Konya'da kiralık konut çıkmazı!  

Konya'da kiralık konut çıkmazı!  

Konya'da üniversiteler, 19 Eylül'de açılıyor. Kaydını yaptıran öğrenciler, günler öncesinden ev bakmaya başladı. Kiralık konut bulunamazken, fiyatlar da dudak uçuklatıyor. 

Selçuk Üniversitesi, Necmettin Erbakan Üniversitesi, KTO Karatay Üniversitesi ve Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi 19 Eylül'de eğitime başlıyor. Üniversite öğrencileri, kayıtlarını yaptırdı, öğrenciler yavaş yavaş Konya'ya gelmeye başladı. Barınma ihtiyacını gidermek için öğrenciler ev, yurt arayışına başladı. Öğrenciler, kiralık ev bulamama konusundan dert yanarken, fiyatların yüksekliğinden de dem vurdu. Konya'da uzun bir süredir devam eden kiralık konut sorunu, öğrencileri de çaresiz bıraktı. Zorla da olsa kiralık ev bulan öğrenciler, fiyatları da yüksek buldu. 

ALTINAY: ÖNCELİĞİNİZ YURT OLSUN

Maliyet artışının konut üretimini yavaşlattığını söyleyen Konya Emlakçılar Odası Başkanı Sedat Altınay, kira artışının nedenini yeterli konut üretilememesine ve inşaat maliyetlerindeki artışa bağladı. Başkan Altınay, “Tayin, atama, evlenen çiftlerin ev araması derken talep arttı. Bu arayışa bir de üniversite öğrencileri eklenince fiyatlar yükseldi” dedi. Hem ilçe belediyelerinin hem de Konya Büyükşehir Belediyesi'nin arsa üretmek zorunda olduğunu ifade eden Altınay, şunları kaydetti: “Binanın en büyük maliyetlerinden birini arsa payı oluşturuyor. Konut üretilince fiyatlarda geri çekilmeler gözükecek. Bu yıl şehrimize gelecek öğrencilerimiz ilk tercihlerini öğrenci yurtlarından yana kullanmalılar. Mağduriyet yaşanmaması adına öğrencilerimiz bunu yapmalı. Talep fazla ancak konut yok.” 

ÖĞRENCİLER EV BULAMIYOR 

Yaka Emlak İşletme Danışmanı Hüseyin İnceçayır, Konya'da kiralık ev probleminin çok fazla olduğuna vurgu yaptı. Konya'da sadece üniversitelere yakın yerlerde değil, çoğu noktada kiralık konut sorununun olduğunu söyleyen İnceçayır, “İnşaat maliyetleri ve arsa fiyatları aşırı derecede yükseldi. Yeni konutlar yapılmıyor. Arz talep dengesi bozuldu. Talep fazla ama konut yok. Fiyatlar da haliyle şişiyor” dedi. “Şu an tayin dönemi. Evliliklerin yapıldığı, yeni yuvaların kurulduğu bir dönem. Talep çok fazla” diyen İnceçayır, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Üzerine bir de öğrencilerin talebi eklenince sorun daha da büyüdü. Öğrenciler ev bulamıyor. Bulunan dairelerin de ortalama fiyatı bakın en az diyorum, en az 3-4 bin TL. İlçelerde bile şu an en düşük kiralık konut fiyatı 2 bin lira. KYK yurtlarına yerleşemeyen öğrencilerin önceliği ev olacak. Bir haline bakıp, ev tutacaklar. Barınma, öncelikli bir ihtiyaç. Birkaç öğrenci  bir araya gelecekler, ev tutmaya çalışacaklar. Süreç sıkıntılı. Allah, herkesin yardımcısı olsun.”  

EMRE ÖZGÜL

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
25 Yorum