Konya merkezde en ucuz kira 3 bin lira: Vatandaş kara kara düşünüyor

Konya merkezde en ucuz kira 3 bin lira: Vatandaş kara kara düşünüyor

İMO Konya Şube Başkanı Dr. Süleyman Kamil Akın, “Bu insanlar, çadırda mı yaşasın? Ev sahipleri, kiracılarını evden çıkarmaya başladı” dedi

Konya'da kiralık ev fiyatları, her geçen gün artıyor. En ucuz kiralık daire fiyatı 3 bin liradan başlıyor. Talebin olmasına rağmen ise kiralık ev bulunamıyor. Çoğu ev sahibi, fiyat yükselttiği için mevcut kiracısını evden çıkartmak, evini daha yüksek bir miktarda kiraya vermek istiyor. Asgari ücretin 4 bin 253 lira olduğu günümüzde en ucuz kiralık evin fiyatının 3 bin lira olması da vatandaşın bütçesini hayli zorluyor.

EV SAHİPLERİ KİRACILARINI EVDEN ÇIKARMAYA BAŞLADI!

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Konya Şube Başkanı Dr. Süleyman Kamil Akın, Konya'daki kira fiyatlarının aşırı arttığına dikkat çekti. “Bugün bir konut alıyorsanız yatırım amaçlı bu konutun en fazla 250 ay içinde kendi kendini amorti etmesi bekleniyor” diyen Akın, “İnşaat işi bugün yarınlık bir iş değil. Eldeki öz sermaye ile yapılan bir iş. Yatırımcı yatırımının karşılığını almak istiyor. Bu şartlarda da alamıyor. Sektörün paydaşları, büyük ve yeni projelerden uzak duruyor. Bu insanlar, yeni konut üretmezse kiralanacak konut da ortaya çıkmıyor, bulunamıyor. Fiyat artışlarının en önemli sebeplerinden biri de stoğun tükenmesi, kiralık ev bulunamaması. Talep yüksek. Nüfus artıyor. İnsanların barınma ihtiyaçları var. Ev sahipleri, kiracılarını evden çıkarmaya başladı. Bugün kiralık konut ilanından çok, satılık konut ilanı var. Ev, yatırım olmaktan çıktı. İnsanlar yatırımının karşılığını alamadığı için evler satışa çıktı” şeklinde konuştu.

adsiz.jpgİnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Konya Şube Başkanı Dr. Süleyman Kamil Akın

EV SAHİBİ OLMAK ARTIK HAYAL OLMAKTAN BİLE ÇIKTI

Ekonomik belirsizliğe ve maliyet artışlarına paralel olarak konut fiyatlarının arttığının altını çizen Akın, daha sonra konuşmasını şöyle sürdürdü: “Fiyatın artmasının sebebi, maliyetin enflasyonun çok ama çok üzerinde artması. Bu durumda yapımcılar, önlerini göremedikleri için inşaat sektöründen hızla uzaklaşıyorlar. 3+1 normal bir ev için 1 milyon 500 bin ile 2 milyon lira arasında satış bedeli öngörüyorlar. Bu çok lüks bir ev de değil. Konutun kendini amorti etmesi için aylık 6 bin lira kira bedelinin çıkması gayet normal. Konya'da orta halli 3+1 bir evin ortalama fiyatı, 6 bin liraya kadar çıkıyor. En ucuz evler 3 bin lira. İnsanlar güvenli yerlerde oturmak istiyorlar. 3 bin liraya oturulan evler de yeni evler değil. Satın alma gücünün düştüğü bu ortamda insanların konut alma gibi bir umudu kalmadı. Ev sahibi olmak artık hayal bile değil, rüya haline geldi. Bu durumda yapabilinecek tek şey, maliyeti düşürmek. Maliyet bu şartlarda düşürülemez. Enerji, hammadde çok yüksek. Enflasyon yüksekliği maliyet düşüşü önündeki engel.

BU İNSANLAR ÇADIRDA MI YAŞASIN?

Asgari ücretin 4 bin 253 lira olduğunu, bu paranın önemli bir kısmının da kiraya gittiğini belirten İMO Konya Şube Başkanı Dr. Süleyman Kamil Akın, son olarak şunları aktardı: İnsanlar nerede yaşasın? Çadırda mı yaşamlarını sürdürsünler? Ev bulamıyor vatandaş, kira fiyatları çok yüksek. Asgari 4 bin 253 lira. İnsanlar aldığı ücretin önemli bir kısmını, kiraya vermek zorunda kalıyorlar. Yine diyorum ev sahipleri, yeni kiracı arıyorlar evini yüksek fiyattan kiraya vereceği için. Ev sahipleri de haklı, onlara da bir şey diyemiyoruz. Devlet, kira artışlarını sınırladı. Bu da bir çözüm yöntemi değil. Konut satış fiyatı ve maliyetler sınırlandırılmadıktan sonra kira artışlarını sınırlamanın mantığı nedir?”

EMRE ÖZGÜL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum