Konya kitap şehri olacak

Konya kitap şehri olacak

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Ülkemizde 1 milyonluk kütüphaneler yapacağız. En büyük kütüphanemizi de Konya'ya yapacağız. Konya kitap şehri olarak da en önde olacaktır. Konya müzesini de dünya standartlarında bir müze halinde inşaa edilecek" dedi

Başbakan Ahmet Davutoğlu Konya'da İslam Dünyası Turizm Başkenti Tanıtım Programı ve Kutlu Doğum Özel Programı'na katıldı. Büyükşehir Belediyesi Spor ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen Kutlu Doğum Özel Programı'na Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun yanı sıra Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, Orman ve Su İşleri Bakan Veysel Eroğlu,  Konya milletvekleri, Vali Muammer Erol, dünyaca ünlü Sanatçı Yusuf İslam ve Mustafa Ceceli katıldı. Geceye İslam ülkelerinden çok sayıda öğrencinin yanı sıra vatandaşlar da yoğun ilgi gösterdi. Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başlayan programın sunuculuğunu ise ünlü sunucu Bekir Develi yaptı. 

KONYA MANEVİ BAŞKENTİMİZ

Programda Başkan Ahmet Davutoğlu, "Zihnim ve ruhumla her zaman Konya'dayım. Ne zaman ruhum daralsa ne zaman aziz insan topluluğu arasam Konya'ya geliriz biz. Gönlümüz davamız sizinle. Medine'nin Kudus'ün aziz kardeşi Konya ile gurur duyuyoruz. Allah'a hamdolsun Konya'da doğdum. Allah beni  Hz. Mevlana'ya hemşehri kılmış.  Konyalılarla beraber olmaktan mutluyum. Kardeşlerimle beraber olmaktan gurur duyuyorum. Benim için Konya'ya her ziyaret muhabbete, sevgiye gark olmaktır. Salona girdiğim anda bütün salonun beni kollektif ruh halinde bağrına bastığını hissettim. Konya İslam dünyasının aşk ve muhabbet merkezidir. Manevi başkentimiz Konya ile gurur duyuyorum. Konyamız bir kez İslam diyarı olan bu diyara ilk kez başkentlik yaptığı için gurur duyuyoruz" dedi.

img_3752.jpg

MEDENİYETİMİZE VURGU YAPIYORUZ

Konya'nın tarih boyunca mazlumlara sahip çıktığını dile getiren Davutoğlu, "Konya seni aziz eylesin. Konya Allah seni bütün muhtaçlara sığınak eylesin. Kimseyi dışlamanın, kimseyi ötekileştirmenin adıdır Konya.  Hz. Mevlana'dır, Şems-i Tebrizi'dir, Alaeddin Keykubat'tır Konya. Konya'nın gençleri bu mirasa sahip çıkacaksınız. Sizler bu mirası başınızın üzerinde, omuzlarında yaşayacaksınız. İnsanlığın büyük bir felaketle karşı karşıya olduğunu görüyoruz. Mekanlarımızı da ruhlarımızın ihtiyacına göre dizayn etmeliyiz. Sadece maddi kalkınma modeli bizim ruhumuzu hiçbir yüksekliğe taşıyamaz. Anlayışımızı yenilemek zorundayız. Bunun için medeniyetimize vurgu yapıyoruz. Bunun için Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nü açıyoruz" diye konuştu.

