Konya ekmeğinde kalite tartışması!

Konya ekmeğinde kalite tartışması!

Konya'da üretilen ekmeğin kalitesi ve lezzeti yıllardır tarafları ikiye bölüyor. Bir kesim Konya'da ekmeğin hem ucuz hem de nitelikli olduğunu söylerken, bir kesim de Konya ekmeğinin kalitesinin yetersiz olduğunu savunuyor

Hububat üretiminin başkenti Konya'da 200 gram ekmek 6 liraya satılıyor. Konya'da üretilen ekmeklerin kalitesi ise yıllardan beri tartışılıyor. Bir kesim Konya ekmeğini çok beğendiğini söylerken, bir kesim de Konya'da ekmeklerin lezzetsiz olduğunu dile getiriyor. Fırıncılar, fiyatına göre ekmeğin hem kaliteli hem de ucuz olduğunu ifade ederken, bir kısım vatandaş da Ankara'nın, İstanbul'un ekmeğinin Konya'ya göre daha lezzetli olduğunu belirtiyor. Konu ile ilgili gazetemize konuşan Gıda Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Hulusi Ada, Konya'da ekmek kalitesinde bir düşüklüğün olduğunu söylerken, Konya Fırıncılar Odası Başkan Yardımcısı Mustafa Abacı Konya'da üretilen ekmeğin gerek kalitesiyle gerekse de fiyatıyla örnek olduğunu kaydetti.

YETERİNCE KALİTELİ DEĞİL

Gıda Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Hulusi Ada, vatandaşın alım gücünün ekmeğin kalitesini belirlediğini söyledi. Kaliteli bir ekmek için kaliteli bir unun, kaliteli bir un için de kaliteli buğday üretiminin yapılması gerektiğini belirten Ada, Üretimin başkentiyiz, ekmeğin daha kaliteli olması gerekir. “Üretimin başkentiyiz, Konya'da ekmeğin daha kaliteli olması gerekir” diyen Ada, konuşmasını şöyle sürdürdü:

4-2-hulusi-ada.jpg

“Kaliteli bir ekmeğin fiyatı, normal ekmeğe göre daha yüksek olur. Konya'da bazı fırınlar kaliteli ekmek üretiyor. Genel olarak ise ucuz un tercih edildiği için Konya'da ekmek kalitesinde bir düşüklük var. Maliyetlerden, ucuz undan, pahalı işçilikten dolayı yeterince kaliteli ekmek yiyemiyoruz. Fırıncıların girdi maliyetleri çok yükseldi. Yakıt giderleri arttı. İşçilik masrafı yükseldi. Enerji maliyetleri ciddi şekilde arttı. 6 liralık ekmek fiyatı normal. 200 gram ekmek için girdi maliyetlerine göre 6 lira uygun. Daha kaliteli undan daha kaliteli ekmek de üretiliyor. Fiyatı daha pahalı omuyor. İnsanların alım gücü ekmeğin kalitesinin belirlenmesinde bu yüzden önemli.”

SON YILLARDA ARTTI

Konya Fırıncılar Odası Başkan Vekili Mustafa Ortaabacı ise Konya'da ekmeğin kaliteli olduğunu söyledi. Konya'nın bir buğday şehri olduğunu hatırlatan Ortaabacı, “8-10 yıldır fırınlarımız çok daha kaliteli ekmek üretiyor.

4-3-mustafa-ortaabaci.jpg

Fırınlarımız çok daha hijyenik” dedi. Hijyene ayrı bir önem verdiklerini aktaran Ortaabacı, “Türkiye'nin en ucuz ve en kaliteli ekmeği Konya'da. Birçok şehre göre biz ekmeği daha ucuza satıyoruz. Son 3-4 yıldır fırınlarımız da yenileniyor. Fırından veya ekmekten kaynaklı herhangi bir olumsuz sağlık olayı yaşanmadı son yıllarda. Bugün birçok fırında el değmeden ekmek çıkıyor. Mutfaklarımız eczane gibi. Gerçekten Konya'da ekmeğin kalitesi arttı.”

EMRE ÖZGÜL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
18 Yorum