Kemal Kılıçdaroğlu: İnsan Hayatı Sıcak Siyasetin Kavga Alanı Değil

Kemal Kılıçdaroğlu: İnsan Hayatı Sıcak Siyasetin Kavga Alanı Değil

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, farklı kesimlerden sendika temsilcileri ile bir araya gelerek işçi sağlığı ve iş güvenliği konusunda yapılması gerekenleri maddeler halinde tespit etti. Kılıçdaroğlu, konunun siyaset üstü ele alınması...

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, farklı kesimlerden sendika temsilcileri ile bir araya gelerek işçi sağlığı ve iş güvenliği konusunda yapılması gerekenleri maddeler halinde tespit etti. Kılıçdaroğlu, konunun siyaset üstü ele alınması gerektiğini ifade ederek "Bu sorun Türkiye’nin ortak sorunudur. Neden Türkiye iş kazalarında Avrupa birincisi, dünya üçüncüsü? İnsan hayatı sıcak siyasetin kavga alanı değil." diye konuştu.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ‘maden kazaları, çalışma yaşamı, iş sağlığı ve güvenliği’ konulu toplantı düzenledi. Görüşmeye Türk-İş, Hak-İş, DİSK konfederasyonları ile Türk Tabipler Birliği (TTB) ve Türk Mühendisleri ve Mimarlar Odaları Birliği (TMMOB) yöneticileri katıldı. İş yaşamını ilgilendiren temel konularda özellikle yer altında çalışan işçilerin sorunları ile ilgili ve nasıl çözülmesi gerektiği ile ilgili çok önemli bir toplantı yaptıklarını kaydeden Kemal Kılıçdaroğlu, belli konularda görüş birliği sağladıklarını söyledi.

"Siyaseten bile farklı düşünen kurumlar eğer belli konularda görüş birliği oluşturuyorlarsa biz bunu önemsiyoruz." diyen Kılıçdaroğlu, sendikalaşmanın önemine değindi. CHP lideri, "Maden işyerlerinde eğer sendika varsa kaza oranı yüzde 8. Bir maden iş yerinde sendika yoksa kaza oranı yüzde 92. Bu rakamlar örgütlenmenin iş kazalarını nasıl engellediğini bize gösteriyor." dedi.

‘BÜTÜN SİYASİ PARTİLERİN SORUMLULUĞU VAR’

CHP olarak taraflarla varılan mutabakat maddelerini bir kanun teklifi haline getireceklerini ifade eden Kılıçdaroğlu, herkese sorumluluk düştüğünü söyledi. CHP lideri, "Bu sorun Türkiye’nin ortak sorunudur. Neden Türkiye iş kazalarında Avrupa birincisi, dünya üçüncüsü? Bundan hepimizin utanç duyması gerekiyor. İnsan hayatı sıcak siyasetin kavga alanı değil. Bütün siyasi partilerin sorumluluğu vardır." diyerek CHP olarak kendilerinin sorumlulukların yerine getirdiklerini kaydetti.

Türkiye’nin yeni acılar yaşamaması gerektiğini vurgulayan Kılıçdaroğlu, meslek ve sivil toplum örgütleriyle yaptıkları toplantıda görüş birliği sağladıkları konuları şu şekilde sıraladı:

"Maden İşyerlerinde Taşeron Sistemi Kaldırılmalı: Eğer bunu gerçekleştirebilirsek çok önemli bir adımı atmış olacağız.

Maden işyerlerinde rödovans sistemi kaldırılmalı: Taşeronşmayla rödovans sistemi at başı gidiyor.

İşyerlerinde sendikalaşmanın önü açılmalı: Maden işyerlerinde eğer sendika varsa kaza oranı yüzde 8. Bir maden iş yerinde sendika yoksa kaza oranı yüzde 92. Bu rakamlar örgütlenmenin iş kazalarını nasıl engellediğini bize gösteriyor. İşçiler örgütlensin, haklarını arasın.

Uluslararası standart Türkiye’ye gelmeli: 176 Sayılı Uluslararası Çalışma Örgütü’nün sözleşmesi Türkiye’de de kabul edilmeli. Parlamento’ya gelmeli ve oy birliğiyle Parlamento'dan geçmeli. Bakın, oy birliğiyle diyorum.

Havza madenciliği sistemine geçilmeli: Her bir yerde ocak değil, bir havza esas alınmalı, riskler ona göre saptanmalı ve ona göre gereken yapılmalı.

Yeraltı maden işletmelerinde denetim bağımsız organlar tarafından yapılmalı: Şimdi denetimi işverene bağlı maden mühendisi yapıyor. Aylığını da işverenden alıyor. Bu olmaz. Denetimin sağlıklı olması için denetimin bağımsız olması lazım. Bunun yanında devlet denetiminin de etkin olması gerekiyor.

Yeraltında çalışanlar için yaşam odaları: Yeraltında çalışanlar için yaşam odaları mutlaka gerekiyor.

Maden İşleri Genel Müdürlüğü’ne taşra örgütü: Maden İşleri Genel Müdürlüğü, taşra örgütü olmayan bir genel müdürlük. Mutlaka bunun taşra örgütünün oluşturulması lazım. Taşra örgütü olacak ki herhangi bir yerde kaza olduğunda Maden İşleri Genel Müdürlüğü derhal devreye girecek, kriz masası oluşturulacak ve sorun orada çözülecek.

Maden ocaklarında eğitim mutlaka olmalı: Maden ocaklarında mutlaka eğitim olmalı. İşçi bu maden ocaklarında eğitilmeli, ondan sonra yer altına indirilmeli. Türkiye’de yer altına inecek maden işçisinin eğitim süresi 3 gün iken bu rakam Almanya’da 3 ay. Soma’da ölen 30 işçinin o gün eğitimde olması gerekiyordu.

İşçi sağlığı ve iş güvenliği konseyi olmalı: Özerk bir işçi sağlığı ve iş güvenliği konseyi olmalı. Siyasi otoriteden bağımsız olmalı. İşçi sağlığı ve iş güvenliğini sürekli izleyebilmeli."

CHP Genel Başkan yardımcıları Mehmet Bekaroğlu ve Yakup Akkaya ile CHP Grup Başkanvekili Mehmet Akif Hamzaçebi de toplantıya katılan isimler arasında yer aldı. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.