İSLAM ŞEHİRLERİNE SAHİP ÇIKIYORUZ

"Biz ısrarla kararlılılkla medeniyet çizgimizden bahsediyoruz ama İslam medeniyetinin en güzel şehirlerini tarumar ediyorlar" diyen Davutoğlu, şunları söyledi: "Bağdat'ı Halep'i, Şam'ı yağmadılar. Bütün bu diyarlara hitabet ederek, söylüyorum. Onların kaderi bizim kaderimizdir. Konya bütün varlığıyla orada olacak. Konya'nın bugün mahallerinin isimleri Bosna-Hersek Mahallesidir. Caddelerinin isimleri Aliya İzzetbegoviç caddesidir ve Cavhar Dudayev Caddesidir.   İslamın bütün şehirlerine gücümüz takatımız yettiğince sahip çıkıyoruz. Son zamanlarda büyük bir özenle şehirlerimize odaklanmış bulunuyoruz.  Allah birliğimize daim etsin. Konya ve Diyarbakır'ı birbirinden ayırmasın. Allah bütün bu şehirleri Konya gibi yüreğimizden ayırmasın. İnşallah bir gün özgür Kudüs'te buluşacağız. Bu vesileyle rahmetli Necmettin Erbakan Hocayı rahmetle anıyorum. Kim ne yaparsa yapsın Konya her zaman Kudüs'ün yanında olacaktır."

img_3899.jpg

EN BÜYÜK KÜTÜPHANE KONYA'YA YAPILACAK

Konya'ya gelen ziyaretçi sayısı 2.5 milyonu geçti.  Son 1 yıl içerisinde 97 ülkeden bu aziz şehre ziyaretçi geldi.  Yıl boyunca bilim, kültür, sanat, tanıtım, restorasyon çalışmaları yapılacak. 200'e yakın program yapılacak. Konya sadece turizmde değil ticaret ve sanayi gibi alanlarda da önemli rol üstlenecek. Turizm İslam dünyasında en yüksek artış sağlayacak potansiyele sahip. Konyamıza 2 adet kültür merkezi daha kazandıracağız. Konya'da turizmi canlandırdık. Yatırım belgeli tesis sayısı 16'ya yükseldi. Konya milyonları ağırlayacak. Konya'da kültürel ve sanatsal etkinlikler artacak. Konya'daki müze ve ören yerlerini ziyaret edenlerin sayısı arttı.  1 milyonluk kütüphaneler yapacağız. En büyük kütüphanemizi de Konya'ya yapacağız. Konya kitap şehri olarak da en önde olacaktır. Konya müzesini de dünya standartlarında bir müze halinde inşaa edilecektir."

KONYA BİR ŞAHLANIŞ İÇERİSİNDE

Gecede  konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, "İslam İşbirliği Teşkilatı'nın 2015 yılında başlattığı etkinlikle her yıl bir şehri İslam Turizm Başkenti seçiyor. Söz konusu uygulamanın ilki Kudüs ile başlamıştır. 2016 yılı içerisinde Konya seçilmiştir. 2017 yılının İslam Turizm Başkenti'nin Medine olması kararlaştırılmıştır. Bu yıl yoğun bir tanıtım faaliyeti içerisine gireceğiz" dedi.

img_3779.jpg

Konya Valisi Muammer Erol, "Birlik ve beraberlik içerisinde İslam Dünyası Turizm Başkenti etkinlerini düzenliyoruz. 13 yıl içerisinde Konya önemli bir merkez haline gelmiştir. Konyamız her türlü ulusal ve uluslararası etkinlikleri düzenleyecek kapasiteye ulaşmıştır" dedi. Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek de şunları söyledi: "Konyamız çok hareketli günlerden geçiyor. Konya, Kudüs'ten İslam dünyası turizm başkenti sıfatını devraldı. Bizden sonra da Medine'ye bu bayrağı devredeceğiz. Bugün İslam Dünyası Turizm Başkenti tanıtım programındayız ve kutlu doğumu kutluyoruz.  Başbakanımızla Konya bir başka şahlanış içerisinde. Konya bugüne kadar yapılamayan birçok önemli yatırıma kavuşuyor. Tüm insanımız adına kendisine teşekkür ediyoruz. Cenab-ı Hak yolumuzu açık etsin" dedi. Gece sanatçı Mustafa Ceceli ve Yusuf İslam konseriyle devam etti.

HALİD ŞEN merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum