Kılıçdaroğlu: Ebu Zerr Örneğini Verdim, O Saray Muaviyelere Yakışır

Kılıçdaroğlu: Ebu Zerr Örneğini Verdim, O Saray Muaviyelere Yakışır

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, hükümetin dünyada Türkiye’nin itibarın yerle bir ettiğini belirterek, saray yapmakla itibar sahibi olunamayacağını savundu. Kılıçdaroğlu, "Bin odalı saray yapmakla itibar sahibi olunmaz, alay sahibi...

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, hükümetin dünyada Türkiye’nin itibarın yerle bir ettiğini belirterek, saray yapmakla itibar sahibi olunamayacağını savundu. Kılıçdaroğlu, "Bin odalı saray yapmakla itibar sahibi olunmaz, alay sahibi olunur. İtibarsızlık sahibi olunur. Oturuyorsun, kendine bin odalı saray yapıyorsun. 1 milyar 370 milyon liraya. Daha bitmedi. Bin odanın daha döşenmesi var. İtalya’dan mobilya getirecekler göreceksiniz. Hindistan’dan mermer getirdiler. Sanki bizim ülkemizde mermer yok. 3 milyon işsiz var, onu bir tarafa bırakmışsın kendine saray yapıyorsun. Haramdır haram. Orada oturulmaz. Harama ortak olunmaz. Ebu Zerr örneğini verdim. Muaviye’nin yaptığı saray dolayısıyla. O saray Muaviyelere yakışır. O nedenle söylüyorum. Bizim inancımızda israf haramdır. Her kuruşun hesabını vereceksin. Hesabını sormaksa benim boynumun borcudur.” diye konuştu.

Giresun'da 19 Eylül Spor Salonu’nda düzenlenen partisinin bölge değerlendirme toplantısında konuşan Kılıçdaroğlu, Türkiye’nin iyi yönetilmediğini kaydetti. Kılıçdaroğlu, “Tabloya bakalım. İşsizlik var mı? Var. Üretici memnun mu? Değil. Dış politika bataklığa saplanmış durumda. Hayatın her alanında sorunlar ve kaygılar var. O zaman şu soruyu kendimize sormamız gerekiyor? Türkiye’yi çağdaş anlamda, Mustafa Kemal Atatürk’ün koyduğu ilkeler çerçevesinde yönetecek olan parti hangisi olmalıdır? Bize bir görev düşüyor. Hepimize görev düşüyor. Ülkeyi yönetmeye hazırız. Ülkeyi yöneteceğiz. Karanlıkları aydınlığa çıkaracağız. Bu bizim boynumuzun borcudur. Bunu yapacağız.” dedi.

CHP iktidarını engellemek için bazı söylemlerin ısrarla dile getirildiğini anlatan Kılıçdaroğlu, “Birisi şu; efendim CHP iktidar olursa memleketi yönetemezmiş. Şu soruyu sorun onlara; Devleti kuran, devleti yeniden inşa eden bir parti hangi gerekçeyle devleti yönetemez. Devleti kurduk, ama nasıl kurduk? ‘Çağdaş uygarlık yolunda bir devlet olsun’ dedik. Demokrasiye, çok partili hayata geçiren bir parti hangi gerekçeyle devleti yönetemez? Üniversitelere özerkliği getiren, grevli toplu sözleşmeyi getiren, işçilere hak getiren bir parti hangi gerekçeyle devleti yönetemez? Hukuku, hukukun üstünlüğünü getiren bir parti hangi gerekçeyle devleti yönetemez. Bir şey var. ‘Mevcut iktidar gibi devleti yönetemez’ diyorlarsa, doğrudur. Biz onlar gibi devleti yönetemeyiz. Hiçbir yurttaşımızın unutmaması gereken bir özelliğimiz var. Biz ahlakçı değerleri yüksek olan bir partiyiz. Kul hakkı yemeyiz. Her kuruşun hesabını millete veririz.” Devleti kinle, öfkeyle yönetmeyeceklerini toplumu ayrıştırmayacaklarını ifade eden CHP lideri, hangi partiye oy verirse versin CHP iktidarında hiç kimseyi ötekileştirmeyeceklerini dile getirdi.

İşi ehline verdikten sonra devleti yönetmenin zor olmadığına değinen Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti: “Hangi gerekçeyle zor olur, ben söyleyeyim; eğer bir ihaleyi 'hak edene değil de yandaşa verin' diye baskı yaparsan, yönetim zor olur. Önce o bürokratların işine son vereceksin, yandaş yerleştireceksin oraya, adam kayırmacılığı yapacaksın. Aklı egemen kıldığınızda hukukun üstünlüğünü egemen kıldığınızda, önünüzde bir sorun olmaz. Var olan sorunları da akıl ve mantıkla çözeceksiniz. Kuralı böyle koyarsanız hiçbir sorun çözümsüz olmaz. Devleti ahlakla yöneteceksiniz,. Bütün inançların, bütün hukuk sistemlerinin temelinde ahlak vardır. Ahlakın egemen olduğu toplumda devleti yönetmek, çok kolaydır. Hukuk ne demektir? Her yurttaşa aynı kuralların uygulanması demektir. Ali’ye başka, Veli’ye başka, kural olmaz. İki lira çaldı, diye 12 yaşındaki çocuk 10 yılla yargılanacak, malı TIR’la götürecek, ona adalet ulaşmayacak. Böyle düzeni kabul etmiyoruz.”

