Kılıçdaroğlu: Ak Parti İktidarında Başkent Ankara’nın İçi Her Alanda Boşaltıldı

Kılıçdaroğlu: Ak Parti İktidarında Başkent Ankara’nın İçi Her Alanda Boşaltıldı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Ankara’nın Başkent ilan edilişinin 91.yıldönümünü kutladı ve ‘Başkent Ankara olmalı’ önergesine atılan imzalarla, bu imzaların verdiği mesaja dikkat çekti. Kılıçdaroğlu, ne yazık ki AK...

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Ankara’nın Başkent ilan edilişinin 91.yıldönümünü kutladı ve ‘Başkent Ankara olmalı’ önergesine atılan imzalarla, bu imzaların verdiği mesaja dikkat çekti. Kılıçdaroğlu, ne yazık ki AK Parti iktidarında başkent Ankara’nın içinin her alanda boşaltıldığını, değerlerinden uzaklaştırılmak istendiğini dile getirdi.

Kemal Kılıçdaroğlu, “Tarihe düşülen notta belirtildiği gibi, Malatya’dan Çorum’a, Diyarbakır’dan Bilecik’e, Kütahya’dan, Kastamonu’ya, Erzurum’dan Bursa’ya, Erzincan’dan Konya’ya, Karahisarı’dan, Sivas’a, İstanbul’a çelik bir zincirin halkaları gibi eklenmiş imzalarla, Ankara tam 91 yıl önce toprak bütünlüğünün, birliğin, kardeşliğin sembolü olarak Başkent oldu.” dedi.

Kılıçdaroğlu mesajında şunları dile getirdi:

“Lozan Barış Antlaşması'nın TBMM tarafından onaylanmasından sonra sıra Başkent’in resmen ilanına gelmişti. İsmet Paşa Malatya Milletvekili olarak on dört arkadaşı ile birlikte, Ankara'nın başkent olmasını öngören önergeyi 9 Ekim 1923'te TBMM Başkanlığı’na sundu. 13 Ekim 1923'te TBMM'de kabul edilen tek maddelik bir yasa ile Ankara, yeni devletin başkenti oldu. Devletin idare merkezinin yeni bir şekilde tesis ve gelişmesine bir an önce başlamak iç ve dış tereddütlere son vermek için alttaki kanun maddesinin kabulünü arz ve teklif ederiz” diyen Milletvekilleri tarihin altın sayfalarında şöyle sıralandı:

Malatya : İsmet İnönü

Çorum : Ferit Törümküney

Diyarbakır : Zülfü Tiğrel

Ertuğrul (Bilecik) : Dr.Fikret Onuralp

Kütahya : Seyfi Aydın

Malatya : Hilmi Oytaç

Kastamonu : M. Mahir

Erzurum : Rüştü

Erzincan : Sabit

Sivas : Rahmi

Bursa : Necati Kurtuluş

Bursa : Refet (Canıtez)

Konya : Kazım Hüsnü Bey

İstanbul : Ali Rıza Bebe

KarahisarıSahip : M. Kamil

Malatya’dan Çorum’a, Diyarbakır’dan Bilecik’e, Kütahya’dan, Kastamonu’ya, Erzurum’dan Bursa’ya, Erzincan’dan Konya’ya, Karahisarı’dan, Sivas’a, İstanbul’a çelik bir zincir gibi ucuucuna eklenmiş imzalarla Ankara tam 91 yıl önce Başkent olarak önerildi ve toprak bütünlüğünün, birliğin kardeşliğin sembolü olan Ankara bu öneri ile başkent oldu. “

“ANKARA'YI BAŞKENT İLAN EDENLERİ, SEVGİYLE, SAYGIYLA SELAMLIYORUM”

Böylece TBMM denetiminde, Kurtuluş Savaşı karargahı olarak görev yapan Ankara’nın, Atatürk ilke ve devrimleriyle, demokrasinin, çoğulculuğun, çok sesliliğin ve adım adım kadın erkek eşitliğinin merkezi olduğuna dikkat çeken CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Ne yazık ki AKP iktidarında başkent Ankara’nın içi her alanda boşaltıldı, değerlerinden uzaklaştırılmak istendi. Cumhuriyet Halk Partisi olarak sözümüz söz, Ankara'yı, hem yeniden Cumhuriyetin Ankara’sı, hem de mazlum milletlerin dara düştüğünde başvurduğu, örnek aldığı Ankara yapacağız. Bu duygu ve düşüncelerle Ankara'nın başkent oluşunun 91. yılını içtenlikle kutluyor, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere Ankara'yı başkent ilan edenleri, başkent Ankara'yı bugünlere taşıyanları ve değerleriyle birlikte geleceğe de taşıyacak olanları sevgiyle, saygıyla selamlıyorum." görüşünü belirtti.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.