Konya Şeker’in vergi başarısı

Konya Şeker’in vergi başarısı

Konya Şeker, toplam 12.bin 262 kurumlar vergisi mükellefi içinde tek başına 2009 yılında Konya’da tahakkuk eden toplam Kurumlar Vergisi’nin yüzde 10,8’ini ödeyerek vergi şampiyonu oldu

Konya Vergi Dairesi’nin 2009 yılı beyannamelerini esas alarak yaptığı açıklamada, 12 bin 262 Kurumlar Vergisi mükellefi vergi beyanında bulundu. Beyanlara göre Konya’da vergilendirmeye tabi tutulacak toplam matrah 806 milyon 540 bin 176 TL olarak hesaplanırken Konya Şeker tek başına 86 milyon 720 bin 856 liralık gelir beyan etti. Vergi birincisi olan ve Konya’daki toplam kurumlar vergisinin onda birinden fazlasını tek başına ödeyen Konya Şeker’in dışında listede Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi’nin iştiraklerinden biri olan Şeker Süt de yer aldı. Şeker Süt ödediği 196 bin 823 Liralık vergi ile 96’ncı sıradan ilk yüz listesine girdi. Pankobirlik Genel Başkanı, AB Holding ve Konya Şeker Yönetim Kurulu Başkanı Recep Konuk, “Tabana yayılmış sermayenin ve üretici ortaklığıyla kurulmuş kooperatif şirketlerin iyi yönetildiklerinde bir yandan yatırım yaparken, öte yandan varlıklarını borçlu oldukları topraklara karşı sorumluluklarını da ihmal etmeden ülke ekonomisine de büyük bir katkı verebileceklerinin ispatı Konya Şeker’dir” dedi. Konya Şeker A.Ş’nin Kurumlar Vergisi birinciliğini değerlendirirken Konya Şeker’i anaç bir kuruluş olarak tarif eden Pankobirlik ve Konya Şeker Yönetim Kurulu Başkanı Recep Konuk, “bir taraftan yaptığımız yatırımlarla üretici ortaklarımızın tarımsal faaliyetlerinin sürekliliğini sağlarken, tarım sanayi entegrasyonu ile yarattığımız katma değer sayesinde de hem üretici ortaklarımıza kar payı dağıtıyor, hem de çiftçilerimize üretim aşamasında verdiğimiz ayni ve nakdi avanslarla onların üretim faaliyetlerini desteliyoruz. Öte yandan ağaçlandırma çalışmaları, spora ve eğitime verdiğimiz destek ile de varlığını borçlu olduğumuz topraklara ve şehrimize karşı sosyal sorumluluklarımızın gereğini eksiksiz yerine getiriyor, bir yandan da ödediğimiz vergi ile ülke ekonomisine katkı vermekten gurur duyuyoruz” dedi.

ELEŞTİRİLERE VERGİLERİMİZLE CEVAP VERDİK
Konya üreticisinin devlete yük olmadığını aksine Konya Şeker nezdinde ödediği vergi ile devletin sırtından yük aldığını vurgulayan Pankobirlik Genel Başkanı, AB Holding ve Konya Şeker Yönetim Kurulu Başkanı Recep Konuk yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“Türk tarımı, Türk çiftçisi ve tarımsal sanayimizi hedef alan haksız eleştiriler, Konya Şeker’in yatırımları ve ödediği vergi ile tekzip edilmiştir. 12 bin 262 mükellef içinde tek başına toplam kurumlar vergisinin yüzde 10,8’ini ödeyen şirketimiz nezdinde Türk çiftçisi ödediği 17 milyon 344 bin 171 Lira vergi ile devletimize yük olmadığını, devletimizin üzerinden yük aldığını ispatlamıştır. Konya Şeker olarak biz, içinde yer aldığımız tarım sektörüne ve üretici ortaklarımıza karşı sorumluluklarımızı asla ihmal etmeden, yani tarımın geleceğine yatırım yaparak, tarımsal üretimde sürdürülebilirliği ve sürekliliği sağlayacak ekonomik realitelere uygun yatırımları gerçekleştirerek, kısaca üretici ortaklarımıza ve tarıma karşı sorumluluklarımızla ekonomik faaliyetlerimizi örtüştürerek faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Bunun sonucunda da hem üretici ortaklarımıza karşı sorumluluklarımızı yerine getirmekte zorlanmıyor, hem yeni yatırımlarla istihdam alanları açıyor, hem de oluşturduğumuz ticari faaliyet sonucunda yaptığımız vergi katkısıyla ülke ekonomisine hizmet etmekten gurur duyuyoruz.  Konya Şeker A.Ş. olarak bizim verdiğimiz vergi, ortaklık yapımız düşünüldüğünde Türk çiftçisinin ödediği vergidir. Yani hiç kimse Türk çiftçisi vergi vermiyor diyemez. İleriki yıllardaki hedefimiz, üretici ortaklarımıza ve tarıma karşı sorumluluklarımızı yine eksiksiz yerine getirerek Türk çiftçisini bu gurur tablosunda daha üst sıralara taşımaktır.”
Bu arada, Konya Şeker Türkiye genelinde beyanname veren 572 bin 149 kurumlar vergisi mükellefi arasında da 104’üncü sırada yer aldı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.