Konya Sarraflar Çarşısı'nda gurbetçi hareketliliği: Esnaf rahat nefes aldı

Konya Sarraflar Çarşısı'nda gurbetçi hareketliliği: Esnaf rahat nefes aldı

Konya’da düğün sezonun hızlanması ve gurbetçilerin yurda dönüşü ile döviz ve altın piyasasında hareketlilik yaşanıyor. Konya esnafı gurbetçilerin gelmesiyle birlikte rahat bir nefes aldı

Gurbetçilerin Türkiye’ye giriş yapmasıyla birlikte altın piyasası da hareketlendi. Dünyanın çeşitli ülkelerinden memleketlerine giden gurbetçiler hem tatil yapmak hem de yatırım yapmak için Dolar ve Euro bazındaki dövizlerini bozdurmaya başladı. Konya Sarraflar ve Kuyumcular Derneği Başkanı ve Yaşarlar Kuyumculuk Sahibi Yusuf Yaşar, “Son günlerde altın fiyatları yükselişe geçti geçtiğimiz günlerde altının onsu 1680 liraya kadar düşmüştü. Ancak altın fiyatları yükseliş trendinde.

img-0330-1200x800.jpg

Bunun sebepleri arsında dünyada yaşanan gerginlikleri gösterebilir. Dünyada yaşanan bu gerginlik ortamından altın çok fazla etkileniyor. Bugün altın 1800’ü yakalar diye bekliyoruz. Son günlerde işlerimiz iyi denecek kadar yükseldi bunun başlıca sebepleri arsında gurbetçilerimizin yurda gelmesini söyleniliriz. Pandemiden dolayı düğünlerini erteleyen gurbetçilerimiz şuan düğünlerini yapmaya başladılar. Düğün sadece düğün yapanın altın aldığı bir ürün değil aynı zamanda değil sevenlerinin de aynı şekilde hediye olarak altın alıyorlar bu sebeple son zamanlarda işlerimiz yükselmeye başladı. Tabi gurbetçilerin ülkeye gelmesi sadece altın sektöründe değil bütün sektörlere olumlu şekilde yansımaya başladı. Euro kurunda yaşanan artışlardan sonra gurbetçi vatandaşlarımız yatırımlarını altın üzerinde yapmaya başladılar şuan işlerimiz iyi durumda” dedi

ALTIN KUYUMCUDAN ALINIR

Konya Sarraflar Çarşısı Başkanı Yusuf Yaşar, son olarak şunları dile getirdi: “Altın, sarraftan alınır. Vatandaşımızın internetten altın almaması gerektiğini sizler aracılığıyla dile getirmek istiyorum.  Son zamanlarda internetten alma işlemleri biraz daha artmış durumda. Buradan vatandaşlarımızı uyarıyoruz altın kuyumcudan alınır. İnternette normal fiyatının altında altın satılıyor. Ucuz altın diye bir şey yok altının fiyatı her zaman aynıdır. Bu yüzden dolandırılmak istemeyen vatandaşlarıma kesinlikle altınını kuyumculardan almalılar. Konya sarrafalar odası olarak Konya’ya gelen altınları en az 3 yerden tescillettirip esnafımıza öyle veriyoruz bu anlamda çok titiz çalışıyoruz. İnternetten satılan altınlarda ayarlar söylenildiği gibi çıkmaya biliyor. 24 ayar olarak aldığınız altınlar 18 ayar çıkabiliyor bu konu da yapılması gereken bilinen güveneler esnaflardan alış veriş yapmalılar. Yanıltıcı reklamlarla insanlar kandırılabiliyor.”

SATIŞLARDAN MEMNUNUZ 

38 yıldır gümüşçülük yapan Osmanlı gümüş Ortaklarından Abdullah Aydemir, “ son zamanlarda gurbetçi vatandaşlarımızın yurda dönmesi ile birlikte işlerimiz hareketlendi. Ortam biraz pahalı ancak insanlar takı ürünlerinde kolay kolay taviz vermiyorlar. Gurbetten gelen vatandaşlarımız kurdan dolayı hem çok rahat bir şekilde tatil yapabiliyor hem de takı alışverişinde bulunuyorlar.

1-3-1200x800.jpg

Gençler son dönemlerde kolyeye fazla ilgi gösteriyor. Son zamanlarda “kral” isimli bir kolye var o çok ilgi görüyor Gurbetçilerin yurda dönmesi ile birlikte satışlarımızda ciddi bir hareketlilik var bu anlamda yaşanan hareketlilikten dolayı oldukça mutluyuz” dedi 

GÜMÜŞ İYİ BİR YATIRIM

Gümüş fiyatının altın fiyatına göre daha uygun olduğunu yatırım için gümüşü tercih edebileceklerini belirten Aydemir, “Son zamanlarda altın fiyatları çok arttı ancak gümüş şuan 12 liradan işlem görüyor ve şuan yükselmesini bekliyoruz. Bu anlamda belirli bir miktara çok az altın alınabilirken bu fiyatlara daha fazla gümüş alabilirler. Bu yönü ile vatandaşlar için daha iyi bir yatırım olabilir.

1-8-1200x800.jpg

İnternet üzerinden satılan gümüşler konusunda vatandaşlara uyarıda bulunan Aydemir, daha sonra sözlerini şöyle tamamladı:  “İnternet üzerinden alışveriş yapan vatandaşlarımız çok dikkatli olsunlar. İkinci el kullanılmış ürünleri sıfır fiyatına satıyorlar. Gümüş işlenmiş bir üründür. Bundan dolayı vatandaşlara ürünün ikinci ele olduğunu belirtmek ve fiyatın buna göre belirlemek gerekir. Birde 925 ayar olan gümüş diye alan vatandaşlarımız bazen daha düşük ayarlı gümüş satın alıyor bu konuda tercihlerini muhatap bulmaları adına gümüşçüleri tercih etmeliler” 

SAİT ÇELİK 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum