Konya kanserde 2 birincilik aldı

Konya kanserde 2 birincilik aldı

Konya Halk Sağlığı Müdürlüğü, tüm iller arasında meme kanseri taramalarında Türkiye birincisi oldu. Müdürlüğe bağlı Aktif Kanser Kayıt Merkezi de birincilik aldı. Kanserde erken tanının da önemine dikkat çekildi

Konya Halk Sağlığı Müdürlüğü kanserle mücadele hakkında basın toplantısı düzenledi. Müdürlük binasındaki toplantıya Konya Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Gökhan Darılmaz, İl Sağlık Müdürü Hasan Küçükkendirci ve Konya Halk Sağlığı Müdürü Dr. Hasan Öznavruz ile çok sayıda sağlık personeli katıldı.

KANSER HER YAŞTA GÖRÜLÜYOR

Toplantıda konuşan ve kanserle mücadele hakkında bilgiler veren Dr. Hasan Öznavruz, "Kanser vücuttaki hücrelerin anormal şekilde bölünüp çoğalmasıyla bulunduğu ve yayıldığı organların işlevlerini yapmasını engelleyen, coğrafi sınır ve sosyal statü tanımadan her ülke ve yaşta meydana gelebilen bir hastalıktır. Kanser, dünyada ve ülkemizde ölüm sıralamasında kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci sırada gelen önemli bir toplum sağlığı problemidir. Türkiye'de görülmekte olan kanserin sıklığı Avrupa Birliği ve Amerika gibi gelişmişlik düzeyi yüksek olan ülkelere göre daha düşüktür. Erkeklerde en sık görülen kanserler akciğer ve prostat iken, tütüne bağlı kanserler erkeklerde önemini koruyor. Kadınlarda en sık görülen meme kanseridir. Her 4 kadından birinde görülüyor. Bir yılda 17 bin kadına meme kanseri teşhisi konmuştur" dedi.

ERKEN TEŞHİS HAYAT KURTARIYOR

"Kanser yüzde 90 çevresel, yüzde 10 oranında ise genetik faktörlere bağlı oluşmakta" diyen Öznavruz, "Çevresel faktörler arasında da tütün, alkol, obezite ve enfeksiyonlar ilk sırada yer almaktadır. Dünyada her geçen gün daha fazla insan tütün ve tütün mamullerine, hareketsiz yaşam tarzına ve yanlış beslenme gibi kanserin en önemli risk faktörlerine maruz kalmaktadır. Küresel olarak tütün kullanımı hala en önemli risk faktörü olup, her yıl 5 milyon kanser ölümünün ve tüm kanser ölümlerinin yüzde 22'sinin sorumlusudur. Bireyler de kendi vücutları hakkında bilgi sahibi olmaya, olağan dışı bir değişikliğin fark edilmesi adına teşvik edilmelidir. Sağlık çalışanları ve bireyler erken teşhisin değeri hakkında bilgilendirilmelidir. Çünkü erken teşhis, tedavinin başarılı olması adına atılan ilk ve en önemli adımdır" uyarısında bulundu.

SAĞLIK BAKANI TEBRİK ETTİ

Kanser kayıtçılığının, kanser kontrolünün başlangıç noktası olduğunu ifade eden Dr. Öznavruz, "Türkiye'de ölüm nedenleri arasnıda kanserin ikinci sırada yer aldığı düşünülürse, bu hastalığın sebeplerinin belirlenmesi, önceliklerin tespit edilmesi anlamında büyük önem taşımaktadır. İlimizde de sisteme geçildi. Örneklem oranımız yüzde 100'e ulaştı. Geçen yıl kurulan Aktif Kanser Kayıt Merkezimiz veriler topluyor. Veriler Sağlık Bakanlığı'nda toplanıyor. Kayıtlarımızdaki kaliteli verilerden dolayı, Kayıt Merkezi, diğer iller arasında birinci oldu. Meme kanseri taramasında da Türkiye birincisi olduk. Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, bizi tebrik etti. Bende görevli arkadaşlara teşekkür ediyorum. Son olarak, kanser erken teşhis edilebilir, tedavi edilebilir ve en önemlisi önlenebilir bir hastalıktır" diyerek sözlerine son verdi. Program, Sağlık Bakanlığı'nca Konya'ya verilen 2 birincilik ödül belgesiyle çekilen fotoğrafın arıdndan son buldu.

KERİM ATICI merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.