümü için yetkililerden yardım istediğini söyledi. Türkiye’ye dışarıdan et getirildiğini ifade eden Şimşek, Konya’da ise çardakların kapatıldığına değindi. Yıllardır bütün yatırımları buraya yaptıklarını söyleyen Mustafa Şimşek, “Ahırlar inşa ettik, çardakların önündeki tarlaları kiraya tutup yonca ektik. Bu kadar masrafın altından nasıl kalkacağız” diye konuştu. 85 yaşındaki İsmail Darıyer ise tek bir ineği bir buzağısı olduğunu söyleyerek belediyenin kendisine de 143 TL ceza yazdığını söyledi. Darıyer, bu yaşımda tek bir inek ile karnımı doyuruyorum. Bu yaştan sonra nereye gideceğim” diyerek yetkililerden destek istedi.
Karatay Belediyesi yetkilileri ise çardak sahipleri ile görüşmelerinin devam ettiğini çardakların parktan uzak bir yere taşınması için çardak sahiplerine yıl sonuna kadar süre tanındığını söyledi. Polisin geniş güvenlik önlemi aldığı eylemin ardından çardak sahipleri sessizce dağıldı.

ALİ SAİT ÖGE

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.