Konya STK'larından deprem seferberliği

Konya STK'larından deprem seferberliği

Konya halkı gibi, şehirdeki STK'lar, dernekler ve vakıflar da deprem bölgesi için seferber oldu. Kimi dernek yardım dağıtırken, kimisi de arama kurtarma faaliyetlerine katıldı. Yaralar, hep birlikte sarılıyor 

Konya halkı gibi, şehirdeki STK'lar, dernekler ve vakıflar da deprem bölgesi için seferber oldu. Kimi dernek yardım dağıtırken, kimisi de arama kurtarma faaliyetlerine katıldı. Yaralar, hep birlikte sarılıyor 

Kahramanmaraş merkezli 10 ili etkileyen depremde hayatını kaybedenlerin sayısı 19 bini aştı. Yaralananların sayısı da 74 bini geçti. Türkiye, tek yürek oldu. Deprem bölgesine yardım ulaştırmak için vatandaş seferber oldu. Deprem bölgesine dernekler, STK'lar, vakıflar da destek için gitti. Anadolu Gençlik Derneği (AGD) ve Cansuyu Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği de bölgede yardım, arama ve kurtarma çalışmalarını sürdürüyor. 

Cansuyu Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Konya İl Temsilciliği arama ve kurtarma ekibinde yer alan ve Hatay'ın Belen ilçesinde enkaz çalışmasında bulunan Hasan Ali Dayan, bölgede girilmemiş binaların varlığına dikkat çekti. “El değmemiş binalar var” diyen Dayan, “Bölgeye arama kurtarma ekibi olarak geldik. Yardım konusunda bir sıkıntı yok. En büyük sıkıntı kepçe ve operatör eksikliği. Bir de yardım için bölgeye gelen siviller var. Allah, onlardan razı olsun ama arama kurtarma noktasında tecrübeleri yok. Sadece burada kalabalık oluyor” ifadelerini kullandı.

ÖLÜ SAYISI MAALESEF ÇOK FAZLA

Dayan, “Profesyonel çalışanlara ihtiyaç var. Hava çok soğuk. İki içlik var içimizde. Cansuyu olarak, 82. saatte birini çıkardık. Hala binalardan insanlar çıkarılıyor. Saatler geçmesine rağmen, sesini duyduklarımız oluyor. Yan yatmış binaların yıkımına başlandı. Sadece benim bulunduğum mahallede 200 kişinin enkaz altında kalıp, hayatını kaybettiği söyleniyor. Ölü sayısı maalesef fazla. Çalışmaların uzun süreceğini düşünüyorum” diye konuştu. 

adsiz-003.png

YARDIM GELİYOR AMA DÜZENSİZLİK FAZLA

Hayra Koşanlar Derneği Gönüllüsü Kasım Okur da Kahramanmaraş'a yardım götürdüklerini aktardı. Maraş'ta yıkılan bina sayısının fazla olduğunu kaydeden Okur, “Bölgede kargaşa da çok. AFAD, yeterince bölgeye hakim olamadı” dedi. Konya'dan bölgeye çok yardım gittiğini vurgulayan Okur, konuşmasını şöyle sürdürdü: “En çok çadıra, odun sobasına ve hazır kumanyaya ihtiyaç var. Enkaz altında kalan çok. El değmemiş yerler var. Ölü sayısı da maalesef fazla. Kayıtsız mezar çok. Buraya en az profesyonel şekilde 6 ay 1 yıl daha yardım edilmesi gerekir. İçinde aşevinin de olan bir düzen kurulmalı. Bölgeye yardım ulaşıyor ama bir düzensizlik var. Un gelmiş, doğalgaz yok, elektrik yok. Bu insanlar unu nasıl değerlendirsin? Nohut gelmiş, insanlar nasıl pişirsin?” 

BÖLGENİN EN AZ 1 YIL DAHA YARDIMA İHTİYACI VAR

Anadolu Gençlik Derneği (AGD) Selçuklu İlçe Başkanlığı ile Hatay Antakya'ya yardım için giden Ali Kaan Kurşun ise şunları söyledi: “Hatay'ın yüzde 80'i yok. Binalar yıkık. Biz, Antakya'nın Narence Mahallesi'ndeyiz.

adsiz-004.png

AGD buraya geldikten sonra, yardımlar da arttı. Tüm kurum ve kuruluşlar, yardımlarını bize teslim edip, dönüyor. Maalesef, ölü sayısı çok fazla. Yardım konusunda vatandaşımız üzerine düşeni yapıyor. Allah, hepsinden razı olsun. Şu an için bölgenin en büyük ihtiyacı bebek bezi, mama, çadır ve ısıtıcı. Evler yok. İnsanların barınma ihtiyacı var. Hava soğuk. Bölgede elektrikler de yok. Isıtıcıya ihtiyaç var. Oduna, kömüre ihtiyaç var. Sular da kesik. Bölgenin suya da ihtiyacı var. Hatay, 10 yılda ancak kendini toplar. Bölgenin de en az 1 yıl daha yardıma ihtiyacı var.”

EMRE ÖZGÜL 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.