“SANA VERİLEN SOSYAL YARDIM ONLARIN GÖTÜRDÜKLERİNİN ARTIĞIDIR”

Bir başka propagandanın da ‘CHP gelirse sosyal yardımlar kesilecekmiş’ iddiası olduğuna işaret eden Kılıçdaroğlu, “Sanki bunların zamanında başladı. Hiçbir sosyal yardım kesilmeyecek. Tam tersine her yurttaşın kimseye muhtaç olmayacağı bir düzeni inşa edeceğiz.

Buradan sosyal yardım alan bütün yurttaşlara sesleniyorum. Sana verilen sosyal yardım onların götürdüklerinin artığıdır. Göreceksin CHP iktidarında sosyal yardım bugünkünün en az iki katı olacaktır. Çünkü biz yedirmeyeceğiz. Birilerinin malı götürmesine izin vermeyeceğiz. Her kuruşun hesabını vereceğiz. Türkiye zengin ve güçlü bir ülke. Sosyal devlet sosyal devletliğini yapacak. Türkiye’nin şu anda bir numaralı sorunu işsizlik. Kadına yönelik şiddet arttı, genç çocuklar uyuşturucu tutsağı. Hangi gerekçeyle oluyor bunlar? İşsizlik varsa bir toplumda tüm kötülükleri görebilirsiniz. 12 yıldır iktidardalar. Türkiye’nin bir numaralı sorununu çözemediler. Sözüm söz, ilk çözeceğimiz sorun işsizlik sorunu olacak.

Sosyal devlette odak insandır. İnsanın, ailenin, bireyin mutluluğu ve huzurudur. Bir devlet bunu sağlarsa sosyal devlet olur. İşsizlik var, nasıl çözüleceğini bilmiyorlar. Çünkü onların çocukları işsiz değil. Onların çocuklarının yatak odalarında boy boy para kasaları var. Dolarlar, avrolar var. Kahvede oturan Mehmet efendinin çocuğu işsiz. Ona sahip çıkmak CHP’nin namus borcudur.” şeklinde konuştu.

“İNANÇ, ETNİK KİMLİK V EYAŞAM TARZI ÜZERİNDEN SİYASET YAPMAYACAĞIZ”

‘CHP gelirse kişilerin yaşam tarzına yeniden müdahale edecek’ dendiğini de hatırlatan Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti: “Buradan söylüyorum. CHP’nin genel başkanı olarak söylüyorum, hiç kimsenin inancı dolayısıyla sorgulanmasına asla izin vermeyeceğiz. Hiç kimsenin yaşam tarzına asla müdahale etmeyeceğiz. Kimseyi etnik kimliği dolayısıyla asla ötekileştirmeyeceğiz. Etnik kimlik, inanç yaşam tarzı üzerinden siyaset yapmayacağız. Bizim siyaset anlayışımız işsizlik varsa önleyeceğiz. Yolsuzluktan hesap soracağız. Siyasetin görevi budur. Kişi nasıl giyinirse giyinsin, düşünürse düşünsün, neye inanırsa inansın, hangi kimlikten olursa olsun. Benim başımın üstünde 77 milyon vatandaşımın yeri vardır.”

“DEVLET AKILLA YÖNETİLİR”

Devletin kin ve öfkeyle değil akla yönetilmesi gerektiğine vurgu yapan CHP Genel Başkanı, “Bütün çağdaş ülkelere bakın, aklın egemen olduğunu görürsünüz. Bu topluma sesleniyorum, kul hakkı, haram yemiyoruz,. Saraylarda oturmuyoruz. Senin verginle kendimize saray yapmıyoruz. Her kuruşun hesabını sormayı namuslu görev biliyoruz. Herkesin aşı ve işi olsun istiyoruz. O zaman helale ortak olmak için, harama ortak olmamak için oyunu CHP’ye vereceksin. ‘CHP gelirse dış politikayı iyi yönetemez’ diyorlar. Sevsinler sizin aklınızı. Hangi dış politika var. 2 milyon Suriyeli mülteci var Türkiye’de. Çalışma bakanı onlara çalışma kartı vereceklerini söylüyor. Sanki Türkiye’de işsizliği çözmüşler bir de onlara iş verecekler. Çocukları iş arayan tüm anne balalara sesleniyorum. Bu politika senin çocuğuna iş bulmaz, evindeki huzuru sağlamaz. Sen çocuğuna iş bulmak istiyorsan, huzur içinde çocuğun işe gidip gelsin istiyorsan, adam gibi geçinmeye ihtiyacım var diyorsan, adresini yönünü değiştireceksin, karşında altı oklu bayrağı göreceksin. Bütün komşularımızla kavgalıyız. Dış politikada sıfır sorundan geldiğimiz nokta sıfır komşu oldu. Bütün sınırlarımız yol geçen hanı. İsteyen istediği yere gidiyor. Terör Türkiye’nin sınırları içine çekilmeye başlandı. Dış politikanın milli olması lazım. İktidar muhalefet olmaz. Dış politikada tek yürek olunur. Ama cumhuriyetin değerlerini koruyarak, ‘Yurtta barış dünyada barış’ diyerek, Bütün komşularımızla huzur içinde yaşarak. Komşularımızın iç işlerine müdahale etmeyerek.

CHP Bölge milletvekilleri, belediye başkanları, il başkanları ve partililerin katıldığı toplantı Kılıçdaroğlu’nun konuşmasının ardından basına kapalı devam etti.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.