Konyanın hızı kesildi

Konyanın hızı kesildi

"Konyanın hızını kesen AKP Hükümetinin uygulamalarıdır"

Mustafa Kalaycı, “Bir KOBİ merkezi olan ve düzenli sanayi altyapısıyla farklı sektörlerde yatırımcıya birçok avantaj sağlayan Konya’nın hızını kesen AKP Hükümetinin uygulamalarıdır” dedi

 

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu Toplantısında konuşan Milliyetçi Hareket Partisi (MHP)  Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, yeni teşvik sistemi ve Konya’daki yatırımlar” hakkında konuştu. Yeni açıklanan teşvik sisteminde, 2009 yılında uygulamaya konulan sistemin ana çatısının önemli ölçüde korunduğu dile getiren Mustafa Kalaycı,  teşvik sisteminde bazı ilaveler ve uygulanan desteklerin süreleri, oranları gibi konularda değişikliklerin yapıldığı söyledi..

KONYA7'CİLİĞE GERİLEDİ

Yeni teşvik sistemine göre bölgesel teşviklerin, illerin gelişmişlik sıralamasına göre 6 bölgede verilmesinin öngörüldüğünü aktaran Kalaycı, "Yeni olarak hangi ilde yapılırsa tapılsın yüksek destek verilecek öncelikli yatırımlar ve stratejik yatırımlar belirlenmiştir. Mevcut 4 bölgeli teşvik sisteminde 3. bölgede yer alan Konya’ya, 6 bölgeli yeni sistemde 2. bölgede yer verildiği açıklamıştır. Hükümet Konya’yı kağıt üzerinde 2. bölgeye sıçratmıştır. Halbuki, Konya daha önce 4. büyük ilimiz iken, AKP döneminde 7.’liğe kadar gerilemiştir. 100’ün üzerinde beldesinin nüfusu 2000’in altına düştüğünden köye dönüştürülmesi öngörülmüş, 28 ilçesinin birçoğu mahrumiyet yeri haline gelmiş durumdadır. Soruyorum, 2. bölgeye terfi ettiğine göre, Konya hızlı gelişerek mi kan kaybediyor?" sorusunu sordu.

YENİ TEŞVİK SİSTEMİ KONYA'YI MAĞDUR EDECEK

"2004 yılında yürürlüğe konulan 5084 sayılı Kanunla yıllarca büyük mağduriyet yaşayan Konya’yı yeni teşvik sistemi yine mağdur edecek, 2009 yılında elde ettiği kazanımları da elinden alacaktır" uyarısında bulunan Kalaycı, şunları söyledi: "Bu sistem, bölgesel teşvik kapsamında “Konya’ya yatırım gelmesin” demekle eşdeğer niteliktedir. Bu sistem Konyalı girişimcilerin bile çevre illere yatırım yapmasına yol açacaktır. Ekonomi Bakanı '300 kilometre hızla gitmesi gereken Konya, 120 kilometre hızla gidiyor' demişti. Bu sistemde, AKP Hükümeti Konya’ya 50 kilometre hız tahdidi getirmiş olmuyor mu? Bir KOBİ merkezi olan ve düzenli sanayi altyapısıyla farklı sektörlerde yatırımcıya birçok avantaj sağlayan Konya’nın hızını kesen AKP Hükümetinin uygulamaları değil midir?"

YATIRIMLAR BEKLENTİLERİ KARŞILAMIYOR

Konyayatırımlarının beklentilerini karşılamadığının altını çizen Kalaycı, "Zaten, sivil havaalanı, dış çevre yolu, şehiriçi çağdaş ulaşım, otoyol, KOP Eylem Planı gibi kamu hizmet ve yatırımlarından beklentisi bir türlü karşılanmayan Konya’nın, şimdi de özel sektör yatırımlarına takoz olacak bir sistem uygulamaya konulmaktadır.Konya’da turizm yatırımları da engellenmektedir. AKP Hükümetince 20 ilde 28 adet Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi belirlenmesine karşın, bu iller arasında Konya bulunmamaktadır. Dolayısıyla turizm yatırımlarında yeni sisteme göre verilecek 5. bölge teşviklerinden mahrum bırakılmaktadır.  Konya’da kültür ve turizm yönünden önem taşıyan hiç bir yer bulamamak Konya’ya hakarettir. En başta da, Hazreti Mevlana’ya saygısızlıktır. Konya’nın başta kent merkezi olmak üzere turizm yönünden önem arzeden yöreleri Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi ilan edilmeli ve böylelikle 5. bölge desteklerinden yararlanacak turizm yatırımlarının gelmesi sağlanmalıdır" dedi.

KONYA3. BÖLGEDE YER ALMALI

"Bölgesel teşvik sisteminde, en azından mevcut konumunu muhafaza edecek şekilde Konya’nın 3. bölgede yer alması sağlanmalıdır" çağrısında bulunan Kalaycı, "Zira, illerin 6 ayrı bölgede sınıflandırılmasına dayanak yapılan, Kalkınma Bakanlığının, “İllerin ve Bölgelerin Sosyo-Ekonomik Gelişmişlik Sıralaması Araştırması” çalışmasıhala yayınlanmamıştır. Bu çalışmayı niye yayınlamıyorsunuz? Neyi gizliyorsunuz? İllerin kişi başına milli gelirleri belirlenmiş midir? Güncel milli gelir düzeyleri belli olmadan illerin sosyo-ekonomik gelişmişliğinin belirlenmesi ne kadar sağlıklı olur?

Bu çalışma tümüyle yeni bir araştırmaya dayanmamaktadır. Zaten bir önceki 2003 çalışmasının üzerinde bazı ilaveler yapılarak yenilendiği açıklanmıştır. Ancak, 2003 çalışmasına göre illerin gelişmişlik sıralamasında Konya 26. sırada olup, gelişmişlik derecesine göre belirlenen 5 gruptan, 3. grupta yer almıştır.  Resmi istatistiklere göre de; Konya kişi başına kamu harcamasında 57., kişi başına kamu gelirinde 29., kişi başına ihracatta 29., kişi başına elektrik tüketiminde 27., kişi başına nakdi kredi kullanımında 33., kişi başına toplam mevduatta 31. sıradadır" ifadelerini kullandı,

HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.