Konya Ovası’nda toprak suya doydu

Konya Ovası’nda toprak suya doydu

Konya Ovası'nda geçtiğimiz günlerde etkili olan yağışlar umutları artırdı. Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Konya Şube Başkanı Burak Kırkgöz, “Bu yağışlar ovaya ilaç gibi oldu. Nisan yağışları da iyi geçerse rekolte sorunu yaşamayız” dedi

Türkiye’nin en büyük tarım arazilerinin yer aldığı Konya Ovası’nda Şubat ayına kadar yağışların düşük olması kuraklığa kapı araladı. Geçtiğimiz günlerde etkili olan kar ve yağmur çiftçinin yüzünü güldürürken rekolte için umutları artırdı.

Konya Ovası'nın 38 bin 873 kilometrekare yüzölçümünün yüzde 47'si tarım arazisi olarak kullanılıyor. Ovada 2022 yılı hububat sezonunda, yağışlar hububat ürünlerinde verim ve kalitenin artmasıyla rekolte yaklaşık 2 milyon tonun üzerinde olarak kayıtlara geçti. Bu yıl yağış periyodik raporlarında ise geçen yıla oranla ova genelinde Şubat ayına kadar yüzde 40'lık gibi ciddi oranda düşüş yaşandı. Son 1 hafa içerisinde etkili olan yağmur kıraç arazilere umut olurken yağışların devam etmesi durumunda hububat rekoltesinin geçen yıl gibi 2 milyon tonu yakalaması bekleniyor.

YAĞIŞLAR UMUTLARI ARTIRDI

Son günlerde etkili olana yağışların kıraç arazilere umut olduğunu belirten Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Konya Şube Başkanı Burak Kırkgöz, “Konya Ovası'nda geçtiğimiz dönemlerde yağışlarımız azdı. Özellikle kıraç alanlarda bitkilerin çıkışlarında bazı problemler vardı. Geçtiğimiz dönemlerde yağan kar yağışı bu açıklıkları kapatmıştı. Bitkiler tekrardan çıkmıştı, yağışlarla çıkışlar sağlanmıştı kuruda bekleyen bitkilerimiz için. Hububatlar bu dönemde kardeşlenme dönemi sulu alanlarımızda hala bir problemimiz yok ama özellikle kıraç alanlarda üre atım dönemiydi bu dönem. Artık çiftçilerimiz ürelerini atmaya başladılar. Bu yağışlarla beraber yeni çıkan bitkilerin de tekrardan köklerine su inmesi, kardeşlenme dönemine de rahat bir şekilde girmesini sağladı. A son zamanlarda merkezde yağmurun, çevre ilçelerde etkili olan kara yağışı kıraç alanlara umut oldu özellikle susuz tarım yapılan arazilere kar yağışı umut oldu inşallah yağış periyotları aynı şekilde devam ederse rekoltede ciddi bir artış yaşayacağımız ümit ediyoruz. İnşallah nisan ayında da aynı yağışları alınsak bu yıl rekolte anlamında sorun yaşamayız diye ümit ediyoruz” dedi.

adsiz.jpg

NİSAN YAĞIŞLARI DA İYİ OLURSA REKOLTEDE GEÇEN YILI YAKALARIZ

Rekolte tahmini için henüz erken olduğunu dile getiren Kırkgöz, "Ovada hububat ekilişi bu yıl geçen yıla oranla bir nebze biraz daha fazla. Çünkü ekim ayında kurak gidince çiftçilerimiz, yeşil mahsulden daha çok hububata yönelmişti. Şu anda ekiliş olarak biraz fazla ekildi. Tabii yağışlar bu şekilde giderse rekoltede herhangi bir düşüklük yaşamayız. Yani geçtiğimiz yıllarda 2 milyon ton civarında bir rekoltemiz olmuştu. Bu yıl da 2 milyon tonu bu şekilde yağışlar devam ederse yine yakalarız diye tahmin ediyoruz" diye konuştu.

TOPRAK SUYA DOYDU

Karatay Ziraat Odası Başkanı Rıfat Kavuneker ise, “Yağışlar toprağın suya doymasına sağladı topraklar biraz kuru kalmıştı. Son yağışlar ile birlikte toprak suya doydu inşallah yer altı su kaynaklarını da en iyi şeklide besler. Özellikle kurak bölgelerde bulunan ekeli alanlarla çok iyi geldi. Yağışların yetersiz olması nedeniyle ekili alanlarda tohumların çıkması gecikmişti bu yağışlar ile birlikte tohumlarda çimlenme başladı. İnşallah yağışlar aynı şeklide devam ederse ürünlerimizde hasatlarımızın da iyi olacağını tahmin ediyoruz. Yağışların kış aylarda istenilen düzeyde olmamış çiftçimiz de bir panik oluşturmuştu ancak son haftalarda etkili olan yağışlar bu endişeyi biraz daha kırmış oldu” ifadelerini kullandı

adsiz-001.jpg

ÇİFTÇİLER BİR ANDA GÜBRELEME YAPMASINLAR

Konya’ya kapalı havzadan su getirilmesine dikkat çeken Karatay Ziraat Odası Başkanı Rıfat Kavuneker, çiftçilere de tavsiyelerde bulunarak sözlerini şöyle tamamladı: “Konya ovası çok yağış almayan bir bölge yağışların az olduğu dönemlerde sulu tarım arazileri su ihtiyacını karışılabiliyor ancak kurak araziler su noktasında sorun yaşayabiliyor bu sebeple Konya’ya dış havzadan su getirilmesi şart. Son olarak çiftçilerimiz gübreleme yaparken ziraat odalarına, üniversitelerin ziraat bölümlerine danışarak gübreleme yapmalarını tavsiye ediyoruz. Gübrelemeyi bir anda yapmasınlar aralıklar ile yapsınlar. Hava yağışlarına göre hareket etmelerini tavsiye ediyoruz. Böylelikle gübrelemeden alacakları verim de aratacaktır. Bir anda gübreme yapıldığında toprağın su ihtiyacı artıyor yağışlarda istenilen seviyede olmadığı zaman sorun yaşayabilirler.”

SAİT ÇELİK

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.