Konya çiftçisi ayçiçeğini satmak için kuyrukta

Konya çiftçisi ayçiçeğini satmak için kuyrukta

Türkiye’de gıda kalemlerinin başında gelen ve mutfağın vazgeçilmezi ayçiçeği yağı yükselen fiyatının yanı sıra üreticisini de üzüyor. Yağlık ayçiçeğine en yüksek fiyatı veren Konya Şeker’e ürününü satmak isteyen çiftçiler kantarlarda uzun kuyruklar oluştu

Her geçen yıl üretim alanı daralan yağlık ayçiçeğinde bu yıl açıklanan fiyatların aşağı çekilmesine tepki gösteren çiftçiler en iyi fiyatı veren alım noktalarında kuyruk oluşturuyor. 2022 yılı ayçiçek alım fiyatının kooperatif yağ sanayicileri tarafından farklı açıklanması çiftçinin tepkisini çekiyor. Yağlık ayçiçeğine en yüksek fiyatı veren Konya Şeker Fabrikası’na ürününü satmak isteyen çiftçiler kantarlarda uzun kuyruklar oluşturdu.

ÜRETİCİLER KÜSTÜRÜLMEMELİ 

Ayçiçeği alım fiyatının memnun etmediğini, bu konuda çiftçi kuruluşların çözüm üretmesi gerektiğini belirten Karatay Ziraat Odası Başkanı Rıfat Kavuneker, “Yağlık ayçiçeğin fiyatı 12 TL olarak açıklandı. Daha sonra tarım kredi alımı 11 TL’ye kadar düşürdü, yağ sanayicileri ise ayçiçeği 10 TL’ye kadar düşürdü. Çiftçi kardeşlerimiz kendilerine en iyi fiyatı veren Konya Şeker’de uzun kuyruklar oluşturmaya başladı. Ülkemizde her şey yüzde 100’ün üzerinde zamlanırken yağlık ayçiçeği üreticisinin ürünü para etmiyor. Çiftçilerimiz ellerinden geldiğince büyük zorluklar ile ayçiçeği yetiştiriyorlar. Girdi maliyetleri yüzde 100’ün üzerinde artmış durumda. Üretici ürününü kar edecek fiyatta satamazsa tarlasına küsmeye başlayacak, tarlasına küsen çiftçimiz ayçiçeği ekmeyi bırakırsa rekolte düşecektir bu konuda gerekli önemler alınmalı” dedi. 

BİR ARAYA GELMEK GEREK

Çiftçi kuruluşlarının sorunların çözümü için bir araya gelmesi gerektiğini belirten Kavuneker, “Çiftimizin tarlasına küsmemesi ayçiçeği üretimi ve fiyat noktasında yaşanan sorunların giderilmesi açısından çiftçi kuruluşları, yağ sanayicileri ve tarım kredi kooperatifleri bir araya gelmeli. Bugün arpa ve buğdaya mısıra çiftçimizi rahatlatacak fiyatlar verildi ancak ayçiçeği üreticisi yalnız bırakılıyor. Bu konuda acil çözümler alınmalı yetkiler bu konu özelinde harekete geçmeli ve vatandaşlarımıza ve ayçiçeği üreticisine sahip çıkmalı. Aksi halde ayçiçeği üreticisi üretmeyi kesir arpa ve buğday üretmeye başlarsa çiftçimizi tekrar yağlık ayçiçeği üretmeye yönlendiremeyiz. Dünya da yaşanan savaşlar ortada ilerde bu sorunların dana büyüğü ile karşılaştığımızda yağlık ay çiçek üreten çiftçi bulamayız” ifadelerine yer verdi.

 ÇİFTÇİLERİMİZE DESTEK OLUNMALI 

Yağ sanayicilerine büyük iş düştüğünü belirten Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Konya Şube Başkanı Burak Kırkgöz, “Ayçiçeği üretiminde Trakya’dan sonra 2. sırada yer alıyoruz. Çiftçilerimiz gayet özverili bir şekilde ayçiçeği üretmektedirler. Ancak son zamanlarda açıklanan fiyatlar ve gelinen nokta itibari ile çiftçimiz fiyatlardan memnun değiller. Fiyatların girdi maliyetlerini karşılamadığını belirten çiftçiler bu fiyatlar üzerinden ayçiçeği ekmeyeceklerini belirtiyor. Bu da rekolte kaybına yol açacaktır. İlerleyen yıllarda çiftçimizin ayçiçeği ekmeye devam etmesi ve rekolte kaybı yaşamamak adına bu anlamda yağ sanayicilere üreticileri belirli kuruluşlar fiyatlar noktasında ortak bir fiyat belirlenmeye çalışmalı. Ayçiçeğinin rekoltesinin önemini hem ülkemiz hem de şehrimiz açısından düşünmeli çiftçilerimize bu anlamda destek olmalıyız” diye konuştu.

SAİT ÇELİK

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum