Konya'da barajların doluluk oranı belli oldu! Umut veren gelişme

Konya'da barajların doluluk oranı belli oldu! Umut veren gelişme

Konya'da barajların doluluk oranıyla ilgili umut veren gelişme yaşandı.

Konya'da son 1 ay içerisinde etkili olan yağışlar, Konya'daki barajların doluluk oranlarını artırdı. Gerek Altınapa gerekse de Bağbaşı Barajı'nda su seviyesi yükseldi. Altınapa'da geçen yıla oranla barajdaki su miktarı artarken, Bağbaşı Barajı'nda ise düştü. Meteorolojik verilere göre önümüzdeki günlerde Konya için yine yağış uyarısı yapıldı. Nisan ve Mayıs yağışlarıyla birlikte barajlardaki doluluk oranının daha da artması bekleniyor.

GEÇEN YILA KIYASLA: ALTINAPA'DA DOLULUK ARTTI, BAĞBAŞI'NDA AZALDI!

Altınapa Barajı'nda geçen yıl Şubat ayında 7 milyon 591 bin metreküp su bulunurken, barajda Mart ayında 11 milyon 219 bin metreküp su bulunuyordu. Bu yıl Nisan ayı başında barajda 14 milyon 635 bin ton su bulunuyor. Bağbaşı Barajı'nda ise geçen yıl Şubat ayında 50 milyon metreküp dolaylarında su bulunurken, Mart ayında 55 milyon metreküpe ulaşmıştı. Bu yılın Mart ayının sonunda su miktarı 45 milyon 626 bin metreküp oldu. Geçen yıla oranla barajdaki doluluk oranı düşse de geçen aya oranla bir artış oldu. Altınapa Barajı'nda doluluk oranı yüzde 46, Bağbaşı Barajı'nda ise yüzde 23. Konya'da barajların genel doluluk oranı da yüzde 34,50 civarında.

4-1.jpg

ACI TABLO: OVANIN BİRÇOK YERİ KURUDU!

Konya’da dünyanın nazar boncuğu olarak bilinen Meke Gölü başta olmak üzere, birçok göl ve sazlık kurudu. Bilinçsiz sulama ve yaşanan şiddetli kuraklık, göllerde vahim bir görüntü ortaya çıkardı. Tuz Gölü, Suğla Gölü, Arapçayırı Çumra Ovası, Güvenç Gölü, Yarma Bataklığı, Hotamış Sazlıkları, Samsam Gölü, Akşehir Gölü, Karapınar Ovası, Ereğli Sazlıkları susuzluktan can çekişiyor. Beyşehir Gölü'nde ise su, kıyıdan yaklaşık 50 metre çekildi. Su seviyesinde beklenenin üstünde azalma oldu. Konya'nın Karapınar ilçesindeki volkanik patlama sonucunda oluşan Acıgöl'de ise su seviyesi gün geçtikçe azalıyor. Altınapa Barajı’nda da aynı görüntüler ortaya çıkıyordu. Gölün bir süre sonra tamamen kurumasından endişe ediliyordu.

4-2.jpg

KONYA'DA OLAĞANÜSTÜ KURAKLIK VAR!

Mart ayının başında Meteoroloji Genel Müdürlüğü Kuraklık Haritasını yayınladı. Haritaya göre Konya il sınırlarının tamamı için olağanüstü kuraklık alarmı verildi. Tüm dünyayı etkileyen kuraklık seviyesi en çok Türkiye’de hissedilmeye başlandı. Türkiye’deki kuraklığın da en üst seviyelere ulaştığı alanlar arasında Orta Anadolu, Marmara, Adana bölümü ve Doğu Anadolu bölümü için olağanüstü kuraklık alarmı verildi. Haritayı sosyal medyasında paylaşan Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, “Meteoroloji Genel Müdürlüğü Kuraklık Haritası Konya’mız için olağanüstü kuraklık alarmı veriyor. Çiftçilerimizin ürün seçimi, sulama sistemlerinin verimli kullanımı, Bireysel su tasarrufu hayati önem taşıyor. Yarın susuz kalmamak için birlikte önlem almalıyız” ifadelerini kullanmıştı.

EMRE ÖZGÜL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum