Kızılırmak'tan su getirilsin

Kızılırmak'tan su getirilsin

Sulama sezonu başladı. Konya Ovası bu yıl yeterli yağış alamadı. Bu nedenle üreticiler yer altı suyunu kullanmaya başladı.

Bazı çiftçiler sulamada modern teknikler kullanırken, bazıları ise hala geleneksel yöntemlerle sulama yapıyor. Vahşi sulama nedeniyle yer altı su seviyesinde düşüş yaşanıyor. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Konya Pancar ve Tarım Ürünleri Üreticileri Derneği (KONPADER) Başkanı Ahmet Bestil, vahşi sulamanın önlenmesini istedi, aşırı yeraltı kullanımına dikkat çekti.

SU KULLANIMINDA TASARRUF ŞART

Suda tasarrufa vurgu yapan Bestil, "Sonbahar kurak geçti. Son yılların en yağışsız kışını yaşadık. Kuraklık bizi tedirginliğe sevk ediyor. Endişemiz her geçen gün artıyor. Gözümüz gökyüzünde. Kurak mevsim geride kaldı. Bahar geldi. Baharla birlikte traktörler çalışmaya, üretici tarlaya inmeye başladı. Yağış olmadığı için üretici bugünlerde kuyulardaki suya yükleniyor. Aşırı yer altı suyu kullanımı nedeniyle seviye düşüyor. Suyumuzun kıymetini bilmeliyiz. Suyumuz zaten az. Suyu tasarruflu kullanmalıyız. Suyu gelişi güzel kullanamayız. Damlama sulama gibi modern tekniklere geçmeliyiz. Hala bazı üreticiler vahşi sulama yapıyor" sözlerini kullandı.

DIŞ HAVZALARDAN SU GETİRİLMELİ

"Dış havzalardan Konya Ovası'na su getirilmeli" diyen Bestil, şunları söyledi: "Dışarıdan su getirilerek sularımız desteklenmeli. Sularımız azalıyor. Bu konu önemli. Şehrin gündeminde tartışılmalı. KONPADER olarak bir önerimiz var. Kızılırmak, Aksaray'ın Ortaköy kasabasından geçiyor. Nehir Karatay'ın Obruk Mahallesi'nde bulunan Obruk Gölü'ne yakın bir noktadan geçiyor. Kızılırmak'ın bir kısmını bölgemize getirelim. Obruk Gölü'nün su seviyesi yüksek olduğunda, yeraltında kullandığımız su da çok oluyor. Bu proje su ihtiyacımızı bir nebzede karşılar. Bölgeye su getirmek için herkes elini taşın altına koymalı."

KERİM ATICI merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.