Konyalılar binalarını kontrol ettirmek istiyor: 20 bin bina riskli!

Konyalılar binalarını kontrol ettirmek istiyor: 20 bin bina riskli!

Kahramanmaraş merkezli depremlerden ders alınması gerektiğini belirten İMO Konya Şube Başkanı Dr. Süleyman Kamil Akın, “Binalarınızı bu süreçte muhakkak kontrol ettirin. Depreme gerek yok. Konya'da durduk yere yıkılan Zümrüt Apartmanı var” dedi  

Kahramanmaraş merkezli iki büyük deprem, 10 ili büyük bir yıkıma uğrattı. Depremin ardından en fazla araştırılan ve konuşulan konu ise yine “Bina güvenliği” oldu. Konyalılar, en çok binalarının sağlam olup, olmadığını merak ediyor. İnşaat Mühendisleri Odası Konya Şubesi'ne, belediyelere, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü'ne telefon yağıyor. Kontrol için başvuruları belediyeler alıyor. Yapılacak çalışmaların ardından ise binaların teknik analizleri ve son durum verileri ortaya çıkarılacak. 

KONYALILAR BİNALARINI KONTROL ETTİRMEK İSTİYOR

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Konya Şube Başkanı Dr. Süleyman Kamil Akın, Konya'da riskli bina sayısının 20 bini geçtiğini, bu binaların hepsinin hızlıca kontrol edilmesi gerektiğini ifade etti.  “Kahramanmaraş merkezli iki büyük deprem, 10 ilde yıkıma sebep oldu. Konya'da vatandaşlar odamızı, belediyeleri, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü'nü arıyor” diyen Akın, “Vatandaş, binalarını kontrol ettirmek istiyor. Kontrolü belediyeler yapacak. Üniversitelerin inşaat mühendisliği bölümleri tarafından bu bağlamda bir ön inceleme yapacak. Bu inceleme sonucunda da riskli olan binalar, belediyelere bildirilecek. Belediyeler, performans analizi isteyecek. İMO tarafından yetkilendirilmiş görevliler de analiz yapacak. Gerekiyorsa güçlendirme projeleri çizilecek. Belediyelerden ruhsat alınacak, yapı denetimi ve gözetimi kontrolünde de güçlendirmeler sağlıklı şekilde yürütülecek” diye konuştu. 

4-3-4-1200x800.jpg

LÜTFEN YAŞANAN ACI OLAYLARDAN DERS ÇIKARALIM

Bu süreçte Konyalı her bir bireyin muhakkak binalarının kontrolü için ilgili yerlere başvurmasını isteyen Akın, “Binalarının son durumu nedir, ne değildir insanlar bilmeli” dedi. Yapım yılı eski, kat sayısı yüksek, demir parametreleri kötü olan yerlerin muhakkak risk haritasının çıkarılmasının gerekliliğine vurgu yapan İMO Konya Şube Başkanı Dr. Süleyman Kamil Akın, daha sonra konuşmasını şöyle sürdürdü: “Binaların her 5 yılda bir, bina taşıyıcı sistemine yapılan müdahalelerin ve imara aykırı işlemlerin ortaya çıkarılması amacıyla bakanlık atama sistemiyle, başta inşaat mühendisi, mimar, elektrik ve makine mühendislerince denetlenmesi elzem. Böylece kolon kesme, taşıyıcı duvar yıkma ve benzeri yıkıma ve afete yol açacak müdahalelerin önüne geçmiş olacağız. Muhakkak kontrol şart.  Kahramanmaraş merkezli iki büyük deprem, 10 ilde ağır bir yıkıma sebep oldu. Konya'da durduk yere yıkılan ve 92 kişinin öldüğü Zümrüt Apartmanı var. İnsan sağlığı önemli. Sağlam bina, her bir vatandaşımızın hakkı. Lütfen yaşanan acı olaylardan ders çıkaralım.”

EMRE ÖZGÜL
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum