Konya'da şap alarmı

Konya'da şap alarmı

Konya Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Nazif Karabulut, “İnşallah en kısa zamanda aşı üretilecektir” dedi 

Türkiye'nin farklı illerinde görülen SAT-2 tipi şap virüsü Tarım ve Orman Bakanlığını alarma geçirdi. İthalat, ihracat ve kesim amaçlı sevkler dışındaki tüm hayvan hareketleri il dışı ve il içi de dahil olmak üzere yasaklandı.  Hayvan pazarlarına veya il dışı/içi hayvan hareketlerinde kesinlikle veteriner sağlık raporu ile nakil belgesi düzenlenmeyecek ve hayvan hareketleri gerçekleştirilmeyecek. Bakanlık talimatı doğrultusunda, şap hastalığı nedeniyle tüm Türkiye'de ikinci bir emre kadar Veteriner Hekim, Veteriner Sağlık Teknikeri ve Teknisyenlerinin izinleri kapatıldı. Bakanlık tarafından yayınlanan mesajda, "Ülkemizde görülen şap hastalığının bu türünden dolayı hayvan pazarları kapanmıştır. İkinci bir emre kadar hayvanların satışı ve hareketi yasaktır. 5996 sayılı kanunun ilgili maddesine göre hastalıkların yayılmasının önlenmesi amacıyla bakanlık tedbirlerine uymayanlara 46.139 TL idari para cezası uygulanacaktır" açıklamasına yer verildi. 

AŞI ÇALIŞMLARI BAŞLADI 

Çiftçilere gönderilen mesajlarda, “Tespit edilen virüs SAT-2 olup, aşı çalışmalarına özel sektör ve devlet eliyle başlanmış olup üretimi tamamlandığında sahaya verilecektir" denildi. Konuyla alakalı gazetemize açıklamalarda bulunan Konya Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Nazif Karabulut, “Ülkemizin çeşitli illerinde görülen şap hastalığından dolayı bütün il ve ilçelerdeki hayvan pazarları ikinci bir emre kadar kapatılmış ve iller arasındaki hayvan naklide yasaklandı. Bu şap ülkemizde ilk defa görüldüğü için bu karar son derece yerinde bir karar. Aşı çalışmalarına da başlandı inşallah en kısa zamanda aşı üretilecektir” dedi 

4-3-6.jpg

KAPATILMA YERİNDE BİRİ KARAR 

Şap virüsünün ülkemizde ilk defa görüldüğünü bu virüs ile mücadele için Şap Enstitüsü’nün aşı çalışmalarına başladığını belirten Karabulut, “Ülkemizde 6 -7 tip şap hastalığı var. Daha önceden bilinen bu şap hastalıkları için ülkemizde aşılarımız var. Ancak bu yeni bir tip hastalık olduğu için aşı çalışmaları da başladı. Aşı çalışmaları devam ederken alınan kararlarla bütün il ve ilçelerdeki hayvan pazarları ikinci bir emre kadar kapatıldı. Bu karala birlikte virüsün diğer hayvanlara bulaşma riskinin önüne geçmek için alınan son derece yerinde bir karar, inşallah şap enstitüsü en kısa zamanda aşıyı bulup hayvanlarımıza uygulayacaktır bu hastalıklılardan kurtulacağız” ifadelerini kullandı.

ET FİYATLARINA ÇOK ETKİ YAPMAYACAKTIR 

Hayvan pazarların 28 Nisan’a kadar kapalı alacağına bu durumun et fiyatlarına çok etki yapmayacağını belirten Karabulut, “Alınan bu karar virüsün daha çok hayvana bulaşmasına engellemek amacı için alınan bir karar. İnşallah hastalığa karışı aşı geliştirildiğinde hayvan pazarları yeniden aktif hale gelecek daha sonra et kesimleri hayvan pazarlarının satışları devam edecektir. Bu durumun et fiyatların çok büyük bir etki yapacağına düşünmüyorum. Hastalığın daha çok yayılmasına önlem almak için bu karar alındı” şeklinde konuştu 

TÜM TEDBİRLER ALINDI 

Yeni tip şap virüsü ile mücadele için he türlü tedbirlerin alındığını belirten Konya Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Nazif Karabulut, “Besiciler çiftçiler olarak yeni bir virüs ile karşı karşıyayız. Bu virüse karşı aşı geliştirmek için çalışmalar devam ediyor. Bu hastalığın diğer hayvanlara da sıçramaması daha fazla yayılmasına önlemek için her türlü önlemi aldık. Hayvan pazarları kapatıldı. İller arası hayvan nakli de yasaklandı. Bu süreçle en iyi şekilde mücadele etmenin yolu hastalığın yayılmasını önlemek bu çerçevede her türlü önlem alındı. ŞAP enstitüsü de aşı çalışmalarına da başladı inşallah en kısa zamanda aşı üretilip bu virüsü de atlatacağız” şeklinde sözlerini tamamladı.

CANLI HAYVAN İTHAL EDİLECEK

Ramazan öncesi et fiyatlarına 40 TL’ye yakın zam yapıldı. Avrupa ve Güney Amerika’dan canlı hayvan ve karkas ithal edilecek. 

Geçen yıldan bu yıla neredeyse yüzde 100 zamlanan et fiyatlarındaki artış sürüyor. Tarım ve Orman Bakanlığı et ithal edecek. Avrupa ve Güney Amerika'dan kasaplık hayvan, Avrupa'dan ise karkas et ithal edilecek. Getirilen etin yüzde 20'si Et ve Süt Kurumu mağazalarına, yüzde 80'i de sanayiye verilecek. 

Et fiyatları son dönemde daha da artmış durumda. 31 Ocak'ta karkas etin en pahalısı 147 liraydı. 30 Ocak ile 5 Şubat'ta 145 TL olan dana karkas fiyatı, 6-12 Şubat'ta 150 TL'ye, 20-26 Şubat'ta 164 TL'ye, 27 Şubat ile 5 Mart arasında ise 170 TL'ye yükseldi. Son ay ise, 35-40 TL'ye yakın artış oldu.

Ulusal Et Konseyi'nin haftalık raporuna göre de dana karkasın kilogramı geçen hafta 175-180 TL'ye kadar çıkınca dana kıymanın kilogram fiyatı 200, kuşbaşının kilogramı ise 250 TL'nin üzerini gördü. 

SAİT ÇELİK

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum