Kılıçdaroğlu: Türkiye Bir Anlamda Bataklığa Saplandı

Kılıçdaroğlu: Türkiye Bir Anlamda Bataklığa Saplandı

Türkiye genelinde yaşanan olayları İzmir’de değerlendiren CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Türkiye, Ortadoğu bataklığını kendi ülkesinin içine çekti. Yani bir anlamda Türkiye bataklığa saplandı. Her şeye rağmen insanlarımızı...

Türkiye genelinde yaşanan olayları İzmir’de değerlendiren CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Türkiye, Ortadoğu bataklığını kendi ülkesinin içine çekti. Yani bir anlamda Türkiye bataklığa saplandı. Her şeye rağmen insanlarımızı sağduyuya davet ediyorum.” dedi.

CHP Manisa İl Başkanlığı tarafından Salihli ilçesinde düzenlenecek Büyük Üzüm Mitingi'ne katılmak için uçakla Adnan Menderes Havalimanı’na gelen Kılıçdaroğlu, “Türkiye büyük bir ülkedir. Kendi sorunlarını aşabilecek kapasite ve birikimi vardır ancak yurttaşlarımdan şunu da düşünmelerini istiyorum, 12 yıldır bu ülkeyi kim yönetiyor? 12 yıl sonra ülke bu hale niye geldi? Yanlış dış politikanın iç başarımızı bozduğunu bozacağını, defalarca ama defalarca söyledik. Ben sadece bunu söylemek istiyorum. Bütün vatandaşlarıma tekrar aynı çağrıda bulunuyorum, sakin olun. Türkiye büyük bir ülkedir, kendi sorunlarımızı aşabiliriz, aşabilecek kapasitemiz birikimimiz vardır. Sadece ve sadece düşünerek kendi sorunlarımızı aşabiliriz. Düşüneceğiz, kim yönetiyordu bu ülkeyi ve bu ülke nasıl 12 yılda bu hale geldi?” dedi.

'ADETA SIKIYÖNETİM İLAN EDİLDİ'

Türkiye’de yeniden adeta sıkıyönetim ilan edildiğini söyleyen Kılıçdaroğlu, hükümete dış politikasını yeniden gözden geçirme çağrısı yaptı. Kılıçdaroğlu, şunları söyledi: “Her seferinde CHP'yi suçladılar. Oysa bizim her söylemimiz doğruydu ve doğru söylemeyi de sürdürdük. Yanlış bir dış politika izliyorsunuz, bu Türkiye'ye yarar getirmez dedik. Ortadoğu bataklığına Türkiye sürükleniyor, sakın Türkiye'yi bataklığa sürüklemeyin dedik. 'Ortadoğu bataklık değil.' diye bize cevap verdiler. Bugün geldiğimiz nokta, gerçekten de acı dolu bir noktadır.”

'ŞİDDETİN ŞİDDETİ DOĞURDUĞUNU, DEVLETİ YÖNETENLERİN BİLMESİ LAZIM'

İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın, şiddet olaylarına misliyle karşılık verileceği şeklindeki açıklamasının sorulması üzerine Kılıçdaroğlu, “Şiddete misliyle karşılık vermek ifadesi, son derece tehlikeyi bir ifadedir. Şiddetin şiddeti doğurduğunu, devleti yönetenlerin bilmesi lazım. Biz nasıl ana muhalefet partisi olarak vatandaşı sükunete davet ediyorsak, iktidardakilerin de vatandaşı sağduyuya, sükunete davet etmesi lazım. 'Ben şiddeti misliyle bastırırım' dediğiniz andan itibaren Türkiye'de kargaşayı başlatırsınız. Daha tehlikeli sonuçların doğmasına yol açarsınız.” karşılığını verdi.

'BAYRAĞINA VE ATÜTÜRK’E SAYGI DUYMAYAN, BU TOPRAKLARDA YAŞAMASIN'

Çeşitli illerde sokağa çıkma yasağı ilan edildiğinin hatırlatılarak çözüm önerisi sorulması CHP Lideri Kılıçdaroğlu, “Şiddet, çözüm değildir. Vatandaşları sağduyuya davet ederken şunun da altını özenle çizmek isterim. Bir toplumun ortak değerleri vardır. Bu değerlerin birincisi bayraktır. Bayrağına saygı duymayan insan olmaz, saygı duymayanların bu topraklarda yaşamaması lazım. Bayrak bizim ortak değerimizdir, onu korumak ve saygı duymak zorundayız. Mustafa Kemal Atatürk, düşmanlarının bile ona saygı duyduğu bir liderdir, bir dünya lideridir. Bu toprakların yetiştirdiği liderdir, bizim insanımızdır. Ona saygı duymayan insanın, bu topraklarda yeri yoktur. Hepimiz bayrağımıza ve Atatürk'e saygı duyacağız. Kendi aramızda tartışma olabilir, benim düşüncelerimi, beni beğenmeyebilir ama bayrak ve Atatürk bu toprakların, toplumun, hepimizin ortak değeridir. Hepimiz ona saygı duymak zorundayız.” dedi.

'HÜKÜMETE, 'ŞAPKANI AL, ÖNÜNE KOY' DİYORUZ'

Kargaşa çıkarmanın hiçbir şekilde mazeret gösterilecek bir yanı olmadığını ve kargaşaya herkesin karşı çıkması gerektiğini vurgulayan Kılıçdaroğlu, “Hükümetin yanlış politikalarını biliyoruz, bu politikaların Türkiye'yi kaosa sürüklediğini biliyoruz, bundan ciddi endişe duyuyoruz. Bütün bunlara rağmen ülkesini seven bir siyasal partinin genel başkanı olarak, vatandaşlarımı sağduyu ve sükutine davet ediyorum. Hükümete de, 'Şapkanı al, önüne koy' diyoruz. Ortadoğu bataklığına defalarca ama defalarca sürüklüyorsun. O bataklıkta Türkiye'nin yeri yoktur dedik. Türkiye'nin yönü çağdaş uygarlıktır, batı uygarlığıdır. Biz yönümüzü yüzyıllardır batıya dönen bir toplumuz. Neden bizi Ortadoğu bataklığına sürüklediniz? Hala kavgayı sürdürüyorlar, küçük çocuklar gibi. Devlet intikamla, hırsla, şiddetle yönetilmez. Devlet akılla, mantıkla yönetilir. Devleti yöneten kişilerin, önce aklı egemen kılacak bir iradesinin olması lazım. Kavga olur mu? Efendim, ‘Şiddet, misliyle şiddet görecektir’. Bu yanlış bir anlayıştır, dünyanın hiçbir yerinde kabul gören bir anlayış değildir.” şeklinde konuştu.

Kılıçdaroğlu, açıklamasının ardından Salihli’ye hareket etti. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.