Kobani’ye Gitmek İçin Yola Çıkan Doktorlara Polis Kontolü

Kobani’ye Gitmek İçin Yola Çıkan Doktorlara Polis Kontolü

Türk Tabipler Birliği ve İstanbul Tabipler Odası üyesi doktorlar, Kobani’de yaşanan savaştan kaçan sığınmacılara yardım eli uzatmak için Suruç’a doğru yola çıktı. İstanbul’dan hareket eden doktorlar Ankara’da meslektaşlarıyla...

Türk Tabipler Birliği ve İstanbul Tabipler Odası üyesi doktorlar, Kobani’de yaşanan savaştan kaçan sığınmacılara yardım eli uzatmak için Suruç’a doğru yola çıktı. İstanbul’dan hareket eden doktorlar Ankara’da meslektaşlarıyla buluşarak Şanlıurfa’ya hareket etti. Emniyet güçleri de içinde doktorların bulunduğu otobüsü Gölbaşı çıkışında durdurarak arama ve kimlik kontrolü yaptı. Yapılan eylemin yasal olmadığını ve bu konuda valilik kararını olmadığını belirten polislerin tutanağını imzalamayan doktorlar yola devam etti.

Türk Tabipler Birliği tarafından organize edilen ve Kobani’de yaşanan savaştan mağdur olan insanlara yardım etmek amacıyla yaklaşık 40 kadar doktor İstanbul’dan yola çıktı. İlk durakları olan Ankara’ya ulaşan doktorlar, Sağlık Bakanlığı önünde eylem yaptı. Kobani’de yaşanan savaşın son bulmasını isteyen doktorlar, yaralı olan insanlara yardım eli uzatılması gerektiğini belirtti.

Ankara Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Z. Ebru Basa da yaptığı basın açıklamasında, Suruç Devlet Hastanesi’nin kapasitesinin çok üzerinde bir yük taşıdığına dikkat çekti. “Kimi hastalar zorunlu olarak çevre illere sevk edilmektedir. Suruç’tan çevre illere yapılan sevkler sırasında tıbbi müdahalede yaşanan kaçınılmaz gecikmeler nedeniyle ölümle yaşanabilmektedir.” diyen Dr. Basa bu nedenle Suruç’ta Sağlık Bakanlığı’nın bir sahra hastanesi kurmaya davet ettiklerini kaydetti. Sara, “Hastaların sınırdan itibaren güvenli ve hızlı bir şekilde hastaneye ulaşımını sağlamak üzere sınırda 5 adet hekimli ambulansa ihtiyaç vardır. Bölgede tedavi edilemeyeceği tespit edilen hastaların hızlı sevki için bir helikopter ambulansın ilçede, bir uçak ambulansın Şanlıurfa’da bulundurulması uygun olacaktır.” diye konuştu.

Sınır güvenliğinin yaşam hakkına müdahalenin gerekçesi olamayacağına dikkat çeken Sara şöyle dedi: “Sınırda bekletilen ve tıbbi müdahalenin gecikmesi nedeniyle10’u aşkın yaralı yaşamını kaybetmiştir. Son 72 saat içinde şehirlerde süre giden toplumsal olaylar sırasında yaralanan yurttaşlarımızın sağlık hizmetine erişiminde sıkıntılar yaşandığı, adli muayene ve raporlama işlemlerinde ise İstanbul Protokolünün uygulanmadığı anlaşılmaktadır.”

Doktorlar daha sonra slogan atarak yola çıkmak için otobüslerine bindi. Ankara Gölbaşı İlçesi’ne kadar gelen otobüs burada trafik polisleri tarafından durduruldu. Kendilerine yapılan yolculuğun yasal olmadığı ve bu konuda valilik kararı bulunduğunu belirtilmesi üzerine doktorlar düzenlenen tutanağı imzalamadı. Polis ekipleri yola çıkan kişilerin GBT kontrolünü yapmak için kimliklerini topladı. Otobüste yapılan arama sonrası ise, polis tarafından kimlikler tekrar teslim edilerek doktorlar yola devam etti.

Ankara’dan sonra Adana ve Gaziantepe uğrayacak olan doktorları taşıyan otobüs, daha sonra Şanlıurfa ve Suruç’a gidecek. Doktorlara geçtikleri illerden de katılımlar olacak.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.